Neljän lapsen futisäiti: Näin selviän arjen ruokarumbasta

Ruoka
Kommentoi 7

Nina Vaaranen-Valkonen astelee maanantai-iltana määrätietoisesti tyttärensä Anna Valkosen, 10, kanssa kohti urheiluhallia.

Kipakan pakkasen vuoksi yhdet harkat jäivät väliin. Vapautunut aika kuluu ruokaostoksilla.

– Yhteisten ruokailuhetkien järjestäminen on meidän perheessä haaste. Tärkeä asia, joka jää usein unelmaksi, perheenäiti tuskailee.

Terveellisen ruokavalion lisäksi hän pyrkii huomioimaan perheenjäsentensä yksilölliset tarpeet.

– Tyttären on syötävä kaksi tuntia ennen harrastusten alkamista. Pojalleni ei maistu aamuisin kuin tuoremehu. Itse tulen kiukkuiseksi, jollen saa aamiaista, äiti luettelee lempeästi hymyillen.

Vaarasen perheen harrastukset:

Äiti Nina Vaaranen-Valkonen: jalkapalloa ja koripalloa.

Isä Mika Valkonen: rakentaa kesällä perheelleen kesämökkiä.

Tytär Iina, 17: harrastanut walesinspringerspanielin Lunan kanssa muun muassa jäljestystä, tottelevaisuuskoulutusta ja näyttelyitä.

Poika Anton, 16: jalkapalloa ja futsalia.

Tytär Anna, 10: jalkapalloa ja showtanssia ja käy keskiviikkoisin uimassa.

Eeva, 9: jalkapalloa ja pasuunan soittoa.

 

Ruisleipä on Vaarasen-Valkosen mukaan urheilijaperheen pelastus. Se pitää nälän pitkään loitolla.

Kun pelipäivät venyvät pidemmiksi, äiti pakkaa lapsilleen evääksi täytetyn ruisleivän, hedelmiä, pähkinöitä, joskus välipalapatukan.

– Termospulloon voisi sekoittaa kiehuvan veden joukkoon nuudelikeittopussin. Näin saisi välillä lämmintä syötävää, hän pohtii.

Valmentajien suosituksesta nuoret pelaajat välttävät sokerisia herkkuja pelipäivänä.

Annan joukkueessa sokeri on pannassa jo päivää ennen tärkeitä pelejä.

– Siksi leivon myytäväksi usein jotakin suolaista.

Perheen suosikki on aurinkokuivatuilla tomaateilla ja fetajuustolla höystetty focaccia-leipä.

– Focaccia valmistuu uuninpellillä käden käänteessä. Tarvitset vain pizzajauhoja, kuivahiivaa, vettä ja purkin, jossa on aurinkokuivattuja tomaatteja ja fetaa. Öljyn voit käyttää taikinassa.

 

Kekseliäs äiti loihtii muunnelmia hyväksi havaitsemistaan raaka-aineista.

Mökillä aurinkokuivatut tomaatit ja feta saavat seurakseen kesäkurpitsan, maistuu sellaisenaan.

Pastakastikkeet, kana-, kasvis- ja kalaruuat kuuluvat Vaarasen perheen päivittäiseen ruokavalioon.

Pannukakku on monissa perheissä unohdettu helppo välipala.

– Suurperheen onni on, että joukosta löytyy aina innostunut kokki.

Tytär Anna kertoo paistaneensa juuri perheelleen ahvenfileet.

– Tätini metsästää peuroja. Teen peuranjauhelihasta joko pihvejä tai pullia. Pullat jäävät helpoksi raa’aksi keskeltä ja palavat pinnalta, Anna kertoo.

Kerro meille: Miten hoidat arjen ruokahuollon?

Päivi Enden Aktiivisen perheen ruokahuolto vaatii suunnitelmallisuutta. Lämmin ruoka on pakko valmistella jo edellisenä iltana, jos haluaa välttää eineksiä. Jos viikonloppuna on paljon energiaa, niin pakastan ruoka-annoksia. Alakouluikäisiä lapsia varten välipalaksi löytyy aina hedelmiä, leipätarvikkeita ja jogurttia. Pikaruokaan sorrumme kerran viikossa.

