Museon nukkekotinäyttely on täynnä asumisen unelmia

Kattokruunu kohdalleen. Inkoolainen Eija Sirjonen on harrastanut nukketalojen rakentelua jo vuosikymmeniä. Tiistaina hän kokosi Lohjan museon näyttelyyn omaa osastoaan.

Heli Kurimo

Nukkekotien rakentelu on rakkautta käsityöhön ja sisustukseen. Nukkekotiharrastaja Eija Sirjonen keskusteli tiistaina museoamanuenssi Annamari Juvonen-Eskolan kanssa. Taustalla näkyy Vohloisten kartanon iso punainen nukkekaappi.

Heli Kurimo

Lohjalaisen Marja Mellinin nukkekodissa on kokoa ja näköä. Sisustus laitetaan vielä paikoilleen ennen näyttelyn alkamista, kertovat museoamanuenssit Leena-Maija Halinen ja Annamari Juvonen-Eskola.

Heli Kurimo

Nukkekoteihin saa rahalla aivan kaikkea miniatyyrikoossa. Tässä poljettava Singer-ompelukone.

Heli Kurimo

Tsaarinajan nukkekodissa kimaltaa kulta.

Heli Kurimo

LOHJA | Lohjan museon kesänäyttely sukeltaa nukkekotiharrastukseen. Parhaillaan rakenteilla olevassa, 23.5. avautuvassa näyttelyssä on esillä nukketaloja alkaen 1800-luvun loppupuolelta.

Esillä ovat mm. Lohjan Kyrkstadin ja Vohloisten kartanoiden vanhat nukketalot sekä mm. lohjalaisten, inkoolaisten ja vihtiläisten nukkekotiharrastajien taloja eri ajoilta.

Näyttely on mainio kurkistus harrastukseen, jonka kautta on eri aikoina unelmoitu täydellisestä kodista ja sisustuksesta. Pikkutyttöjen harrastuksesta on nykyään tullut enemmänkin aikuisten naisten sisustusfantasioiden unelmamaailmaa.

– Nukkekotihan oli vuosisatoja sitten ylellinen sisustuselementti, jolla esiteltiin perheen varakkuutta. Sittemmin nukkekotileikeistä tuli tapa opettaa tytöille kodinhoitoa, toteaa museoamanuenssi Leena-Maija Halinen.

Näyttelyyn kuuluu mm. inkoolaisen nukkekotiharrastajan, Eija Sirjosen laaja kokoelma, joka on täynnä valloittavia yksityiskohtia miniatyyrikakuista ja -samovaareista alkaen.

KULTTUURI 13

Käyttäjän helena.soinio@media.fi kuva
Helena Soinio