Paikallisurheilu

Oliver Helander osaa heittää

Oliver Helander heitti keskimäärin lähes neljä maalia ottelua kohden Karjaan BK-46:lle päättyneellä kaudella käsipallon miesten SM-liigassa.

LU-arkisto/Kari Sallinen

KARJAA/PIHTIPUDAS | Karjaalainen Oliver Helander heittää keihästä 17-vuotiaiden MM-kisoissa Ukrainan Donetskissa kahden viikon kuluttua. IF Raseborgia edustava 16-vuotias Helander on ikäluokan maailmantilastossa kolmantena tuloksella 78,28. Ikäluokka heittää 700 gramman keihäällä.

– Toivon mukaan tulen sieltä kotiin mitalin kanssa. Ne ovat ensimmäiset arvokisani. Vähän jännitystähän on aina, mutta on mukava päästä näkemään kisat, Oliver Helander kertoi puhelimitse Pihtiputaan keihäskarnevaaleilta.

Helanderin MM-mitalitavoitetta saattaa helpottaa, että maailman tilastoykkönen ei ole mukana kisassa. Miro Määttänen heitti kärkituloksen 79,94 12. kesäkuuta nuorten Eliittikisoissa Janakkalassa. Samassa kilpailussa Helander heitti maailman kolmostuloksen.

Määttänen on MM-kisojen aikaan Meksikossa pelaamassa lentopallon nuorten MM-kisoja.

Helander palasi perheineen Pihtiputaalta kotiin Karjaalle myöhään eilisiltana. Jo tänään hän lähtee Suomen 18-vuotiaiden käsipallomaajoukkueen mukana avoimiin Euroopan mestaruuskilpailuihin Ruotsin Göteborgiin. Suomen lohkossa pelaavat Tanska, Viro, Sveitsi, Slovakia ja Färsaaret.

On kivaa päästä näkemään arvokisat.
– Joitakin maita meillä ei ole mitään mahdollisuuksia voitta, esimerkiksi Tanskaa. Jotkin maat meidän kyllä pitäisi pystyä voittamaan. Pyrin pelaamaan kuten yleensäkin. Olen ollut maajoukkueen mukana vain kerran, Saksan turnauksessa jouluna. Silloin täytin mielestäni oman roolini ihan hyvin, Helander mietti.

Käsipalloilullisesti Helander pelasi vahvan kauden viime talvena. Takapelaaja nousi avauskokoonpanoon Karjaan BK-46:n miesten SM-liigajoukkueessa. Hän heitti 18 pelaamassaan ottelussa yhteensä 71 maalia.

– Pelasin ensimmäisen kauteni miesten joukkueessa, ja meni kyllä oikein hyvin.

SM-liigan välieräsarjan 2. ottelussa Riihimäen Cocksia vastaan Helander teki jatkoajalla viisi maalia BK:n voittaessa 34–30. BK:n valmentaja Jan Källman ihasteli ottelun jälkeen Länsi-Uusimaassa, ettei Helanderilla näytä olevan hermoja lainkaan.

– Minulla ei yleensä ole vaikeuksia hermojeni kanssa, tasaiset ottelut ovat kivoja, Helander hymähti torstaina.

BK taipui lopulta Cocksille voitoin 1–3, ja Cocks eteni lopulta Suomen mestariksi, BK jäi neljänneksi. Helander oli tärkeässä osassa, kun BK voitti A-poikien Suomen mestaruuden.

Keihäänheitossa Helanderin ennätys on parantunut viime syksystä 12 metriä.

– Kummassakin lajissa on mennyt aika odotetusti, eivät ole yllättäneet sen kummemmin.

Saatko usein kyselyjä lopullisesta lajivalinnasta?

Toivottavasti voin jatkaa molempia lajeja pitkään.
– Kyllähän siitä aina silloin tällöin kysellään, mutta jatkan kyllä kumpaakin lajia niin kauan kuin mahdollista. Molemmat ovat kivoja.

– Kummankaan lajin puolelta ei ole tullut painostusta valinnan suuntaan. Varmaan viimeistään 20-vuotiaana minun on valittava jompikumpi, mutta jatkan kyllä mielelläni molempia vielä senkin jälkeen, Helander pohti.

Näin kesäaikaan Helanderin painopiste on keihäänheitossa. Hän harjoittelee viisi kertaa viikossa, ohjelmassa on sekä laji- että voimaharjoittelua.

– Nyt kesällä en ole ollut lainkaan mukana käsipallossa, mutta syksyllä sitten taas.

Syksyllä Helander aloittaa ensimmäisen vuoteensa lukiossa Karis-Billnäs Gymnasiumissa Karjaalla.

– Yritän päästä ylioppilaaksi kolmessa vuodessa, kaavaili toisen polven käsipalloilija Oliver Helander.

Hänen isänsä Jan Helander on pelannut kautta aikain eniten otteluita, 575, käsipallon miesten pääsarjassa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat