Pusulassa jännitetään sataako perjantaina taas vettä – Saarelman puutarhalla solmittiin seppeleet sankarivainajille

Pitkälti yli sata havuseppelettä odottaa Saarelman puutarhalla itsenäisyyspäivää. Yrittäjä Pia Långström kehuu talkoolaisten kädenjälkeä. - Ihania, tuuheita seppeleitä, hän sanoo.

Erja Hinkkanen

Kaikki Nummen ja Kärkölän kirkkomaalla lepäävät sankarivainajat saavat itsenäisyyspäivänä havuseppeleen haudalleen. Saarelman puutarhalla järjestetyissä seppeletalkoissa valmistui nimittäin kahden päivän aikana huikeat 112 havuseppelettä.

– Kaksi niistä menee Kärkölän hautausmaalle, yrittäjä Pia Långström kertoo.

Alkujaan tavoitteena oli tehdä 109 seppelettä. Pia Långström ja hänen veljensä Tommi Långström olivat varautuneet järjestämään talkoille lisäpäiviä. Niitä ei nyt tarvita.

Pusulassa jännitetään perjantai-illan säätä. Syynä on Pusulan yrittäjien järjestämä perinteinen joulunavaustapahtuma: kahtena edellisenä vuonna on satanut kuin saavista kaataen.

Tapahtuma alkaa Säästöpankin pihalla kello 17.30, mutta jo aamusta alkaen on pusulalaisissa liikkeissä pipari- ja glögitarjoilu, lisäksi partiolaiset kiertävät myymässä kalentereita.

Samoiin aikoihin joulunavauksen kanssa järjestetään paloasemalla seppeleensitomistalkoot. Tuija Karhunen Lions Ladyista kertoo, että talkoita pidetään kahtena perjantaina, 24.11. ja 1.12. kello 16–20 Pusulan paloasemalla. Tarkoituksena on solmia 112–115 seppelettä. Mukaan tarvitaan vain hanskat, oksasakset ja iloista mieltä, järjestäjät hankkivat havut.

Tapahtumat jatkuvat lauantaina yritysten glögitarjoiluilla ja Lions Ladyjen perinteisillä joulunalusmessuilla Ahjolassa, sekä sunnuntaina seurakuntatalolla järjestettävällä kahvikonsertilla.

Tätä tilaisuutta on odotettu 40–50 vuotta, sanoi Sammatin aluetoimikunnan varapuheenjohtaja Antero Sarakivi Sampaalassa, jossa esiteltiin Myllykylän kevyen liikenteen väylän esisuunnitelman luonnosta.

Tiesuunnitelman laatimiseen ei edetä ainakaan ensi vuonna, sanoi liikennejärjestelmäasiantuntija Herkko Jokela Uudenmaan ely-keskuksesta.

– Enkä voi luvata, että seuraavanakaan, hän sanoi.

Mutta toisaalta Myllykylän väylä on nostettu 350 hankkeen joukosta 30 kärkihankkeen joukkoon. Se tarkoittaa sitä, että suunnittelua ja rakentamistakin edistetään valtion rahoituksella.

Useassa puheenvuorossa toivottiin lisäksi valaistusta ”rotkoon” eli Tavolantiellä olevaan notkelmaan.

Haloo Lohja -valtuustoryhmän Heikki Linnavirta esitti valtuustoaloitteessaan lossi- tai lauttayhteyttä Lohjansaaren ja Karjalohjan välille.

Yhteys palvelisi Linnavirran mukaan järvimatkailua kaupunkistrategian hengessä, mahdollistaisi turvallisemman pyöräilyreitin Lohjanjärven ympäri ja saattaisi lisätä asukkaitten paikallistuntemusta Unkan Baarin maisemiin.

Nimimerkki Saarelaiset reagoi heti: "Emme halua lossiyhteyttä Lohjansaaresta Karjalohjalle. Massiiviset turistivirrat pilaavan Lohjansaaren ainutlaatuisen luonnon ja hävittävät rauhan. Unkan baariin pääsee Sammatin tai Mustion kautta", nimimerkki kirjoitti Länsi-Uusimaan tekstiviestipalstalla lauantaina.

Nimimerkki Isit vastasi tiistaina samaisella palstalla. "Lossiyhteys Karjalohjalle tarvitaan ehdottomasti. Haluamme, että massiiviset turistivirrat pilaavat Unkan saranat ja hävittävät talvisen rauhan."

Written by:

Erja Hinkkanen

Ota yhteyttä