Viihde

Nuoruusajan mokia kerätään kirjaksi - mukana myös julkkisten tarinoita

Mokakirjan tekijöitä Netta Walldénia (vas.), Anni Nykästä (kuvittaja) ja Hanna van der Steeniä odottaa mielenkiintoinen urakka, kun mokat taipuvat kirjaksi.

.

Nyt kannattaa mokailla tai muistella hassuja sattumuksia, sillä hyvällä mokalla saattaa päästä Netta Walldénin ja Hanna van der Steenin Mikä moka! -kirjaan. Maukkaimpia teiniaikojen mokia kerätään parhaillaan ja kirja julkaistaan luonnollisesti kansainvälisenä epäonnistumisen päivänä 13. lokakuuta.

Mikä moka! on nuorison sattumuksista koottu hyväntahtoinen kommelluskokoelma höystettynä eturivin julkkistemme railakkailla mokapaljastuksilla. Mokakirjassa osansa saavat niin koulupäivien kompuroinnit, sosiaaliseen mediaan lipsahtaneet tunnustukset kuin ensitreffien jäätävät avausrepliikit.

– Keräämme sellaisia mokia, jotka ovat sattuneet nuoruusiässä. Myös aikuiset voivat osallistua, kunhan mokat sijoittuvat nuoruuteen. Kännimokia mukaan emme kelpuuta, Walldén toteaa.

Koulussa opettajana toimiva Netta Walldén tunnetaan Saarnilaakson oudoista tarinoista kertovista Ruben-kirjoistaan. Hanna van der Steeniltä on taas ilmestynyt kaksi Tähtisilmät-sarjassa julkaistua nuorten fantasiaromaania.

– Meille tuli mieleen, että olisi kiva tehdä jotain yhdessä. Mokailu nousi esille ja se tuntui aiheelta, jota voisi lähteä kehittelemään. Homma lähti liikkeelle kesällä, ja kustantaja tarttui asiaan, Walldén kuvaa mokakirjan alkuvaiheita.

 

Epä-onnistumisen taitoa voisi käsitellä kouluissakin.”

 

Kaksikolla oli ensialkuun ajatuksena tehdä kirjan avulla nuorille suunnattua hyväntekeväisyyttä, sillä se kiinnostaa molempia. Sitten yhteistyökumppaniksi löytyi Suomen lasten ja nuorten säätiö, joka tuo mukaan asiantuntemusta nuorten elämäntaidoista. Ja siitä, kuinka epäonnistumisen taito ja siitä oppiminen ovat osa tärkeitä taitoja.

– Rakennamme yhdessä kirjan toimittajien kanssa välineitä siihen, kuinka opettajat voivat hyödyntää moka-teemaa ja käsitellä epäonnistumisen taitoa oppitunneilla, erityisesti yläkouluissa sekä kymppiluokilla ja ammattistarteissa, säätiön Riikka Åstrand kertoo.

Säätiö tuo hänen mukaansa mokailuun nuorten näkökulmaa taidelähtöisin menetelmin.

Valtakunnallinen Mikä moka! -projekti potkaistaan käyntiin kuluvan viikon aikana. Netta Walldénin ja Hanna van der Steenin sekä Suomen lasten ja nuorten säätiön työn tuloksen julkaisee WSOY. Kirjan kuvituksesta ja projektin visuaalisesta ilmeestä vastaa Mummo-sarjakuvista tuttu Anni Nykänen.

 

Tarkoituksena on osoittaa, että kaikkien alojen ihmiset mokailevat.”

 

Moka-projektille on avattu nettisivut ja mokienkeruulomakkeita lähetetään satoihin suomalaisiin peruskouluihin ja muihin oppilaitoksiin.

– Tulevien viikkojen aikana suomalaisissa kouluissa muistellaan siis pilke silmäkulmassa noloja sattumuksia ja kirjaillaan niitä muistiin, Walldén naurahtaa.

– Tarkoitus on haastaa mahdollisimman monia tahoja sekä mokaamaan iloisesti että kertomaan mokistaan muille. Kustantamo ja säätiö ovat panostamassa mukavasti projektin näkyvyyteen, ja kaikenlaista teemaan sopivaa oheistoimintaa on vireillä varsinaisen kirjaprojektin rinnalle.

Nuorten toilailujen ohella kirjaan kootaan kotoisten julkkistemme nuoruusmokia. Mukaan on tulossa muun muassa politiikan ja viihdemaailman edustajia. Oman mokansa paljastaa muun muassa Matti Vanhanen, jonka nuoruusmoka liittyy kesätöihin.

Muita mukaan lupautuneita julkisuuden henkilöitä ovat Minna Haapkylä, Mikko Kuustonen, Silvia Modig, Jannika B, Wallu Valpio, Niko Nousiainen ja Saara Aalto.

– Värväys on käynnissä. Tavoitteena on esittää ison joukon kautta, että kaikkien alojen ihmiset mokailevat, Netta Walldén sanoo.

Mokailun jaloon taitoon voi tutusta nettisivulla www.mikamoka.fi

Mokailijoille on myös sivu Facebookissa. Sen osoite on: https://www.facebook.com/mikamokaprojekti

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat