Paikalliset

Lohjasta kuntaliitoksella Suomen toiseksi suurin mökkipaikkakunta

Lohja on vuoden alusta Suomen toiseksi suurin mökkikunta. Kaupunki alkaa miettiä alkuvuodesta, miten se hyödyntää tietoa omassa markkinoinnissaan.

Heli Nurmi

LOHJA | Lohjan, Karjalohjan ja Nummi-Pusulan kuntaliitos tekee uudesta Lohjasta Suomen toiseksi suurimman kesämökkikunnan.

– Jos liitokseen olisi osallistunut myös Siuntio, Lohja olisi valtakunnan isoin kesämökkipaikkakunta, Lohjan elinkeinojohtaja Jorma Korhonen kertoo.

Tilastokeskuksen tuoreimpien, vuoden 2011 lopun tietojen perusteella kesämökkikuntien ykkönen on Parainen. Siellä kesämökkejä oli 8 425. Uuden Lohjan kokonaismökkimäärä on 8 311. Eroa on siis vain kielen mitta.

Vanhan Lohjan kaupungin alueella kesämökeistä on 3 728, Nummi-Pusulassa 2 781 ja Karjalohjalla 1 802.

Jorma Korhosen mukaan kovin nopealla aikataululla Lohja ei pysty uutta asemaansa markkinoinnissaan hyödyntämään.

– Meillä käynnistyy tammikuussa kaupunginhallituksen johdolla uuden kunnan kilpailukyky- ja elinvoimaohjelman laadinta. Siinä linjataan, mitkä ovat kunnan keskeiset vahvuudet ja painopistealueet. Varmasti vapaa-ajan asuntojen määrä jollakin tapaa huomioidaan kokonaisuudessa.

Lohjan kaupunginhallituksen asiaa koskeva seminaari on 21. tammikuuta.

Elinkeinojohtaja Korhonen muistuttaa, että vapaa-ajan asuntojen omistajat ovat iso ostovoimatekijä. Toisaalta kesäasukkaiden joukossa on merkittävissä yrityksissä ja yhteisöissä toimivia ihmisiä.

– Tätä tilannetta voi hyödyntää siis hyvin monella tavalla.

Jorma Korhonen myöntää, ettei hänellä ole vielä täsmällisiä ajatuksia siitä, miten kesämökkiherruudella voitaisiin kohottaa Lohjan imagoa ja rakentaa tunnettavuutta.

– Mutta kyllähän merkittävillä kesämökkikunnilla on usein ihmisten mielissä positiivinen merkitys eli ihmiset haluavat viettää aikaansa paikkakunnalla myös vapaa-aikanaan.

Korhosen mukaan kaupungin on samalla mietittävä, miten se palvelee vapaa-ajan asukkaitaan.

Lohja teki joitakin vuosia sitten selvityksen lohjalaisten ja muualta tulleiden kesämökin omistajien suhtautumisesta alueen palveluihin.

– Lopputulema oli, että muualta tulleet olivat tyytyväisempiä palveluihin kuin varsinaiset lohjalaiset loma-asunnon omistajat.

Jorma Korhonen arvioi, että kunnan kilpailukyky- ja elinvoimaohjelman valmistumisajankohta riippuu Lohjan kaupunkistrategian valmistumisesta. Kaupunkistrategia ohjaa alempitasoisia ohjelmia.

– Kilpailukyky- ja elinvoimaohjelman suuntaviivat saadaan aikaan ehkä kevään aikana. Demokraattiset prosessit ovat hitaita, mutta matkailumarkkinoinnissa asia pystytään huomioimaan heti kevään aikana.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat