Paikalliset

Kaivojen pilaantuminen huolestuttaa Mustiolla

Jorma Valjus on tullut ensi kertaa ottamaan näytteen Holopaisten vedestä ja kysyy Maria Holopaiselta (oikealla) onko vettä juoksutettu tänään. Naapurissa asuva Pirjo Törnroos tuli mukaan samalla ovenavauksella yhdessä lastenlastensa Linda, Sofia ja Frida Söderholmin kanssa.

Seija Henriksson

RAASEPORI | Mustiolla entisen kaatopaikan ympäristössä pelätään lähialueen kaivojen veden saastuneen kaatopaikan valumavesistä.

Kesäkuussa kaatopaikan läheisten kaivojen seurantatarkkailussa otetut näytteet osoittivat veden sisältävän naftaleenia. Uusintanäytteessä ei kuitenkaan naftaleenia ollut.

Raaseporin teknisen toimialan johtaja Jan Gröndahl kertoo, että näytteen ottavalta yritykseltä on tullut suullinen ja kirjallinen selvitys siitä, että virhe oli näytteen otossa ja vesi on normaalia kaivovettä.

– Meille ilmoitettiin, että kaikki kesäkuussa samana päivänä otetut näytteet olivat saastuneet, myös tyhjät näytepullot, kertoo Jan Gröndahl.

Mustiolaiset Maria Holopainen ja Pirjo Törnroos eivät kuitenkaan nielaise vakuutteluja veden puhtaudesta sellaisenaan, vaikka naftaleenia ei olisikaan.

– Vesinäytteiden tulokset osoittavat niissä olleen erilaisia liuotin- ja torjunta-aineita jo aikaisemminkin ja arvot ovat vain kasvaneet, sanoo Pirjo Törnroos esitellessään näytteistä tulleita raportteja.

Raportin mukaan esimerkiksi TAME pitoisuus on noussut 0,5:stä 1,4:ään. TAME-aineiden yhteydessä mainitaan bensiini ja pohjaveden saastumisvaara.

Maria Holopainen ihmettelee sitä, että veden naftaleeni-pitoisuudesta ja käyttörajoituksesta ilmoitettiin viranomaisten toimesta näytekaivojen talouksiin, mutta ei muille.

– Tunnen suurta huolta siitä, että vaikka naftaleenia ei olisikaan, niin muita aineita on.

– Mitä Raaseporin kaupunki tekee, että saamme tulevaisuudessakin puhdasta vettä jos liuotin- ja torjunta-aineiden pitoisuudet jo nytkin kasvavat, kysyy kahden pienen lapsen äiti Maria Holopainen.

LUE LISÄÄ PÄIVÄN LÄNSI-UUSIMAASTA!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat