Paikalliset

Haaste: Lohjalla kootaan vapaaehtoisia ulkoilemaan vanhusten kanssa

Noora Palola

LOHJA | Ann-Mari Böningillä ja Aune Syrjäläisellä on erilainen päivä Kultakartanossa. He ovat lähteneet ulos Lohjan seudun ladun vapaaehtoisten ulkoiluttajien kanssa. Syrjäläinen kertoo ulkoilevansa säännöllisesti. Sen sijaan liikuntarajoitteiselle Böningille tämä on vuoden ensimmäinen ulkoilupäivä.

– