Paikalliset

Uusi lasten- ja nuortenteatteri heti näytelmän kimppuun

Sari Rautakoski ja Joni Paananen lähtevät luotsaamaan uutta lasten- ja nuortenteatteria, Aploodia Harjulassa. - Aloitamme tänä syksynä ensin nuorten ryhmän kanssa.

Helena Soinio

LOHJA | Lohjalla aloittava uusi lasten- ja nuortenteatteri Aploodi alkaa ottaa ilmoittautumisia vastaan ensi viikolla. Toiminta aloitetaan tänä syksynä ensin nuortenteatterina, ja ryhmään otetaan 12-17 vuotiaita nuoria enintään 20.

Teatteri aloittaa toimintansa Harjulan tiloissa ja tarkoitus on laajentaa vuoden kuluttua myös lastenteatteriin.

– Me voimme kyllä myös joustaa ikärajassa, riippuu siitä keitä kurssille ilmoittautuu, toteaa teatterin opetuksesta vastaava Sari Rautakoski.

Näyttelijä-ohjaaja Rautakosken työparina tulee toimimaan päiväkodinjohtaja ja muusikko Joni Paananen.

Opitaan, että mokiin ei kuole.

Aploodi toimii syyskaudella syyskuun 10. päivästä alkaen 12 viikkoa ja keväällä 14 viikkoa huhtikuun lopulle. Tavoitteena on lähteä erilaisten harjoitteiden kautta valmistamaan näytelmää Kaunotar ja hirviö, joka on sovellettu nuorisolle.

– Näytelmän valmistaminen on ehdottoman tärkeä tavoite. Suunnitteilla on kuusi esitystä kevätkauden lopussa.

Rautakoski kertoo, että idea Aploodin perustamisesta on lähtenyt Lohjalla monelta eri taholta.

– Pitkään Lohjan nuorisotoimen johtajana toiminut Sari Huttu-Méling on nähnyt nuorten lisääntyvän pahoinvoinnin ja on tuonut esiin, että tämän tyyppistä, nuorten itsetuntoa vahvistavaa toimintaa tarvitaan.

– Myös Lohjan Teatterissa ja Teatteri Tralassa ajatus on otettu ilolla vastaan, tämähän myös kasvattaa uusia teatterilaisia Lohjalle.

Aploodi toimii Tralan alaisuudessa, joka vastaa teatterin hallinnosta. Ilmoittautumisia ottaa vastaan Tralassa tiedottaja Teija Malén.

Sari Rautakosken ja Joni Paanasen mielestä teatteri sopii lapsille ja nuorille harrastuksena erinomaisesti.

Monet nuoret nauttivat koulunäytelmienkin tekemisestä, mutta Aploodissa päästään käsiksi teatterintekemisen perusasioihin: opetellaan teatteri-ilmaisua ja äänenkäyttöä, tehdään tunteidenilmaisu- ja kehonhallintaharjoituksia.

– Teatteriharrastus vahvistaa itsetuntoa ja vuorovaikutustaitoja, opitaan ryhmässä toimimista ja toisten huomioon ottamista, sanoo Rautakoski.

– Samalla opitaan myös mm. sitä, miten teatteriprosessi etenee ja nähdään, miten kukin voi siihen itse vaikuttaa, täydentää Paananen.

Rautakoski painottaa, että heti alussa opitaan tukemaan toinen toistaan. Ilmapiiri luodaan sellaiseksi, ettei toisten esiintymistä mollata, vaan kannustetaan. Myös ujot lapset ja nuoret ovat tervetulleita toimintaan.

– Opitaan, että ’mokiin ei kuole’, saadaan onnistumisen elämyksiä ja opitaan ymmärtämään omia ja toisten tunteita.

– Voimme kokeilla esimerkiksi improvisaatioharjoituksia, mistä nuoret yleensä tykkäävät. Heitetään vaikka jokin tilanne, josta tehdään improvisaatioita ja pohditaan niitä yhdessä.

– Ennen kaikkea lähdetään liikkeelle mukaan tulevien ihmisten omasta energiasta ja nuoret voivat itse osallistua ideointiin.

Sari Rautakoski on ammatiltaan ohjaaja, koreografi, näyttelijä sekä tanssin ja joogan opettaja.

Lohjalla hänet on nähty viimeksi Lohjan teatterissa Ava ja Frank -musikaalissa. Mustion Linnassa hänet nähtiin menneenä kesänä näyttelijänä farssissa Tuplakupla.

Hän on esiintynyt myös mm. suurissa kansainvälisissä teattereissa ja televisiossa. Salon teatteriin on tulossa ensi vuonna hänen musikaalikomediaohjauksensa.

– Työkontaktit ovat edelleen vahvoina ulkomaille. Uusia ideoita hän matkaakin hakemaan Lontoosta lokakuussa.

Lapsia ja nuoria hän on opettanut vuodesta 1990 alkaen ja opettaa edelleen mm. Raaseporin kansalaisopistossa sekä Hiiden opistossa, jossa hän ohjaa myös Hiidenulvojat -musiikkiteatterityöpajaa.

Ilmoittautuminen Aploodiin 20.-24.8. klo 17-19 puh. 041 431 3939. Opetus 26 viikkoa, 52 tuntia, kurssimaksu 200 e.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat