Paikalliset

Yhdistyvälle Lohjalle yksi uusi seurakunta

LOHJA |  Lohjalle muodostetaan yksi uusi seurakunta. Näin ollen kuluvan vuoden lopussa nykyiset Sammatin, Karjalohjan, Nummen ja Pusulan seurakunnat sekä Lohjan että Nummen ja Pusulan seurakuntayhtymät lakkautetaan. Lohjan uuden seurakunnan toiminta-alue myötäilee 1.1.2013 lähtien uuden Lohjan kuntarajoja.

Kirkkohallituksen keskiviikkona täysistunnossaan tekemä päätös on linjassa siihen, mitä Espoon hiippakunnan tuomiokapituli elokuussa esitti.

– Nyt on suunniteltava kuinka jatkamme tästä eteenpäin, toteaa Lohjan kirkkoherra Juhani Korte.

Työ seurakuntien yhteen saattamiseksi, identiteetin säilyttämiseksi sekä toiminnan turvaamiseksi aloitetaan heti torstaina, kun Juhani Korte kokoustaa aikatauluista yhdessä piispa Tapio Luoman, kaikkien lakkautettavien seurakuntien kirkkoherrojen sekä Lohjan seurakunnan hallintojohtaja Risto Hämäläisen kanssa.

– Kapituli voitti, pienet seurakunnat hävisivät. Surkea juttu, mutta kyllä tämän kanssa eletään, toteaa Karjalohjan kirkkoherra Heikki Linnavirta.

– Jos joku tekee surutyötä, ei seuraavan päivän palaveri ole ajankohtana paras mahdollinen, hän muotoilee uutisen kuultuaan.

Seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Jari Väre on helpottunut, kun päätös on saatu.

– Meidän on pidettävä huolta pienistä seurakunnista, ei tämä Kirkkohallituksen päätös sitä tosiasiaa miksikään muuta, hän rauhoittelee.

– Mutta joka tapauksessa kiire tulee.

Yhden seurakunnan syntymisestä äänestettiin kirkkohallituksessa. Päätösesityksenä oli tuomiokapitulin esityksen hylkääminen. Päätös olisi tarkoittanut käytännössä sitä, että alueelle olisi perustettu seurakuntayhtymä.

Vastaehdotuksen Espoon hiippakunnan tuomiokapitulin aloitteen mukaisesti teki edustaja Sami Ojala ja sitä kannatti muun muassa Outi Nokso-Koivisto. Esityksestä äänestettiin ja Ojalan esitys hyväksyttiin äänin 7-6.

Kirkkohallitus perusteli muun muassa päätöstään sillä, että seurakuntien talous oli keskeisesti ratkaisuun vaikuttava tekijä. Yhden seurakunnan muodostaminen on talousvaikutuksiltaan kaikille seurakunnille muita vaihtoehtoja kannattavampi.

Kaikki eivät ole samaa mieltä. Heikki Linnanvirta on kutsunut jo aiemmin koolle kaikki Karjalohjan seurakuntalaiset. Syyskuun 4. päivänä järjestettävässä kokouksessa on tarkoitus kääntää kaikki Karjalohjan seurakunnan tulevaisuuteen vaikuttavat kivet.

– Me mietimme mitä kappelimalli tarkoittaa meille, millaisia talousjärjestelyjä joudumme tekemään, mihin voimme kirkkohallituksen päätöksestä valittaa, jos valittaa päätetään vai erotaanko kenties koko evankelis-luterilaisesta kirkosta. Voidaan myös ottaa lusikka kauniiseen käteen emmekä tee mitään. Kaikki vaihtoehdot pohditaan.

– Kalliimmaksi tämä tulee kuin yhtymämalli, sillä nyt Sammatin kanssa suunnitellut yhteisviratkaan eivät toteudu, Heikki Linnavirta summaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat