Tasa-arvoa edistetään hopearahalla

Viihde
Kommentoi 1

Ensimmäinen Tasa-arvo ja suvaitsevaisuus -juhlaraha lyötiin maanantaina Rahapajassa Vantaalla. Ensilyöntiä varten oli koneen käyttäjäksi kutsuttu juhlarahan suojelija, presidentti Tarja Halonen.

Viime viikolla YK:n väestökysymyksiin keskittyvän työryhmän toiseksi puheenjohtajaksi valittu Halonen pohti juhlarahan julkistamistilaisuudessa rahan merkitystä tasa-arvossa ja suvaitsevaisuudessa.

– Tasa-arvon pitää toteutua myös tuotoksen tekemiseen osallistumisessa, ei vain tuloksen jakamisessa. Jokaisen pitää kokea, että on ansainnut osansa tuotoksesta.

Halonen mainitsi nuorisotyöttömyyden yhtenä ongelmana siinä, ettei kaikilla ole tasa-arvoista oikeutta osallistua yhteisen tuloksen tekemiseen.

Hopeisen juhlarahan on suunnitellut 20-vuotias Katri Piri. Suunnittelukilpailun voitto oli mahtisaavutus Pirille, joka on vasta aloittanut taidealan opinnot Lahden ammattikorkeakoulussa.

– Rahassa on erilaisia ihmisiä samalla kuvapinnalla. On eri-ikäisiä ihmisiä ja ihmisiä erilaisista etnisistä taustoista, kuvailee Piri.

Piri toivoo taiteilijana onnistuneensa viestimään, ettei ihmisiä saa laittaa arvojärjestykseen millään perusteella.

– Jokainen rahassa olevan kuvan katsoja on erilainen, mutta toivon, että ainakin osalla tulee kuvasta samoja ajatuksia kuin minulla.

Tasa-arvo ja suvaitsevaisuus -juhlarahan julkaisivat Suomen Rahapaja ja valtiovarainministeriö.

Juhlarahoja lyödään peilikiiltoisina 20 000 kappaletta ja himmeäkiiltoisina 20 000 kappaletta. Juhlaraha on myynnissä Suomen Rahapajan verkkosivuilla toimivassa tehtaanmyymälässä. Sen nimellisarvo on 20 euroa.

Juhlarahaan aiemmin painettuja eettisiä teemoja ovat olleet Rauha ja turvallisuus (2009), Lapset ja luovuus (2010) ja Itämeren suojelu (2011).

1 kommentti Kommentoi
Käyttäjän Tiina Örn kuva
Tiina Örn

Kommentit

21.3.2012 20:16

Jälleen kerran Rahapaja julkaisee virheellisellä mainonnallaan yhden rahakkeen(siis ei rahan). Näillä yritetään kerätä tietämättömiltä kansalaisilta huimia voittoja. Onhan se nyt merkillistä ettei Tarja Halonen malta pysyä poissa näistä huijauksista tai edes vaivaudu tutkimaan mistä on kyse. Koeta nyt Tarja jo suostua siihen tosiasiaan että et ole enään mikään vaikuttaja ja että ei nyt kannattaisi mokata sentään kaikkea.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.