Viihde

Pipo-koirasta kasvaa diabeetikon turvamies

Reilun vuoden ikäinen staffodshirenbullterrieri Pipo etsii, missä lasipurkissa haisee matalalle verensokerille. Koulutus on vasta alkuvaiheessa, mutta noin vuoden kuluttua Pipo osaa ilmaista kotiväelleen ajoissa, jos perheen pojan verensokeri uhkaa laskea liian alhaiseksi.

Inka Töyrylä

Reilun vuoden ikäinen staffordshirenbullterrieri Pipo työntää keskittyneesti kuononsa lasipurkkiin ja nuuskuttaa. Se näyttää arvioivan tilannetta hetken ja siirtyy seuraavalle lasipurkille. Kevyt nuuskaisu, sitten tarkistus. Ei. Pipo palaa ensimmäiselle purkille. Se on löytänyt etsimänsä hajun. Haju on Pipon oman ihmisen liian matala verensokeri.

Pipo opiskelee hypokoiraksi eli diabeetikon korvaamattomaksi apulaiseksi Sipoossa eläintenkouluttaja Jenny Koljosen ja koulutusohjaaja Päivi Romppaisen opissa.

Koljonen ja Romppainen pyörittävät yhdessä Jobs for Dogs -yritystä, jonka johtotähtenä on ohjata ihmisiä antamaan koiriensa nenille töitä.

– Pääasiassa koulutamme tunnistusetsintää ja muuta hajutyöskentelyä. Koirat oppivat etsimään ruokaa, esineitä, sieniä, eläimen verijälkeä, ihmisen jälkeä tai vaikkapa tiettyä maustetta, Romppainen kertoo.

– Hypokoiraa emme ole ennen kouluttaneet. Tämä on meille pilottiprojekti ja erittäin mielenkiintoinen sellainen.

Lasipurkkeja vaihdetaan, tehtävää vaikeutetaan.

Pipo löytää aikailematta oikean hajun ja saa palkinnon.

Purkissa on sideharsolappu, jota vasten seitsemänvuotias Petja on hengittänyt, kun hänen verensokerinsa on ollut matalalla.

Toisessa purkissa on lappu, johon Petja on hengittänyt silloin, kun verensokeri on normaali.

Ensin Pipolle opetettiin kanelin avulla, mitä hajuerottelu on. Ihmisen hajuun siirryttiin joulukuussa. Koulutus on pitkäjänteistä. Tavoitteena on, että noin vuoden kuluttua Pipo ilmaisee haukkumalla, jos Petjan verensokeri laskee liian matalalle.

– Petjan verensokeri pysyy päivisin melko tasaisena, mutta yöt ovat melkoista vuoristorataa. Herään useita kertoja yössä tarkistamaan hänen verensokeriaan, Petjan äiti Carita Uschanov kertoo.

Kun uusi pentu tuli taloon, oli alusta pitäen selvää, että siitä koulutetaan hypokoira.”

Petja sairastui diabetekseen 2,5-vuotiaana. Uschanov mietti tuolloin, voisiko koira olla avuksi. Siihen aikaan hypokoiria kuitenkin koulutettiin vasta Amerikassa.

– Suomessa aloitettiin hypokoirien koulutus vuonna 2010. Silloinen koiramme oli kuitenkin jo vanhempi ja elämä oli muutenkin vauhdikasta, joten emme lähteneet sitä kouluttamaan.

Kun uusi pentu tuli taloon, oli alusta pitäen selvää, että siitä koulutetaan hypokoira.

Hypokoiria koulutetaan Axxell Brusabyn koirakoulutuskeskus Kemiössä ja koulutus kestää noin kaksi vuotta. Diabeetikko voi myös anoa valmiiksi koulutettua koiraa diabetesliiton kautta.

– Jonot ovat pitkät ja Kemiöön otetaan vain yli vuoden ikäisiä koiria. Pipon koulutuksen aloitus olisi siis siirtynyt vasta ensi syksyyn. Halusin itse, että koulutusta aletaan pohjustaa jo pentuvaiheessa. Yllättäen lasteni päiväkodin johtaja vinkkasi meille tästä paikasta, Uschanov iloitsee.

Jos diabeetikon verensokeri laskee liian matalalle, voi sen seuraukset olla vakavat.

– Tällaista tilaa kutsutaan hypoksi. Hypo voi aiheuttaa kooman ja jopa kuoleman, mutta ne ovat onneksi harvinaisia. Tajuttomuuteen ja puolitajuttomuuteen johtavat hypot ovat kuitenkin aika yleisiä. Hypokoira auttaa huomaamaan hypot ajoissa. Tämä on todella tärkeää, sillä vakava hypo on todella pelottavaa sekä diabeetikolle että hänen vanhemmilleen, jos on lapsesta kyse, Uschanov kertoo.

– Pelko voi johtaa jopa siihen, että verensokeria pidetään liian korkealla hypojen pelossa, mikä taas johtaa muihin vakaviin ongelmiin. Toinen ongelma voi olla se, että diabeetikko ei enää uskalla olla yksin.

Pipo nukkuu Petjan huoneessa ja jos Petja on kipeä, Pipo valvoo vieressä.”

Petja on nyt reipas ekaluokkalainen.

Tavoitteena on, että toisella tai kolmannella luokalla hän voisi olla huoletta iltapäivät yksin kotona koiran kanssa vanhempien ollessa vielä töissä.

– Petja tunnistaa aika hyvin matalan sokerin, mutta varsinkin kavereiden kanssa touhutessa sitä ei välttämättä aina muista huomata. Koira olisi silloin tukena ja turvana, Uschanov sanoo.

Koulutuksen edetessä myös Petjan ja Pipon keskinäinen suhde on vahvistunut. Koulutukseen kuuluu, että Pipo alkaa mieltää Petjan maailman tärkeimmäksi ihmiseksi.

– Pipo nukkuu Petjan huoneessa ja jos Petja on kipeä, Pipo valvoo vieressä. Petja puolestaan on hyvin ylpeä koirastaan, Uschanov kertoo.

Erilaisia työkoiria

Hypokoira ry, www.hypokoira.fi

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry, www.koiratukena.fi/

Avustajakoira ry:n, www.avustajakoira.fi/

Kennelliiton kaverikoiratoiminta, www.kennelliitto.fi

Opaskoirat, www.opaskoirakoulu.fi/koirat/hyotykoirat

Etsijäkoirat, www.etsijakoiraliitto.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat