Paikallisurheilu

’Pitkästä aikaa nautin hiihtämisestä’

Marjo Korander-Taavitsaisella on kansainvälistä kokemusta 14 osakilpailun verran maastohiihdon maailmancupista.

Jyrki Repola

vihti | Vihtiläinen Marjo Korander-Taavitsainen, 31, hiihtää kolmatta kilpailu-uraansa. Hän lopetti kilpahiihdon ensimmäisen kerran 2007. Toinen pidempi tauko tuli, kun hän sai lapsen 2012 heinäkuussa.

SM-mitaleita saavuttanut ja maailmancupin osakilpailuita kiertänyt Korander-Taavitsainen (omaa sukua Korander) aikoo urheilla aikaisempaa rennommin.

– Minulla ei ole enää hinkua maajoukkueeseen. Tärkeintä on, että nautin hiihtämisestä pitkästä aikaa, Korander-Taavitsainen kertoo.

Vihdin kirkonkylässä asuva Korander-Taavitsainen hiihti viime lauantaina Jämin SM-kilpailuissa naisten kymmenen kilometrin vapaan tyylin matkan. Hän sijoittui 60:nneksi.

– Tavoitteeni oli sijoittua 30 parhaan joukkoon, mutta minulle sattui talven huonoin päivä. En tiedä, miksi hiihto ei kulkenut.

– Keskityn pari viikkoa harjoitteluun ja hiihdän helmikuun puolivälissä aluemestaruuskilpailuissa Espoossa. Kauden päätavoitteeni on sijoittua huhtikuussa 30 kilometrin SM-kisassa 15 parhaan joukkoon.

Kuusivuotiaana kilpahiihdon aloittanut Vihdin Viestin hiihtäjätär voitti 2005 Vuokatissa SM-pronssin viiden kilometrin perinteisen tyylin kilpailussa.

– Hiihto kulki 2005 lähes täydellisesti. Voitin viikkoa ennen Vuokatin SM-kilpailuja Lapissa neliosaisen kilpailusarjan. Voitin myös Ruotsissa Skandinavia-cupin osakilpailun.

Hän hiihti vielä 2006 SM-pronssin perinteisen tyylin 30 kilometrillä. Mestariksi lykki Aino-Kaisa Saarinen.

– Odotukset olivat sen jälkeen kovat. En kuitenkaan kehittynyt, koska sairastelin paljon. Lopetin urheilun 2007 keväällä, kun tunsin, että kroppani ei kestä enää kovaa harjoittelua.

Totaalinen puolen vuoden tauko teki hyvää.
Korander-Taavitsainen huilasi puoli vuotta.

– Totaalinen tauko teki hyvää. Kokeilin hiihtoa taas 2007 joulukuussa ja innostuin uudestaan.

Hän sijoittui 2008 maaliskuussa SM-hiihtojen 30 kilometrillä kahdeksanneksi. Vihtiläisen motivaatio hiipui uudestaan 2010 pitkien sairastelujen takia, mutta hän hiihti kilpailuja vielä 2011.

Korander-Taavitsainen saavutti vuosina 2003–2007 Vihdin Viestin joukkueessa 3x5 kilometrin viesteissä yhden SM-hopean ja kolme SM-pronssia sekä parisprinttiviesteissä yhden SM-hopean ja kaksi SM-pronssia. Sprinttiviesteissä hänen kaverinaan oli lohjalainen Heli Peltonen sekä viesteissä Peltonen ja Katja Kolehmainen.

Korander-Taavitsainen on hiihtänyt 14 maailmancupin osakilpailua. Hänen paras sijoituksensa on ollut 30:s Holmenkollenin 30 kilometrillä. Hän ei kuitenkaan päässyt MM- tai olympiakisoihin.

– Arvokilpailujen väliin jääminen harmitti huippuvuosina, mutta ei enää, Korander-Taavitsainen sanoo.

Vihtiläinen päätti osallistumisestaan Jämin SM-hiihtoihin kahta viikkoa aikaisemmin.

– Hiihdin Suomen cupin viestissä osuuteni kuudenneksi nopeimman ajan ja ajattelin, että voisin lähteä kokeilemaan SM-kisoihin.

Olisi kiva voittaa veteraanien MM-mitaleja.
Parhaimmillaan lähes 800 tuntia vuodessa harjoitellut Korander-Taavitsainen kertoo, että lapsi on muuttanut elämän arvojärjestyksen.

– Kerttu-tyttö menee kaiken muun edelle. On hauska viettää aikaa kotona hänen kanssaan.

Vuonna 2010 Tampereen yliopistosta psykologiksi valmistunut ja Lohjalta viran saanut Korander-Taavitsainen harjoittelee äitiyslomalla noin kolmanneksen huippuvuosien määrästä.

– Aloitin harjoittelun syyskuussa. Aviomieheni, äitini ja anoppini hoitavat lasta sillä aikaa, kun olen lenkillä.  Isäni (Kalevi Korander) voitelee sukset.

Vihtiläishiihtäjätär nähtäneen vielä sittenkin kansainvälisissä arvokilpailuissa. Hän pääsee kolmen vuoden päästä 35-vuotiaiden sarjaan.

– Olisi kiva voittaa mitaleja veteraanien MM-kilpailuissa, Korander-Taavitsainen suunnittelee.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat