Viihde

Juhani Laitala palkitsee itsensä hyvällä ruualla

Ebsimmäinen suullinen Katmandun lampaanlihapyöryköitä saa hymyn nousemaan Juhani Laitalan kasvoille. Tulisesti maustettu ruoka on hänen mieleensä.

Kuinka sinä voit, kyselevät huolestuneet ihmiset kadulla näyttelijä Juhani Laitalalta.

– Hyvinhän minä, Laitala naurahtaa, mutta hänen roolihahmonsa Pentti Ruuskanen on Uusi päivä -sarjassa vähän heikossa hapessa.

Laitala on monelle televisiokatsojalle edelleen yhtä kuin Ensio Raikas televisiosarjasta Puhtaat valkeat lakanat, joka kertoi Kekkosen ajan historiaa suomalaisen vaateteollisuuden kannalta.

– Nyt kun sarjasta on tehty dvd, sen näyttelijät ja roolihahmot ovat palautuneet entistä paremmin ihmisten mieleen, Laitala sanoo.

Juhani Laitalan elämä on ainaista painonhallintaa. Liikakiloista hän syyttää isoa työmääräänsä.

– Olen tehnyt aina paljon töitä. Viimeksi Suomen kansallisteatterissa minulla oli yhtäaikaa neljä kantavaa roolia ja harjoittelin viidettä. Kun uupuneena tulee kotiin, niin milläs sitä itseään palkitsee jos ei ruualla, Laitala sanoo.

Tampereella hän on työskennellyt eri otteeseen useamman kerran. Parasta aikaa on työn alla Tv2:n Uusi päivä -sarja, jossa Laitalan näyttelemä Pertti Ruuskanen toipuu parhaillaan aivoinfarktista.

Ennen päivän nauhoituksia hän ehtii nauttia rauhallisen lounaan Satakunnankadun varrella sijaitsevassa nepalilaisessa Katmandussa. Listalta mies valitsee lampaanlihapyöryköitä, jotka on maustettu soijalla, paprikalla, inkiväärillä ja chilillä. Alkuruuaksi on tarjolla tomaattikeittoa.

– Oho, onpa tulista, hän toteaa.

 

Olen tehnyt aina paljon töitä. Viimeksi Suomen kansallisteatterissa minulla oli yhtäaikaa neljä kantavaa roolia ja harjoittelin viidettä.”

 

Hyvin maustetut ruuat ovatkin hänelle mieleen.

Ruuanlaitosta on kehittynyt viime vuosina myös mieluisa oma harrastus.

– Opettelen kokkaamaan reseptien pohjalta. Kun on pari kertaa valmistanut jonkun ruuan ja onnistunut, uskaltaa jo alkaa itse muuttelemaan ohjetta, hän sanoo.

Viimeisin hankinta keittiöön on savipata, jonka mahdollisuuksiin kokki on kerrassaan ihastunut.

– Ruokaa haudutetaan ensin täydellä teholla kaksi tuntia ja sen jälkeen se muhii vielä yhdeksän lisää. Häränhäntää punaviinissä onnistui erinomaisesti.

Suosittu ja työllistetty näyttelijä lupautui mukaan Uuteen päivään, koska tunsi, että hän oli Kansallisteatterissa ylityöllistetty. Sekä mieli että kroppa alkoivat vaatia hengähdystaukoa.

– Sarjan teko on myös täyttä työtä, mutta illat ovat kuitenkin vapaat.

Kun päivän osuus on saatu valmiiksi, voi istahtaa junaan ja matkata yöksi kotiin Helsingin Tapanilaan.

– Asumme vaimon kanssa vanhassa hirsitalossa, jonka ostimme kaksikymmentä vuotta sitten. Talo oli alunperinkin hyvässä kunnossa, mutta olen käynyt kaikki pinnat läpi ja tekemistä riittää.

 

Se oli sarjassa mahdottomia tehtäviä.”

 

Juhani Laitala on virkavapaalla Suomen kansallisteatterista. Hän on näytellyt myös Kom-teatterissa, Tampereen Komediateatterissa, Ryhmäteatterissa, televisiossa ja elokuvassa.

– Kun vuonna 2009 pidin 35-vuotistaiteilijajuhlan siihenastiset roolit laskettiin ja niitä oli kertynyt 105, Laitala kertoo.

Hän palaa Kansallisteatteriin syksyllä, jolloin ensi-iltansa saa Jan Guillou’n kirjoittaman romaanin pohjalta dramatisoitu Pahuus. Siinä Laitalalla on nimirooli.

Ennen sitä on kuitenkin kunnon kesäloma viiteentoista vuoteen ja siitä pidetään kiinni. Kilttinä miehenä Laitala on useasti lupautunut paikkaamaan rooleja, kun tuttu ohjaaja on joutunut pulaan.

Pari kesää sitten Turun kaupunginteatterissa oli Kesäyön hymyilyä, johon hän kiirehti paikkaamaan asianajajan roolin.

– Se oli sarjassa mahdottomia tehtäviä. Ehdin vain kuuteen harjoitukseen ja rooli sisälsi muun muassa vaikeita laulukohtauksia. Ehkä viimeisessä kaikki meni oikein, Laitala nauraa.

Ryhmäteatteriin hän riensi kuuden tunnin varoituksella La Bretin rooliin Cyrano de Bergeracissa.

– Olin näytellyt sen edellisen kerran kahdeksantoista vuotta sitten. Matkalla Suomenlinnaan kävin vielä hakemassa Kansallisteatterista aikaan sopivan peruukin. Ensimmäinen esitys meni plari kädessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat