’Ei se olympiakulta tuntunut ihmeelliseltä’

Tässä se on, Väinö Markkasen olympiakulta 50 vuoden takaa Tokiosta.

Kari Sallinen

Väinö Markkanen ja mitali silloin joskus, Concert Hall Urheilukortti -keräilysarjan kuvassa.

LOHJA | 50 vuotta ja seitsemän päivää sitten tapahtui jotain yllättävää Tokion olympialaisissa. Väinö Markkanen ampui vapaapistooliammunnassa tuloksen 560 ja voitti olympiakultaa. Takana oli vain muutama kansainvälinen kilpailu ja ennakkosuosikki hän ei ollut, vaikka olikin ampunut karsintakisoissa Suomen ennätyksen 562.

Kisapäivän tunnelmiin voi palata vaikka kuuntelemalla internetistä Yle Areenan radiolähetystä, jossa lergendaarinen Paavo Noponen haastattelee tuoretta kultamitalistia ampumapaikalla. Markkanen kertoo, että ei tiennyt muiden tuloksista mitään ja tavoitelleensa juuri 560:n tulosta.

– On turha kantaa painolastia toisten ammunnasta, kun omassakin on tekemistä. Olin hidas ampumaan ja olin viimeisiä, jotka lopettivat. Sain kuulla heti voitosta joukkueenjohtaja P.H. Näätäseltä, kertoo 85-vuotias Markkanen rivitalokodissaan Rajavartiostonkadulla Lohjanharjulla.

Odottamaton uroteko ei miestä juuri hetkauttanut.

– Ei se tuntunut mitenkään ihmeelliseltä. Olen aina ottanut onnistumiset ja tappiot rauhallisesti. En ole hyppinyt kattoon enkä konttaillut maassa. Niin on helpompi olla.

LUE LISÄÄ LÄNSI-UUSIMAAN PAPERILEHDESTÄ TAI NÄKÖISLEHDESTÄ.

www.lansi-uusimaa.fi/tilaajapalvelu

Käyttäjän kari.sallinen@media.fi kuva
Kari Sallinen