Paikalliset

Aseman vesitornin kahvila pysyy kiinni

Lohjan vesi- ja viemärilaitoksen käyttöpäällikkö Liisa Anttila miettii, että aseman vesitornin kahvila on mennyt helmikuunkin jälkeen selvästi huonompaan kuntoon. Tuhruisista ikkunoista näkyy Lohjanjärvelle saakka.

Heli Kurimo

LOHJA | Aseman vesitornin kahvilaa tuskin enää avataan. Kaupunki ei ainakaan ryhdy tilaa käyttökuntoon remontoimaan.

Valtuutettu Jarmo Aho (sd.) on tehnyt aloitteen kahvilan kunnostuksesta, mutta tiistaina tekninen lautakunta torppasi suunnitelman. Lautakunta esittää, että valtuusto katsoisi aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Aho sanoo ymmärtävänsä, että kaupungilla ei ole rahaa remonttiin.

– Mutta olisin toivonut, että elinkeinopuoli olisi ottanut tästä kopin ja haarukoinut torniin sopivaa toimijaa.

Vesi- ja viemärilaitoksen käyttöpäällikkö Liisa Anttila kertoo, että alkuvuodesta tilasta tuli yksi kysely.

– Hän kysyi, pitääkö tekijän olla kunta vai voisiko yksityisyrittäjäkin ajaa asiaa eteenpäin. Pyysin, että hän lähettäisi sähköpostia, mutta hän ei ole ottanut yhteyttä.

Kahvilatila kaipaisi perusteellista remonttia. Katosta irtoilee maalia, ikkunat ovat kehnossa kunnossa ja lattia muistuttaa kärpästen joukkohautaa.

Suurin kustannus remontissa olisi kuitenkin uuden poistumistien rakentaminen. 1960-luvulla valmistuneen tornin hätäuloskäynnit eivät täytä nykyvaatimuksia.

Arkkitehdit Heino & Niiranen oy on laatinut kaupungin tilauksesta raportin, jossa pohditaan muutamaa eri vaihtoehtoa.

Halvimmassa vaihtoehdossa nykyinen kahvilatila remontoitaisiin. Poistumistien virkaa hoitaisivat kierreportaat, jotka kiertäisivät tornin jalan ulkopintaa. Hintaa tulisi noin 660 000 euroa.

Nykyiseen kahvilatilaan mahtuu vain runsaat parikymmentä asiakaspaikkaa.

Yksi konsulttien tarjoamista ratkaisuista onkin uuden lasiseinäisen ravintolatilan rakentaminen vesitornin katolle. Tällaisen hinta kipuaisi jo rutkasti yli 2 miljoonan. Vanhaan tilaan rakennettaisiin keittiö ja mahdollisesti kokoustiloja sekä näköalasauna.

Jarmo Aho uskoo, että vesitornikahvila olisi Lohjalle hieno käyntikortti.

– Joku sanoi, että eihän sieltä näy kuin metsää. Mutta jos kahvilataso tulisi ylemmälle, kyllä sieltä jo näkyisivät Lohjan keskusta, Tytyri ja järvi.

Vesitornin kahvila on noussut tapetille aika-ajoin. Viimeksi siellä on toiminut kahvila 1990-luvulla. Toiminta loppui, kun uutta yrittäjää ei löytynyt.

– Kahvila on sen ajan tuote, kun torni on rakennettu. Silloin on katsottu, että kahvila on siinä paikallaan. Mutta ajat ovat vähän muuttuneet, miettii Lohjan tekninen johtaja Jussi Savela.

Nykytilaan kahvilaa ei voida jättää. Savela arvioi, että kahvilatilasta riisutaan pintamateriaalit samalla, kun itse vesitorni peruskorjataan. Saneerauksen pitäisi alkaa ensi vuonna ja sen kustannusarvio on noin 300 000 euroa.

Kohta 50-vuotiasta tornia ei ole aiemmin peruskorjattu.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat