Kulttuuri

Nuoriso ansaitsi aplodinsa Harjulassa

Teatteri Aploodin Kaunotar ja hirviö -näytelmän ensi-ilta on saatu onnellisesti päätökseen. Jos nuorisoa jännittikin, se ei ainakaan esityksessä näkynyt.

Ninnu Perälä

LOHJA | Kaunotar ja hirviö on vuosisatoja vanha kansansatu, jonka kaunis tarina puhuttelee edelleen. Tarinan opetusta ja sisäisen kauneuden merkitystä pohdittiin Harjulassa kun Lasten ja nuorten teatteri Aploodin Kaunotar ja hirviö -näytelmä sai ensi-iltansa 26.4. Näytelmän ohjasi ammattiohjaaja-näyttelijä Sari Rautakoski.

Kaunotar rakastuu hirviöön rumuudesta huolimatta. Aploodin nuoret toivat tarinan ajattoman opetuksen upeasti esille: ulkoisella olemuksella ei ole väliä vaan elämässä ratkaisevat sydämen hyvyys ja sisäinen kauneus. Suloisen Bellen (Laura Torkkel) onnistunut roolisuoritus kertoi Harjulan ihastuneelle yleisölle, että prinsseys ja prinsessaus asuu piilevänä jokaisessa meissä - tarvitaan vaan rakastunut sielu sen löytämään!

Tunnetun tarinan juoni eteni perinteisesti, joskin Aploodien omilla hauskoilla kommenteilla ja sivujuonteilla väritettynä. Haltija oli muuttanut koppavan prinssin (Hannu-Pekka Sinervä) hirviöksi. Taika raukenisi mikäli prinssi rakastuisi ja kokisi aitoa vastarakkautta. Loitsivia velhoja ei tosielämästä löydy, mutta lähes samalla tavoin ovat riesanamme ennakkoluulot, jotka kenties estävät sisäisen kauneuden huomaamisen.

Aploodin nuoret olivat iältään 12 - 17 -vuotiaita. Ohjaaja ja ammattinäyttelijä Sari Rautakoski onnistui kuorimaan nuorista esiin upeita roolisuorituksia.

– On ollut ilo työskennellä näiden nuorten kanssa, Rautakoski kertoo.

– Minulle on tärkeää, että esitykset etenevät kuten ammattilaisteatterissa konsanaan ja nuoret näyttelijän alut todella näkevät miten asiat hoidetaan ammattimaisesti ja minkälaista teatteriarki oikeasti on. Haluan myös tarjota nuorille mahdollisuuden nähdä koko teatterin kaaren ensi-iltajännityksestä rennompaan keskivaiheeseen, ja toisaalta myös sen haikean fiiliksen, jonka näyttelijä kokee viimeisenä esityskertana, Rautakoski kertoo äidillisesti tavoitteistaan.

Nuoret suoriutuivat tehtävästään kunnialla ja jos jännitystä ilmassa olikin, se ei ainakaan esitystä haitannut.

Kuiskaaja istui valmiusasemissa eturivissä, mutta jäänee myöhemmissä näytöksissä työttömäksi.

Torkkelin ja Sinervän lisäksi lavalla loistivat erityisesti kosija Gastonia esittänut Jami Jääskeläinen sekä Gastonin palvelija, Salvatora (Mette Järveläinen). Myös Madame Swatchin (Mimma Mäkelä) ja Madame van der Airamin (Sini From) keskinäistä humoristista dialogia oli ilo seurata.

85-vuotias Bertta Jääskeläinen istui eturivissä poikansa Heino Jääskeläisen kanssa.

– Meitä on täällä katsomossa kuule kolme polvea Jääskeläisiä katsomassa ja kannustamassa neljännen polven Jääskeläistä, isoisoäiti Bertta Jääskeläinen kertoi iloisesti.

– Näyttelijä meiltä suvusta vielä puuttuukin. Ties vaikka Gastouta esittävä Jami saisi tästä itselleen vielä ammatin, Heino Jääskeläinen, Aploodin nuoren tähden isoisä pohti hymyillen.

Bertta ja Heino Jääskeläisen lisäksi myös muukin yleisö tuntui olevan ihastuksissaan. 6-vuotias Sandra Leinonen kertoi tosin hieman pelästyneensä hurjan näköistä hirviötä, mutta muuten tykänneensä esityksestä kovasti. Yllättäen Bellen keltainen puku kohosi nuoren neidon suosikiksi. Leinosilla oli mukana myös nelivuotias Rasmus.

– Rasmuskin jaksoi istua ja seurata koko näytelmän hienosti paikallaan, jutteli Sandran ja Rasmuksen äiti, Tiina Kivelä ja piti viiden vuoden ikäsuositusta kuitenkin hyvänä.

Onnistuneen illan päätti Sari Huttu-Melingin puhe ja kukitukset. Näyttelemistä itsekin harrastanut Huttu-Meling korosti päätöspuheessaan teatterin yhteisöllisyyttä ja muisti kiittää jokaista tekijää omasta roolistaan onnistuneessa kokonaisuudessa.

Sari Rautakoski paljasti yleisölle myös tulevasta yhteistyöstä englantilaisen Youth Music Theatren kanssa.

Aploodin Kaunotar ja hirviö Harjulassa 3.5, 4.5 ja 5.5.2013.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat