Vasala palasi LUUn juoksuun

Juoksu on helppo kuntoilulaji aloittaa, mutta siinäkin on omat niksinsä entisen huippujuoksijan Samuli Vasalan mukaan.

Kari Sallinen

LOHJA | Entinen huippujuoksija Samuli Vasala palasi Lohjalla tositoimiin urheilussa 13 vuoden tauon jälkeen. Vasala vetää 20 vuotta täyttävän Länsi-Uudenmaan urheilijoiden järjestämän kaikille avoimen juoksukoulun, jossa teemana on: Juoksukoulusta hyvää oloa lohjalaisille - Samuli auttaa.

Lohjan Urheilijoiden ja LUUn kasvatti Vasala edusti LUUta vielä 1999, mutta vaihtoi sitten Turun Urheiluliittoon. Hän on LUU jäsen, mutta ei ole aktiiviuransa jälkeen osallistunut seuratoimintaan.

Juoksu on aloitettava keväällä varovasti.
– Tämä on paluu kotikonnuille ja lohjalaisia jeesaamaan. Koulun vetäminen kuuluu seuran 20-vuotisjuhlavuoden ohjelmaan. On kiva olla tällaisessa jatkumossa mukana, kertoo Vasala.

Juoksukoulu toteutetaan Suomen Urheiluliiton markkinointipäällikön Vasalan suunnittelemalla sapluunalla. Samanlainen koulu pyörii 60 paikkakunnalla ympäri Suomea. Muualla tosin Vasala ei itse ole veturina.

– Yrityksille ja seurojen valmentajille olen vetänyt koulun, mutta en koskaan seurassa. Minulla on kymmenen vuoden kokemus eri tasoisten lenkkeilijöiden auttamisesta ja olen innoissani.

– Koulu maksaa osallistujalle, mutta rahat käytetään lasten liikuntaan, muun muassa hankkimalla Sportivaunuun välineitä..

Vasalan vastuualueena SUL:n markkinoinnissa on harrasteliikunta ja pääpainoalueena juoksu. Hänen tehtävänään on hoitaa isot massajuoksutapahtumat sekä kasvattaa juoksun suosiota ruohonjuuritasolla.

– Käytän työssäni omaa osaamistani juoksusta, ja haluan tuoda sen myös lohjalaisten hyödyksi. Olen saanut itse aikoinaan juoksuoppini ja valmennuksen Lohjalla. Pussisen Seppo opetti minut juoksemaan, ja nousin Lohjalta maailman radoille, 90-luvun lopulla EM-kisojen kuutoseksi.

LUU levittää liikunnan ilosanomaa.
– LUU on esimerkillinen toimija yleisurheilussa merkittävä lohjalainen liikuttaja. Lapsille on korttelikisoja ynnä muuta. Lohjalta on noustu huippu-urheilijoiksi.

Vasalan työsarka tai LUUn juoksukoulu eivät kohdistu kuitenkaan huipuille eikä huipulle pyrkiville, vaan tavallisille kuntoilijoille.

– Koulu ei välttämättä ole tavoitehakuisille juoksijoille, vaan tavallisille liikkujille. Juokseminen on hyvä aloittaa niin, että joku opastaa ja kertoo mitä pitää ottaa huomioon ja miten juostaan.

– Eka steppi näin keväällä on, että aloitetaan varovasti ja tiedetään mitä tehdään. Alussa kannattaa mennä osittain kävellen eikä välttämättä puolta tuntia kauempaa. Oma lähtötaso onarvioitava alemmas kuin mitä se on. Vasta 2-3 viikon päästä on turvallista aloittaa kunnolla.

Vaikka Vasala juoksukoulun vetääkin, ei hänellä aika riitä ympärivuotiseen seuratoimintaan.

– Takapiruna olen häärinyt. Työni ei salli ajankäytöllisesti mitään säännöllistä esimerkiksi viikottaista ryhmien vetämistä, mutta tällainen projetki sopii hyvin.

Takapiruna Samuli Vasala onkin luontevasti, koska vaimo Kirsi Vasala vetää Lohjalla 17. toukokuuta järjestettävää Naisten Kevätviuhahdusta.

– Viuhahdus on lähtenyt hyvin liikkeelle. Ilmoittautuneita on jo paljon. Juoksukoulukin tukee Viuhahdukseen valmistautumista.

– LUUn tehtävänä on liikunnan ilosanoman levittäminen. Keskiviikkona järjestetään Neidonkeitaassa naisille suunnattu maksuton liikuntaluento ja yhteislenkki. Uimaankin pääsee ilmaiseksi. Ilmoittautuminen on Kevätviuhahduksen nettisivulla, mainostaa Samuli Vasala.

Käyttäjän kari.sallinen@media.fi kuva
Kari Sallinen