Karen, Daniela ja Alexandra Kankare  Käyn kaupassa ennen työvuoron alkua ja pistän ostokset työpaikan jääkaappiin. Iltavuoropäivinä vien lapset päiväkotiin ja teen ruuan ennen töihin lähtöä. Mieheni on kokki. Hän tuo töistä kotiin välillä arkista kotiruokaa. Pyrimme pitämään jääkaapissa aina jauhelihaa ja kanaleikkeleitä. Tukusta ostamme kerralla isommat määrät ruokaa varastoon.

Marianna Jansson Kun lapseni olivat pieniä, mieheni, joka on koulutukseltaan kokki, teki meille pääsääntöisesti ruuat. Välillä ostimme valmista, mutta usein teimme ruuat itse. Turnausviikonloppuisin leivoin urakalla sämpylöitä. Hedelmät, pillimehut ja muut eväät oli mukana.

Tuula Haatanen ja Roope  Mieheni valmistaa ruuat, sillä hän on kotona. Vapaapäivinäni käyn kaupassa. Mies täydentää arkena ruokavarastoa. Kanat, kalat ja karjalanpaistit uunissa ovat helppoja. Samoin keitot ovat nopeita. Jos saisin lottovoiton, ottaisin mieluummin kokin kuin siivoojan.

7 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

6.2.2012 22:54

Miksi äiti pakkaa eväät? Kaappiin terveellisiä vaihtoehtoja ja lapset tekemään omat eväänsä! Näin meillä toimitaan ja ruokavarasto täydennetään harjoitusten aikana kaupassa käymällä, koska muutoinkin pitkä matka.

7.2.2012 01:45

"Pojalleni ei maistu aamuisin kuin tuoremehu." Tämä on juuri se mihin tartun. Päivän tärkein ateria niin lapselle kuin aikuiselle. Jättämällä aamiainen väliin, altistut ylipainolle että energiavajeeseen etkä jaksa koulussa/töissä.
valmentajat: infotkaa vanhempia!

7.2.2012 10:48

Kylläpäs täällä on tietäväisiä kommentoijia! Ihminen on elävä kokonaisuus, joka ei toimi kaikessa yleisten suositusten mukaan - eikä tarvitsekaan. Suositukset ovat keskiarvoja, sitä mikä sopii suurimmalle osalle. Jos joku elää tasapainoista elämää muulla tavalla, siinä ei ole mitään väärää. Mitä enemmän olemme erilaisia, sitä suurempi vapaus on niilläkin, jotka tallustavat keskitietä.

Myös äidin palvelualttius on ehkä ohjekirjojen mukaan passaamista. Pitää kuitenkin katsoa kokonaisuutta. Ilmeisesti lapset ottavat kiitettävästi osaa perheen askareisiin. Miksei äiti voisi siinä ottaa eväshuoltajan roolia, jos joku lapsista ottaa vaikka kalanpaistajan osan? Onko kaikessa kaikkien oltava niin itsenäisiä, että keskinäinen välittäminen ja apu unohtuvat?

7.2.2012 12:35

Ja nyt kannattaa muistaa tämä esimerkki perheen lapset nimenomaan harrastavat eivät harjoittele urheilua. Ja jos oikeasti harjoittelee ja käy koulua jonka lisäksi matkoihin menee aikaa niin jo imeytymisten kannalta eväiden kannattaa olla valmiina. Tosin suurin osa luulee että 3-5 kerralla viikossa voi saavuttaa suuria ja tuonharjoitusmäärän eteen ei tarvitse paljon suunnitella

7.2.2012 13:13

Aikoinaan kyytsäsin poikia metsään pelaamaan airsoftia.Auton takakontti oli täynnä kuivia polttopuita nuotiota varten, koska lumisessa metsässä tehtiin nuotio.Pojat itse paistoivat pelin jälkeen sitten pihvit ynnä muut nuotiolla. Minun ei tarvinnut kuin olla kuskina ja maksajana.
Hyväluontoinen harrastus opettaa poikia ja tyttöjä toimimaan yksin ja yhdessä.

7.2.2012 22:50

Joo... tehkää pullamössöt ihmeessä maailma lullukoillenne valmiiksi.

8.2.2012 11:35

"tarkkailija",Täytyyhän lapsille ruokaa laittaa! Ja Pekka s Karma..kaikille ei ruoka maistu heti aamusta, vaikka aamiainen onkin päivän tärkein ateria.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.