Paikalliset

Siuntio nollaa nuorisotyöttömyyden

Walkersin tapahtumassa saatettiin kunnan nuoria työttömiä ja työnantajia yhteen.

Nuoret pähkäilivät työnsaantia Walkersissa. Magnus Böckermanilla (vas.) ja Annika Lundellilla on koulutus, mutta työllistyminen takkuaa. Opastamassa oli Jonna Farin.

Heli Kurimo

SIUNTIO | Siuntiossa aiotaan järjestää kaikille työttömille nuorille töitä, tai ainakin väylä opintojen pariin.

Nuorisokahvila Walkersissa järjestettiin keskiviikkona Nuorisotyöttömyys nollaksi -tilaisuus, jossa kaikki kunnan nuoret työttömät saivat opastusta työnsaantiin tai opintoihin hakeutumiseen.

Viime vuonna tilaisuus oli niin menestyksekäs, että paikalle saapuneista nuorista kaksi oli enää huhtikuun puolella vailla töitä. Tähän pyritään tälläkin kierroksella, lupailee etsivä nuorisotyöntekijä Jonna Farin.

Paikalle kutsuttiin nytkin noin 30 alle 29-vuotiasta nuorta, ja jokaisen kanssa käytiin läpi työnhakutilanne ja sen esteet. Nuoret tapasivat myös mm. TE-toimiston ja Luksian edustajia.

Seinälle oli koottu työkokeilupaikkoja yrityksistä. Niitä on tarjolla mm. vanhuspalveluissa, päiväkodeissa ja kahviloissa.

tutkivat listoja tarkkaan ja selvittivät mahdollisuuksiaan.

– Jokaiselle nuorelle tehtiin paikan päällä suunnitelma seuraavasta askeleesta työllistymisessä, kertoo Farin.

– Osalle löydettiin heti mahdollinen työkokeilupaikka, johon otetaan yhteyksiä. Osan kanssa aletaan työstää työpaikkahakemuksia, cv:itä tai opiskelemaan hakemista. Jokaisen kanssa seurataan asioiden etenemistä puhelimitse.

– Tämä oli tilaisuus auttaa hahmottamaan ihan työllistymisen perussysteemejä: Miten tehdään hyvä hakemus, miten käyttäydytään työtä hakiessa.

Monella työttömällä nuorella on koulutus, mutta töitä ei löydy, eikä kokemusta kartu. 20-vuotias Maximilian Airas on valmistunut kokiksi, mutta työpaikkaa ei löydy työkokemuksen puutteen takia. Hän toivoo asian korjautuvan työkokeilun kautta.

27-vuotias Annika Lundell on valmistunut eläintenhoitajaksi, ja hän toivoo saavansa töitä työnantajan palkkatuen avulla. Lundell on jo ollut alan työkokeilussa koirien trimmaamossa.

24-vuotias Magnus Böckerman taas kertoi laittaneensa pari sataa hakemusta, mutta myös hänellä kokemuksen vähäisyys on ongelma työnsaannissa.

– Minulla on kiinteistönhoitajan koulutus, mutta olisin valmis tekemään monenlaista työtä.

Lohjalla ongelmat ovat samanlaisia: talouslama vaikeuttaa nuorten työnhakua entisestään. Erityisnuorisotyöntekijä Katri Tamminen kertoo, että Lohjalla oli tammikuussa 645 työtöntä nuorta.

– He joutuvat tässä työttömyystilanteessa kilpailemaan töistä paljon kokeneempien aikuisten kanssa. Harva nuori haluaa lekotella kotona, kyllä nuoret haluavat töihin, mutta kynnys työelämään on nyt ammatteihin valmistuneillekin korkea.

– Olenkin sanonut nuorille, että nyt jos koskaan kannattaa opiskella, sillä työllistymisessä voi nyt mennä aikaa.

Nuorten työttömyys

Uudellamaalla nuorisotyöttömyys oli alkuvuodesta viime vuoden tasolla, eli kasvua oli vajaa prosentti.

Työttömien osuus alle 25-vuotiaasta työvoimasta oli 12,3 prosenttia.

Nuorten tuki- ja neuvontakeskus Linkki auttaa Lohjalla nuoria samoissa asioissa kuin Siuntion tapahtuma, eli antaa opastusta kohti työelämää tai jatko-opintoja koulun jälkeen.

Työkokeilulla voi kartuttaa työkokemusta. Paikoista saa tietoa TE-toimistoista. Kokeilusta saa saman etuuden kuin työttömänä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat