Siuntion tempoilu ei saa Lohjalta ymmärrystä

LOHJA | Siuntion kunnanvaltuuston maanantainen esitys ei saa Lohjalta ymmärrystä. Siuntion valtuusto päätti lähettää valtiovarainministeriön kuntatyöryhmälle lausunnon, jossa se ilmaisee halunsa vetää ministeriöstä omalta osaltaan pois Lohjan, Siuntion ja Nummi-Pusulan monikuntaliitoshakemuksen.

– Kuntaliitos on teettänyt valtavan määrän töitä virkamiehillä ja juoksuttanut myös poliitikkoja. Siksi tuntuu aika mäntiltä, jos nyt palataan lähtöruutuun tai itse asiassa vähän kauemmaksikin: Siuntion päätös ei voi olla jättämättä jälkiä. Ihmisiä me vain olemme, kommentoi yhdistymishallituksen puheenjohtaja Irene Äyräväinen.

Lohjan kaupunginjohtaja Simo Juva muistuttaa Lohjan toimineen asiassa johdonmukaisesti.

– Jos kuntaliitoksesta halutaan pois, olisi kiva, jos siitä ilmoitettaisiin. Tämänkaltainen varjonyrkkeily, että se tapahtuu lausuntokokousten kautta, ei ole kovin eleganttia, huomauttaa Juva.

Lohjan kaupunginhallitus päätti eilen illalla jättää kuntaliitospykälän pöydälle äänestyksen jälkeen äänin 9–4.

Kaupunginhallituksen piti valmistella ensi keskiviikon aikaistetulle kaupunginvaltuustolle esitys, valitseeko Lohja kolmen vai kahden kunnan liitoksen välillä.

Lohjalla on ehditty jo neuvotella kuntaliitossopimus siltä varalta, ettei monikuntaliitos Siuntion kanssa toteudukaan.

Ensi keskiviikon aikaistettu Lohjan kaupunginvaltuuston kokous siirtyy pidettäväksi 23.5. eli alkuperäiseen aikatauluunsa.

– Lohjalla toimitaan valtuuston päätösten mukaan. Jos Siuntio haluaa eroon, tehköön itse valtuustossaan asiasta virallisen päätöksen, Äyräväinen sanoo.

Yhdistymishallitus kokoontuu seuraavan kerran huomenna torstaina.

– Kuntatason määräyksiä torstain kokoukseen ei enää ehdi tulla, koska niitä voivat antaa vain valtuustot. Jos puolueet ohjeistavat, yhdistymishallitus voi itse tehdä linjauksen työn keskeyttämisestä. Onhan se tehnyt sen jo kerran aikaisemminkin.

Äyräväinen arvelee, ettei Siuntio voi vielä lausuntopäätöksellään irtaantua monikuntaliitoksesta.

– Käsittääkseni Siuntion valtuuston on tehtävä asiasta selkeä, kunnanhallituksen valmistelema päätös, jotta valtuutetut saliin tullessaan tietävät, mistä heidän on päätettävä.

LUE LISÄÄ PÄIVÄN LÄNSI-UUSIMAASTA

Käyttäjän sari.mattila@media.fi kuva
Sari Mattila