Kuntaministeri Virkkunen valmis hyväksymään monikuntaliitoksen

LOHJA | Lohjan johtavat virka- ja luottamushenkilöt saivat perjantaina kuntaministeri Henna Virkkuselta (kok.) kaipaamaansa vahvistusta sille, että Lohjan, Karjalohjan, Siuntion ja Nummi-Pusulan monikuntaliitos voi toteutua.

Kuntaministerin luona vieraillutta lohjalaisdelegaatiota johtanut valtuuston puheenjohtaja Pekka Räsänen (sd.) sanoo vierailun selventäneen tilannetta.

– Ministeri totesi selkeästi, että ministeriössä sisällä oleva kolmen kunnanvaltuuston päätösten perusteella tehty yhdistymissopimus täyttää kuntajaon muuttamisen edellytykset. Valtioneuvosto voi asian käsitellä ja siinä muodossa hyväksyä.

Räsäsen mukaan ministeri myös ilmoitti, että valtioneuvosto voi tehdä päätöksensä kesäkuun aikana, vaikka valitusten käsittely olisi vielä kesken Korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO).

– Kuntajakolain perusteella valtioneuvostolla on asiassa päätösvalta.

Päätöksen tekemisen estää vain se, että KHO asettaisi Helsingin hallinto-oikeuden tavoin Siuntion valtuuston monikuntaliitospäätöksen täytäntöönpanokieltoon. Tällainen menettely tosin on KHO:lta harvinaista.

– Yleinen käsitys on, että Korkein hallinto-oikeus ei ehdi ennen kesäkuun loppua näitä valituksia käsitellä.

Ratkaiseva askel otetaan 2. toukokuuta, jolloin Lohjan ja Nummi-Pusulan valtuustot tekevät poliittisen päätöksen siitä, lähdetäänkö eteenpäin viemään monikuntaliitosta vai pelkkää Lohjan, Karjalohjan ja Nummi-Pusulan liitosta.

Meneillään olevan kuntarakenneuudistuksen karttaharjoitukset eivät monikuntaliitoksen toteuttamiseen vaikuta.

LUE LISÄÄ PÄIVÄN LÄNSI-UUSIMAASTA

toimitus