Paikallisurheilu

Pickleballissa pääsee helposti alkuun

Uusi mailapeli on rantautumassa Pohjan Kisakeskukseen ja Suomeen.

Suomessa asuva amerikkalainen Ray Schiltz näyttää miten pickleballia pelataan.

POHJA   |   – Yksi pickleballin parhaista puolista on se, että täysin aloittelijakin pääsee hyvin nopeasti alkuun ja saa peliä aikaiseksi. Pickleball on hauska peli, pallo käyttäytyy arvaamattomasti ja me nauretaan treeneissä paljon.

Näin kertoo pickleballia tunnetuksi tekevä Tuomo Antikainen . Työsarkaa riittää, sillä tavallinen kadunmies ei peliä tunne.

Pickleball rantautui Suomeen vasta vuonna 2014. Yhdysvalloissa lajilla on jo 400 000 rekisteröityä pelaajaa ja se on Yhdysvaltojen nopeimmin kasvava urheilulaji.

Peli ristittiin Pickle-spanielin mukaan

Pickleballin keksivät 50 vuotta sitten lähellä Seattlea Joel Pritchard, William Bell ja Barney McCallum . Kolmikon lapset menivät pitkin seiniä tekemisen puutteessa.

Kekseliäät isät sahasivat mailat vanerista ja valitsivat pelivälineeksi muovisen reikäpallon.

Aluksi peliä pelattiin vanhalla hylätyllä sulkapallokentällä, jonka verkkoa pidettiin ylhäällä sulkapallon tapaan. Sitten miehet kokeilivat laskea verkon alemmas tenniksen malliin. Pickleball oli syntynyt.

Suomeksi ”pickle” tarkoittaa kurkkua tai pikkelssiä, mutta pelin nimi tulee muualta.

– Yhdellä kolmesta isästä oli Pickle-niminen spanieli, joka juoksi pallon perässä, nauraa Antikainen.

Kaupallistuminen lajissa alkoi Yhdysvalloissa 1970-luvulla, jolloin ensimmäiset mailanvalmistajat lähtivät mukaan. Maailmalle laji on levinnyt hitaasti, mutta varmasti.

Suomi on ensimmäinen Skandinavian maa, jossa peliä pelataan, ja vastikään laji levisi muun muassa Ukrainaan kahden amerikkalaisen mukana.

Nyt Antikainen ja Suomessa asuva amerikkalainen Ray Schiltz kiertävät Suomea esittelemässä lajia. Keskiviikkona he kävivät kertomassa siitä Kisakeskuksen Urheiluopistolla. Opistolla pohditaan nyt miten pickleballia voitaisiin lajina hyödyntää paikan tarjonnassa.

Pickleball sopii kaikenikäisille harrastajille. Aiempaa kokemusta tai huippukuntoa se ei vaadi. Pelin tempo on rauhallisempi kuin tenniksessä.

Pickleballia pelataan sulkapallokentällä, mutta verkko on laskettu alemmas Verkko on keskellä 86 senttimetrin ja laidoilla 91 senttimetrin korkeudella. Mailat painavat 200-250 grammaa.

Peliä voi pelata joko kaksin- tai nelinpelinä.

– Pickleballia voi pelata höntsänä mökillä, tai toisaalta kun parikymppiset palaavat sitä kaksinpelinä, niin onhan se aika kovaa juoksemista, kertoo Tuomo Antikainen.

Lisää tietoa lajista saa internetissä osoitteesta www.pickleballfinland.fi.

Tekniikkaa
voiman sijasta

Pickleballissa on aineksia tenniksestä, sulkapallosta ja pöytätenniksestä.

Peliä pelataan sulkapallokentällä, joten se vaatii vähemmän liikkuvuutta kuin tennis ja sopii paremmin senioreille.

Ratkaisevaa on tekniikka ja strategiasilmä - ei raaka lujaa lyöminen.

Kevyt maila ja pallo sekä kierrelyönnit tekevät usein temppujaan kokeneemmillekin pelaajille ja tässä onkin yksi pelin viehätyksistä.

Ominaista ovat alakautta syöttäminen, kahden pompun sääntö jokaisen syötön jälkeen, sekä keittiö, eli lentopeliltä kielletty alue verkon molemmin puolin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat