A. Lietsalon muotokuvia ja maisemia Linderinsalissa

LOHJA | Sammattilaisen taiteilijan Adolf Lietsalon taidenäyttely on avattu Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa. Esillä on lähes 40 maalausta 1900-luvun alkupuolelta, piirustuksia sekä hänen elämäänsä liittyviä valokuvia ja arkistomateriaalia.

Näyttely avaa ovia taiteilijapersoonaan, jonka elämästä ei ole tiedetty kovin paljon. Sammatin Oravaniemessä suuren osan elämästään asunutta taiteilijaa onkin kutsuttu Oravaniemen erakoksi.

– Hieno näyttely, joka juhlistaa Lohjan ja Sammatin yhdistämistä, sanoo Lohjan museon johtaja Eero Ahtela.

Lohjan museo tarjoaa yhteensä kolmen näyttelyn sarjan kuntaliitokseen liittyen. Keväällä museossa oli esillä näyttely Elias Lönnrot – Sammatin suurmies, ja syksyllä Linderinsaliin saadaan sammattilaisten nykytaiteilijoiden töitä.

Kaikkien kolmen näyttelyn kustannukset katetaan kuntien yhdistymisavustuksesta.

Kustaa Adolf Lietsalo ent. Lietzén sai perusteellisen koristemaalarin ja taidemaalarin koulutuksen Helsingissä 1900-luvun vaihteessa, ja hän jatkoi opiskeluaan Pariisissa 1903–1906.

Lietsalolla ei ole koskaan ollut näin isoa kattausta.

Lietsalo osallistui aktiivisesti taiteilijajärjestöjen ja taideyhdistysten vakituiseen näyttelytoimintaan 1910-luvulle saakka. Tämänkin jälkeen hän maalasi aktiivisesti vaikka ei tiettävästi osallistunutkaan näyttelyihin.

– Merkittävä näyttely, joka on hieno yhteisveto Lohjalta ja Sammatilta tämän kesän näyttelyksi. Adolf Lietsalolla ei ole koskaan ollut näin isoa kattausta missään, sanoi avajaispuheessaan taiteilija Jaska Salmi.

Suurtyön aineiston keruussa ovat tehneet FM Liisa Murtti ja sammattilainen taidemaalari Maija Westerberg, jotka ovat toimineet näyttelyn kuraattoreina. Heitä yhdistää Oravanokka, jonka Lietsalo osti 1906 ja testamenttasi Suomen Taiteilijaseuralle sen jäsenten virkistys- ja työskentelypaikaksi.

Taidepiirien vastustuksesta huolimatta Oravaniemen kiinteistö myytiin yksityishenkilölle 2006.

– Arvostan Adolf Lietsolan upeaa testamenttia, ja Oravaniemen kautta muutinkin Sammattiin 1975, Maija Westerberg kertoo.

Ystävystyminen Liisa Murtin kanssa johti yhteistyöhön ja tiiviiseen aineiston keruuseen 90-luvulla.

– Kiersimme yhdessä katsomassa ja kuvaamassa maalauksia ja saimme myös haastatteluja. Kun Oravanokasta käytiin taistelua, pelkäsimme, että Lietsolan elämäntyö katoaa kokonaan.

Näyttelyn perusrungon muodostavat Suomen Taiteilijaseuran omistamat ja Sammatin julkisissa tiloissa olleet maalaukset. Melko paljon töitä on saatu lainaksi yksityishenkilöiltä.

– Kokonaisuudesta tulee hyvin esille Lietsolan taiteilijan laatu ja se, että hän oli ammattitaiteilija. Täällä on hienoja töitä, Maija Westerberg sanoo.

Näyttelyyn liittyy Liisa Murtin kirjoittama julkaisu Hetkiä ja teoksia, jossa kerrotaan lähes 60 vuotta taiteen parissa työskennelleen taiteilijan elämästä. Maija Westerberg on valinnut julkaisun kuvat ja suunnitellut sen ulkoasua.

Lohjan museon näyttely A. Lietsalo 1873 1953. Taiteilija Sammatista. Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa 12.6.–15.8. Avoinna ma–pe klo 10–19, la 11–15.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat