Niinistö hoiti hommansa

Venäläiskenraali tuli kertomaan meille, miten Suomen turvallisuus ja puolustus pitäisi hoitaa. Se oli kylmää kuultavaa. Kuin vuosikymmenten takaa Neuvostoliiton ajoilta.

Suomi ei saa liittyä Natoon, eikä veljeillä muutenkaan sen kanssa. Pohjoismainen puolustusyhteistyö on pahasta. Sotaharjoituksia ei saa järjestää itärajalla. Nämä kaikki uhkaavat Venäjän turvallisuutta, kenraali Nikolai Makarov uhosi Helsingissä pitämässään puheessa. Suomen ja Venäjän sotilaallista yhteistyötä hän sen sijaan suositteli. Se lisäisi koko Euroopan turvallisuutta, hän perusteli.

Presidentti Niinistö, armeijan ylipäällikkö, kumosi itäkenraalin Nato-väitteet saman tien. Hän totesi tyylikkäästi mutta tiukasti,  että Suomi ei uhkaa Nato-yhteyksillään Venäjää.

Presidentti latasi kenraalin Mäntyniemessä tavatessaan suoraan, että tämän analyysi on väärä. Lisäsipä vielä, että Makarov oli tehnyt huonosti kotiläksynsä. Olisi pitänyt ennakkoon tutustua tarkemmin Suomen turvallisuus- ja puolustusselontekoon, hallituksen ohjelmaan tai vaikkapa presidentin äskettäiseen tv-haastatteluun. Niistä olisi Suomen Nato-kanta selvinnyt.

Niinistö hoiti hommansa maan ulkopolitiikan johtajana hyvin. Ei väistellyt, ei nöyristellyt, vaan puhui kiertelemättä. Suorastaan ripitti ja läksytti Makarovia.

Onneksi presidentille jäi perustuslakiremontin jälkeen vielä vahva rooli ulkopolitiikan vetäjänä ja armeijan ylipäällikkönä. Sekin yritettiin Linnasta viedä. Kysynpä vain, kuka muu olisi pannut kenraalin ojennukseen samalla tavalla? Niinistö pystyi sen asemansa kautta tekemään. Oli kanttia.

Makarov ei ole mikä tahansa kenraali. Hän on Venäjän asevoimien komentaja ja varapuolustusministeri. Siis vallan huipulta.

Tätä taustaa vasten onkin kysytty, mikä paino hänen puheilleen pitäisi panna. Eräät Venäjä-tuntijat vähättelevät ja sanovat, että siinä uhitteli vain vanha kulmikas kenraali kylmän sodan hengessä. Samalla tavalla kuin Neuvostoliiton aikaan, jolloin Kremlistä jyrähdeltiin Suomen suuntaan milloin mistäkin.

Eräät muut asiantuntijat uskovat, että Makarovilla oli presidentti Putinin tuki tai jopa kehotus varoittaa Suomea Nato-kytkennöistä.

Jälkimmäinen arvio on uskottavampi. Kenraali Makarovin puhe oli  poliittinen ja sotilaallinen, tässä järjestyksessä. Sitä ei tarkoitettu yksin Suomelle, vaan myös koko Euroopalle sekä Yhdysvalloille.

Voi jopa sanoa, että se oli suunnattu globaaliin käyttöön. Taustalla on Venäjän kansainvälisen aseman korostaminen ja vahvistaminen sotilasmahtina.

Niinistö tapaa Putinin ensi viikolla Pietarissa. Kumma jos näistä asioita ei puhuttaisi mitään. Kysyttävää olisi, vastauksia kaivattaisiin. Sen verran uhitteleva ja hyökkäävä Makarovin puhe oli. Varsinkin kun muistetaan, että Venäjä on toistuvasti vakuuttanut  Nato-jäsenyyden olevan puhtaasti Suomen oma asia. Ei tunnu enää olevan!  

Yksi kohta venäläiskenraalin puheesta pitää vielä nostaa näkyviin. Hän ihmetteli, miksi Suomen armeija harjoittelee  itärajan tuntumassa. Ja miksi harjoituksen nimi on ”Itä”. Siinäkin Makarov näki Venäjän vastaisuutta.

Hieman nimeä itsekin mietin. Piti ottaa Pääesikunnasta selvää. Sieltä vastattiin, että nimi riippuu siitä, missä päin maata varusmiesten loppusodat järjestetään. Jos lännessä, niin ”Länsi”. Jos pohjoisessa, niin ”Pohjoinen”. Ja jos idässä, niin ”Itä”. Eniten on harjoiteltu viime vuosina länsipuolella. Tuli sekin nyt selväksi.

Venäjä on itänaapurimme ja sellaisena pysyy. Joskus on nöyristelty, ei enää. Kenraali Makarov voi tämän vahvistaa.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva Ylen politiikan toimittaja, joka aloitti uransa Länsi-Uusimaassa.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat