Hiekoitus- hiekkaa voidaan hyötykäyttää

LOHJA | Usein Rosk´n Roll Oy:n Munkkaan jätekeskukseen hiekkaa tuovat ihmiset kantavat huolta siitä, laitetaanko hiekka haaskuuseen.

Ei laiteta.

– Sitä käytetään hyödyksi jätepenkan peittämiseen, jotta puhdasta maata ei tarvitsisi käyttää, rakennus- ja käsittelypäällikkö Jukka Pöyry kertoo.

Myös kaupungin poistamat hiekoitushiekat kierrätetään.

– Hiekka voidaan osittain käyttää uudelleen maanrakennustöissä, kertoo tiemestari Timo Saloranta.

Koneet ovat valmiita aloittamaan hiekan poistamisen heti ensi viikon alussa, ja katuja puhdistetaan yhdeksän yksikön voimin.

Tänä vuonna ei ole hiekoitettu keskimääräistä enempää.

– Puhdistustyö kestää todennäköisesti toukokuun alkuun asti, Saloranta arvioi.

LUE LISÄÄ PÄIVÄN LÄNSI-UUSIMAASTA

Written by:

Toimitus

Ota yhteyttä

Kommentit (3)

Kommentit

Hiekoitus tappaa varmemmin ja hitaammin, kuin hiekoittamaton kävelytie. Tämä käy ilmi jo muutaman vuoden vanhasta Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen tutkimuksesta. Joka vuosi Suomessa kuolee arvion mukaan 700 henkeä hiekkapölystä aiheutiin keuhkosairauksiin. Tämän lisäksi kymmenettuhannet astmaatikot kärsivät kuukausien ajan hengitysvaikeuksista, jota hiekoituspöly aiheuttaa ja tarvitsevat tähän toistuvaa lääkärin ja lääkkeiden apua. Yksinomaan hiekoitus maksaa yhteiskunnalle vuodessa 300 miljoonaa euroa. Hengityselinsairaudet maksavat tuon saman 300 miljoonaa vuodessa. On täysin vastuutonta kuskata pitkin talvea hiekkaa kaduille ja sitten pölyttää se talteen keväällä vain liukkauden torjunnan nimissä. Hiekoitus on rahastusta, jota tuttavien yritykset harrastavat suojatyönä.

Etelä-norjalainen (ei varmistettu)

"...On täysin vastuutonta kuskata pitkin talvea hiekkaa kaduille ja sitten pölyttää se talteen keväällä vain liukkauden torjunnan nimissä..."

Sano tuo niille jotka jopa lehtien palstoilla kitisevät liukkaudesta vaikka sepeliä on muutama tunti sitten kylvetty.
Joidenkin on vaikea käsittää sitä että joku raja tuossakin menee kuinka paljon teitä ja pihoja on mahdollista tai kannattavaa hiekoittaa, keväällä sepeli uppoaa jään sisään pahimmillaan kolmessa tunnissa ja sitten pitäisi hiekoittaa uudestaan eli jopa neljä kertaa vuorokaudessa.

Ihmiset voisivat myös käyttää järkeään ja varautua liukkauteen sopivilla jalkineilla ja tarvittaessa vaikka jalkineisiin asennettavilla piikeillä.
Kesäkeliä ei saada aikaiseksi kun päivällä lumi ja jää sulaa yöllä taas jäätyen.

Koskaan ei ole hyvä, teet asiat miten tahansa!

Sepeliä kylvävä... (ei varmistettu)

Lohjalla vois vakavasti harkita teiden hiekoituksen lopettamista. Jalkineisiin on saatavilla hyvät nastat, niitä on joka lähtöön. Nastat kuluu tasasesti ja itsellä vaihto uusiin tulee kolmen vuoden välein.
Jokaiseen reppuun siis heijastin ja nastat talviaikana.
Vai voisko sanoo, joukossa tyhmyys tiivistyy.

kirvesvarsi (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun