Orthexille läheisyys on valtti: tehdas on ollut Lohjalla jo 60 vuotta

Tuotteiden muotit huolletaan viikoittain. Toimitusjohtaja Alexander Rosenlew ja tehtaanjohtaja Tom Ståhlberg kannun muotin äärellä.

Heli Kurimo

Muovituotteita valmistava yritys on toiminut 60 vuotta Lohjalla.

LOHJA | Kuusikymmentä vuotta sitten immulalaisesta autotallista aloittaneen Orthexin tuotteita löytyy nykyään lähes joka kodista. Aulis Kallosen perustaman yrityksen tuotteet päätyvät myös yhä useammin ulkomaille.

Orthex on vuosikymmenten aikana kasvanut huimasti, mutta osa yrityksestä toimii edelleen samalla tontilla Lohjalla. Immulasta myyntiin lähtee muun muassa pulkkia, sankoja ja pakastusrasioita.

– Joku muu investoisi ehkä muualle, mutta tämä on osa meidän identiteettiämme. Meille turvallisuus, osaaminen, laatu ja läheisyys asiakkaisiin ovat tärkeitä, Orthex Groupin toimitusjohtaja Alexander Rosenlew sanoo.

Lohjan tehdas työllistää noin 100 työntekijää, jotka työskentelevät kolmessa vuorossa. Tehdas hiljenee vuosittain vain kesällä huoltotauon ajaksi.

– Toistaiseksi nykyiset tilat riittävät. Toki haluaisimme laajentua, mutta se on asiakkaista ja tuotekehittelystä kiinni. Nyt vienti on tärkein kasvualueemme.

Tällä hetkellä Orthexin tuotteita viedään yli neljäänkymmeneen maahan.

Orthex hakee kasvua erityisesti Saksasta, Sveitsistä, Ranskasta ja Hollannista. Saksaan yritys avaa myyntikonttorin heinäkuussa. Myös Yhdysvaltoihin viedään paljon yrityksen valmistamia tuotteita.

Koko konsernissa noin 75 prosenttia myynnistä tulee Suomen ulkopuolelta.

Vienti on tärkein kasvualueemme.

Orthexin valtti on se, ettei isoja muovituotteita kannata kuljettaa kaukaa. Asiakkaita lähellä oleminen on etu lisäksi siinä mielessä, että lisätilauksiin pystytään reagoimaan nopeasti.

Myös luotettavuus on asia, jota kuluttajat arvostavat. Monia muovituotteita käytetään keittiössä, joten tuotteiden turvallisuus on Orthexille valtti.

Orthex toimi perheyrityksenä vuoteen 2009 asti, jolloin suomalainen pääomasijoittaja Intera Partners osti osake-enemmistön Kari ja Tiina Kalloselta.

Sen jälkeen yritys on kasvanut yrityskaupoilla ostamalla ruotsalaiset Sveico Ab:n ja Hammarplast Consumer Ab:n. Viime joulukuussa Sponsor Capital yhdessä yrityksen johdon kanssa osti yrityksen koko osakekannan.

Viitisen vuotta sitten Lohjan ABC:n yhteyteen avattu Orthex Smartstore -myymälä on toiminut apuna kampanjakehityksessä.

– Liikkeen vahvuus on, että sieltä saamme suoraa palautetta asiakkailta. Lisäksi voimme kokeilla uusia tuotteita ja värejä. Välillä teemme asiakkaille kyselyjä, Rosenlew sanoo.

Lohjan lisäksi Smartstore löytyy vain Lappeenrannasta.

Mutta toimiiko Orthex vielä 60 vuoden päästäkin Lohjalta?

– Mikä ettei. Tarkoitus olisi, siksi haemmekin kasvua, Rosenlew sanoo.

Orthex

On johtavia kodin käyttötavaroiden valmistajia Pohjoismaissa.

Aulis Kallonen perusti yrityksen vuonna 1956 Immulaan. Samalla paikalla toimii Lohjan-tehdas edelleen.

Sai vuonna 2006 valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon.

Pääkonttori sijaitsee Espoossa. Tehtaat Lohjan lisäksi Ruotsissa Gnosjössä ja Tingsrydissä.

On kasvanut viime vuosien aikana yrityskaupoilla.

Liikevaihto viime vuonna 61 miljoonaa euroa.

Tehtaalla valmistetaan noin 300:aa eri tuotetta 25 linjalla.

Written by:

Laura Roininen

Ota yhteyttä