Näille naisille korsetti on yhtä arkinen asuste kuin rintaliivit

Senja Kuureen (vas.) ja Mari-Pilvi Junikan mukaan korsetin kanssa voi tehdä arkisia asioita kuten pyöräillä tai tanssia. Hikiliikunnan ajaksi he kuitenkin riisuvat korsettinsa.

Ulla Yliherne

Mari-Pilvi Junikka (vas.) ja Senja Kuure tietävät, että korsetti miellyttää monen miehen silmää, mutta tärkeintä on, että nainen itse viihtyy vaatteessaan.

Ulla Yliherne

Selja Kuure vakuuttaa, että vaikka korsetin nyöritykset saattavat näyttää aluksi monimutkaisilta, taidon oppii kyllä nopeasti.

Ulla Yliherne

Pakko se on myöntää. Senja Kuureen ja Mari-Pilvi Junikan vieressä istuessa on pakko tarkkailla omaakin asentoa. Molempien naisten ryhti on niin kaunista katsottavaa, ettei vieressä kehtaa röhnöttää tai lysähtää kasaan.

Kauniin ryhdin salaisuutena on korsetit, joita molemmat naiset käyttävät päivittäin.

– Korsetti kuuluu arkivarusteeseen siinä missä rintaliivitkin. Ilman korsettia olo on alaston eivätkä vaatteet näytä hyviltä päällä, Kuure ja Junikka tiivistävät.

Junikka on pukeutunut korsettiin 13 vuoden ajan. Omien sanojensa mukaan suoran ja vyötäröttömän vartalon kanssa eläminen sai uuden suunnan kun hän 90-luvun lopussa sai vaatetusopiskeluidensa yhteydessä käsiinsä korsetin kaavat.

– Tajusin, että vaikka treenaisin kuinka paljon, pelkällä kuntoilulla en ikinä saisi sellaista vyötäröä kuin korsettia käyttämällä. Jäin heti koukkuun, Junikka muistelee.

Junikka arvelee, että 13 korsettivuoden aikana hänen vyötärönsä on kaventunut kymmenellä sentillä.

– Alkuaikoina jopa nukuin korsetti päällä, koska silloin dramaattisemmat muutokset näkyvät nopeammin. Nykyisin olen sen verran mukavuudenhaluinen, että otan korsetin yöksi pois, hän nauraa.

 

On minulle kadulla huudettu perään friikki.”

 

Ulkonäöllisten seikkojen lisäksi Senja Kuure puki korsetin päälle alkujaan terveydellisistä syistä. Kuure oli yrittänyt helpottaa skolioosista johtuvia selkäkipuja niin jumpalla kuin joogalla, mutta todellinen apu löytyi selkärankaa tukevasta korsetista.

– Olin hyvin skeptinen ja minulla oli kaikki ne perinteiset ennakkoluulot korseteista. Ajattelin, että korsetit puristavat, eikä niiden kanssa voi hengittää ja kylkiluut katkeavat. Totuus on, että mittojen mukaan tehty korsetti on mukava päällä, hän vakuuttaa.

Kuure ja Junikka pyörittävät nykyisin yhteistä yritystä, Belle Modestea, joka myy ja valmistaa korsetteja mittatilaustyönä. Sekä työssään että vapaa-ajallaan he ovat tottuneet kohtaamaan epäilijöitä.

– On minulle joskus kadulla huudettu perään ”friikki”, mutta nykyisin korsetin käyttö niin sanottujen tavallisten ihmisten keskuudessa on paljon yleisempää kuin luulisi. Moni kysyy myös saavatko he kokeilla miltä vyötäröni tuntuu ja yllättyvät siitä kun se on kova, Junikka kertoo.

– Kun tutkii historiaa, huomaa, että he, jotka ovat eniten kritisoineet korsetin käyttöä eivät ole naisia vaan miehiä. Ehkä naiset ovat ymmärtäneet paremmin, että korsetin käyttö on arjen luksusta, Kuure jatkaa.

 

Meilläkin on löhöpäiviä, jotka vietetään verkkareissa sohvalla löhöten.”

 

Molemmat naiset vakuuttavatkin, että korsetin kanssa voi tehdä normaaleja asioita, kuten pyöräillä, tanssi ja kumarrella.

– Olen ollut Islannissa hevosvaelluksella, jolloin ratsastin korsetissa ja hameessa. Tyylistäni en tingi, Mari-Pilvi Junikka nauraa.

– Mutta kyllä mekin pidämme niitä löhöpäiviä, jolloin maataan sohvan pohjalla verkkareissa ja syödään karkkia. Töistä kotiin tullessa yleensä ensimmäisenä päältä lentävät sukkahousut, sitten korsetti ja lopulta meikit, Senja Kuure paljastaa.

Käyttäjän ulla.yliherne@media.fi kuva
Ulla Yliherne