Vero-ongelmia

Rakennusliiton selvityksen mukaan rakennusalalla tehtiin vuonna 2007 yhteensä 30 000 henkilötyövuotta töitä ulkomaisella lähetetyllä työvoimalla. Työntekijöitä on tietysti enemmän, koska monet eivät olleet Suomessa koko vuotta. Noin tuhat henkeä ilmoittautui veronmaksajiksi.

Rakennusliiton mukaan etenkin ulkomainen vuokratyö on täysin pimeää. Jos työntekijöitä Suomeen lähettävällä yrityksellä ei ole täällä kiinteää toimipaikkaa, se ja sen työntekijät ovat käytännössä kaiken verovalvonnan ulkopuolella.

Valtio menettää vuosittain yli miljardin verotuloja rakennusalan pimeän työnteon vuoksi. Vaikka alalla on taas huonot ajat käsillä, kyllä yhteiskunnan sääntöjen mukaan pitää toimia!

Kyse on todella suurista summista ja harmaa talous heijastuu koko yhteiskunnan hyvinvointiin heikentävästi. Kaiken lisäksi avointa kilpailua tällainen toiminta vääristää.

Pimeää työnvoimaa on varmaankin myös muilla aloilla, joten valtion saamatta jäävät verotulot ovat varmasti miljardia korkeammat. Olisi varmaan aika saada pimeä työnteko lainsäädännöllä ja valvonnalla kuriin!

Kunnat ja valtio kamppailevat alenevien verotulojen luomissa ongelmissa. Eihän verojen kerääminen sinällään ole tietenkään itsetarkoitus. Verovaroilla kuitenkin ylläpidetään yhteiskuntamme rakenteita ja palveluja. Tuskin kukaan veroja rakastaa. On kuitenkin huomattava, että korkean verotuksen maissa on myös maailman korkein hyvinvoinnin taso. Siis mikään ei viittaa siihen, että matala verotus toisi maalle hyvinvointia.

Mikään ei viittaa siihen, että matala verotus toisi maalle hyvinvointia.

Suomessa on kevennetty järjestelmällisesti 10 vuotta valtion suorittamaa verotusta. On hyvä, että näin on pystytty tekemään. Nyt olemme siinä tilanteessa, että näin ei voi jatkaa. Jotta yhteiskuntamme rattaat toimivat, on pidettävä huolta siitä, että yhteisessä kassassamme on tarpeeksi varoja, joilla toimia. En tarkoita sitä, että nyt kansalaisia pitäisi alkaa verottaa hengiltä. On kuitenkin hyväksyttävä tosiasiat.

Mielestäni tulisi pohtia mahdollisuuksia veropohjan laajentamiseen. Pimeän työn saaminen verotuksen piiriin on yksi keskeinen asia. Pääomaverotuksen puolella on varmasti myös mahdollisuuksia laajentaa verokertymää.

Lohjalla, kuten muissakin Suomen kunnissa, verotulokertymä on nyt laskusuunnassa. Se aiheuttaa suuria ongelmia. On tietysti mietittävä kaikki järkevät keinot toimintojen tehostamiseksi siten, että kunnan tarjoamat tärkeät palvelut heikkenevät mahdollisimman vähän.

Yksi puoli asiaa, jota etenkin porvarihallituksen toimesta on ajettu, on se, että valtion verotusta kevennetään ja samaan aikaan kunnat ovat pakotettuja nostamaan veroprosenttia. Kuntaverohan on tasavero, joten se suosii suurituloisia. Valtion verotuksen progressiivisuus ei yllä kuntaveroihin.

Mielestäni tämä suuntaus yhä jatkuessaan on vaarallista. Siinä on todellisia aineksia palveluidemme rajuun heikkenemiseen ja verotuksen painopisteen muuttumiseen yhteiskunnan kannalta yhä huonompaan suuntaan.

Verotus on niin keskeinen asia hyvinvointimme ja elämämme kannalta, että nyt on aika arvioida sitä kokonaisuutena uudelleen ja ryhtyä toimenpiteisiin.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat