Pohjan pappi vastaa tuomio-kapitulille

RAASEPORI | Pohjan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Juha Molari on antanut tuomiokapitulille 70 sivua pitkän vastineen, jossa hän puolustautuu tutkinta-asiamiehen väitteitä vastaan.

Tuomiokapituli on pyytänyt Molarilta lausuntoa tutkinta-asiamies Jorma Backin tekemään selvitykseen, joka käynnistyi Molarista tehdyn kantelun pohjalta.

Tutkinta-asiamiehen mielestä Molari suhtautuu kritiikittömän ihailevasti Venäjää kohtaan ja käyttää epäasiallista kieltä nettikirjoittelussaan. Asian käsittelyn keskiössä on ollut Molarin esiintyminen papin puvussa mielenosoituksissa.

Kantelun on tehnyt Pro Karelia -yhdistyksen keulahahmo Veikko Saksi.

Kiistan alla on ollut Molarin rooli The Soviet Story -elokuvan esitystä vastustaneissa mielenosoituksissa Helsingissä ja Tampereella viime keväänä.

Molari kertoo olleensa Tampereella siviilivaatteissa. Helsingissä papinpuku oli päällä, mutta palttoon alla piilossa.

Molari kertoo joutuneensa televisiokameran eteen liperit kaulassa maaliskuussa, jolloin hän oli noutamassa Yövartio–liikkeen ja Nashi- nuorten edustajia satamasta.

– Noutotilanne ei ole mielenosoitus, määrittelee Molari.

Tv-haastattelussa Molari sanoi: ”Minua kiinnostavat väitöskirjanikin tähden aina vihan ilmiöt ja siksi seuraan tapahtumaa, mutta vastustan kaikenlaisia vihan ilmiöitä”.

Kokonaisuudessaan vastine sisältää seitsemän sivua kirjoitusta Risto Rytin sotasyyllisyystuomiosta ja parikymmentä sivua analyysiä The Soviet Story elokuvan virheistä ja valheellisuuksista.

Molari nostaa vastineessaan esiin muita mielenosoituksia, joihin papit ovat osallistuneet.

Esimerkkeinä Molari mainitsee kauppojen sunnuntai aukioloja ja Irakin sotaa vastustaneet mielenosoitukset.

Suurimman huomion Molarin kirjoituksissa saa homoseksuaalien oikeuksia puolustanut Pride-kulkue, johon osallistui virka-asuisia pappeja.

Molari edellyttää, että tuomiokapituli arvioi ”miten kirkon oman eli Raamatun kieltämän eetoksen - homoseksuaalisen kanssakäymisen - puolesta marssivat kirkon viranhaltijat virka-asussaan olisivat käyttäytyneet mielenilmauksissaan sittenkin kirkon uskon ja lain mukaisessa järjestyksessä.”

Molari on jo 1990-luvun alussa vastustanut voimakkaasti kirkon seksuaalietiikan muuttamista.

Molari kertoo laittaneensa tutkinnan poliittisuudesta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle sekä tehneensä tiedustelun työsuojelupiiriin mahdollisesta syrjintärikoksesta.

Blogissaan Molari kertoo, että häneen kohdistunut prosessi on ainakin jo kolmas.

Takana on jo yksi pappisvirasta erottaminen, joka tuli paritussyytteen myötä. Hän palasi papintyöhön sen jälkeen, kun syytteet hylättiin hovioikeudessa.

Pohjan suomalaisessa seurakunnassa Molari on työskennellyt keväästä 2008 alkaen.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat