Viisi rysää vaanii Hormajärven roskakalaa

Vene on täynnä pikkukalaa, kun Heikki Saaremaa (vas.), Anna-Stina Heiskanen, Raimo Lärka (takana) ja Jorma Kyyrä kokevat rysää Hormajärvellä.

Teemu Vestovuo

LOHJA |  Hormajärven pohjaan ankkuroitiin kuluneen viikon alussa viisi rysää, joiden on tarkoitus hotkaista uumeniinsa roskakaloja. Neljä on sijoitettu järven matalammalle, itäiselle altaalle, yksi läntiselle altaalle Kanneljärven rannan tuntumaan.

– Ensimmäisen kerran koimme ne keskiviikkona, jolloin saalis oli yhteensä 1 200 kiloa, tänään ei käytännöllisesti katsoen yhtään mitään, ihmetteli Jussi Rängman, yksi Hormajärvi-yhdistyksen talkoolaisista perjantaina.

Tällä kertaa järvelle on viritetty siis nuottien sijaan rysiä.

– Niillä saadaan tähän aikaan vuodesta kerättyä järvestä pois pientä särkikalaa, joka liikkuu kutuaikaan aktiivisesti rantavesissä, kertoo hormajärveläisiä hoitokalastuksissa auttava Uudenmaan ely-keskuksen suunnittelija Petri Savola.

– Syksyllä ei kaislikkoisille rannoille pääse samalla tavalla.

– Keskiviikon saaliissa oli pääasiassa pientä salakkaa, Jussi Rängman vahvistaa.

– Mutta särjen kutu ei ole vielä alkanut.

Rysät ovat vaanimassa Hormajärven särkikaloja kaksi, kolme viikkoa.

– Riippuu säiden kehittymisestä ja veden lämpenemisestä, Petri Savola arvioi.

– Hyvä tulos olisi noin 5 000–8 000 kiloa kalaa.

Hormajärvessä on hoitokalastuksia tehty ennenkin. Viime syksynä nuotattiin jälleen parin vuoden tauon jälkeen. Kalastusten jatkuminen oli tuolloin hieman epävarmaa, sillä ely-keskuksen nuottauksen ulkoistamishankkeen pelättiin tuovan yhdistykselle lisää kustannuksia.

Näin on myös käymässä. Rysäkalastuksen Hormajärvi-yhdistys pystyy tekemään itse, kun talkooporukka kokee pyydykset joka toinen päivä.

– Ely-keskus vuokraa rysät yhdistykselle. Se ei ole kovin kallista, sillä vuokrilla katetaan rysistä ja niiden siirtelystä aiheutuvat kustannukset, Petri Savola kertoo.

Nuottaus tulee sen sijaan kallistumaan. Ely-keskus on ulkoistanut nuottauksen kahdelle yrittäjälle.

– Lisää laskua tulee ainakin arvonlisäveron verran eli 23-24 prosenttia. Meidän toimintamme ei ollut alv:n alaista.

Ely-keskus tukee silti edelleen hoitokalastuksia, eli yrittäjiltä lähtee lasku sekä Hormajärven suojeluyhdistykselle että ely-keskukselle. Nuottauksen tuntihinnan kehittymisen näyttää aika.

Hoitokalastuksia joudutaan Hormajärvellä joka tapauksessa jatkamaan.

– Järveä voi verrata vaikka urheilukenttään tai puistoon. Joka vuosi niitä on hoidettava, Petri Savola vertaa.

Hormajärvi kuuluu Uudenmaan järvien hyväkuntoiseen luokkaan, ja sen tulevaisuus näyttää valoisalta, jos siitä pidetään huolta.

– Hormajärven valuma-alue on pieni, siellä ei ole laajaa maataloutta ja rantojen asutusta ja mökkejä liitetään viemäriverkostoon, Savola luettelee.

Käyttäjän Anne Uotila kuva
Anne Uotila