Puheenaihe

Syysloma tulee – Minne enää uskaltaa matkustaa? Katso ja yllätyt!

Euroopassa kansat vaeltavat ja piikkilanka-aitoja pystytetään. Tuttuihin lomamaihin voit silti rauhassa matkustaa.Terve järki on paras matkakaveri. 

Dnepr virtaa rauhallisesti Kiovan halki. Ukrainaankin voi matkustaa, kunhan pysyy pois levottomista itäosista.

Johanna Erjonsalo

Suomalainen ei maailmalla pelkää. Se nähtiin tsunamin jälkeen, jolloin matkat Thaimaahan alkoivat pyöriä heti kun se oli mahdollista.

Arkijärkikin kertoo, ettei pidä mennä Afganistaniin, Syyriaan eikä Irakiin perhelomalle. Suositut Kaakkois- ja Keski-Euroopan lomamaat tulvivat nyt sieltä tulevia pakolaisia, mutta Turkkiin, Kreikkaan, Kroatiaan tai Unkariin voi huoletta reissata. 

Pakolaisia on myös omilla rajoillamme. Kukaan ei silti jätä reissua kotimaassa tekemättä.

Ulkoministeriö (UM) kokousti maanantaina matkanjärjestäjien kanssa ja sanoma oli rauhoittava.

Matkaajan kannattaa seurata ulkoministeriön maakohtaisia matkustustiedotteita, joissa on kaupallisesti sitoutumatonta, ajantasaista tietoa. Tosin juuri tsunamin aikaan UM:n sai kovaa kritiikkiä kehnosta tiedottamista, mutta ministeriö tunnusti puutteet ja otti onkeensa.

– Ihmiset seuraavat tarkasti maailman tapahtumia. Todellisuus paikan päällä on usein toisenlainen, rauhallisempi,  kuin median välittämä, Suomen matkatoimiostoalan liiton SMAL:n toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoo.

Turismi on tuulista. Taudit, tuhkapilvet, eurokriisit ja vallankumoukset heittelevät. Arabikevät 2011 lamaannutti Pohjois-Afrikan matkailun ja sen Lähi-idässä vellovia laineita seurataan kauhulla Kroatiassa, Kreikassa, Unkarissa ja Turkissa. Erittäin suositussa Alanyan lomakohteessa leimahti elokuussa.

– Kyselyjä tuli silloin jonkin verran, mutta tilanne on rauhoittunut. Surkean kesän vuoksi matkoja myytiin paljon syksyksi, talveksi ja ensi kesäksi, eikä niitä ole juurikaan peruttu, Suomen suurimaan matkanjärjestäjän  Finnmatkojen maajohtaja Tiina Sirén kertoo.

Syysloman jälkeen kausi vaihtuu Välimeren tienoilta kauemmas lämpöön. Vaikka Bangkokissa oli niinikään levottomuuksia, Thaimaan-matkoihin ne eivät vaikuta niin kauan kun turistirannat ovat turvallisia.

Egypti ja varsinkin Hurghada elpyy hiljalleen.

Matkojen hinnoissa  maailmanpolitiikka näkyy siten, että kun kysyntä laskee, putoavat myös hinnat. Nykyään matkat hinnoitellaan kuten lennot: ne elävät päivittäin.

Sosiaalinen media reagoi myös kärkkäästi. Päivityksiä ja kuvia sataa, ja niihin pitää suhtautua terveen kriittisesti. Alkukesästä viestimet valtasi Kreikan eurokriisi, sitä seurasi pakolaisaalto saarille. Paikan päällä olleille näyttäytyi toisenlainen, rauhallinen Kreikka. Kroatian lomarannoilla eletään kuten ennenkin.

– Uutiset tulevat ja menevät. Matkanjärjestäjät ja UM seuraavat myös arkielämää koko ajan, Finnmatkojen viestintäpäällikkö Julia Melnik muistuttaa.

Unkarin ankara pakolaispolitiikka ei näy Budapestin kaduilla eikä Balatonin rannoilla, mutta Keletin rautatieasemalla kyllä. Vapaaehtoisia auttajia on, mutta jonkin verran myös ”katastrofituristeja”, uutisbongareita.

Ukrainassakin käydään.

– Kiova on turistille nasta nasta paikka. Asepukuisia miehiä liikkui saman verran kuin Helsingissä inttipoikia, kertoo Ukrainasta juuri palannut Etelä-Suomen Median lehtikuvaaja Johanna Erjonsalo.

Katso maailman matkustustiedotteet täältä.

Haluaisitko matkustaa Ukrainaan?

En
68% (192 ääntä)
Kyllä
32% (91 ääntä)
Ääniä yhteensä: 283

Näin sanoo UM:

  • Egypti: Pohjois-Siinain turvallisuustilanne on erittäin huono. Rantakohteissa tilanne on pysynyt vakaana. 
  • Kreikka: Yleisesti turvallista. Varaudu käteisen käyttöön. Mielenosoitukset ja lakot mahdollisia.
  • Kroatia: Turvallinen matkakohde. Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita  rajanylityspaikoilla.
  • Saksa on ottanut käyttöön väliaikaiset rajatarkastukset Saksan ja Itävallan välisellä rajalla. Rajaa ylittäessä tulee pystyä esittämään passi tai henkilökortti.
  • Thaimaa: Tilanne Bangkokissa normalisoitunut. Thaimaa yleisesti ottaen turvallinen.
  • Ukraina: Tilanne on kireä Ukrainan itäosissa. Vältä kaikkea matkustamista Donetskin ja Luhanskin lääneihin sekä Krimin tasavaltaan.
  • Unkari: Varo tasku- ja laukkuvarkaita. Ole varovainen liikenteessä.
  • Lähde: Ulkoministeriö, matkustustiedotteet (lyhennetty)

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat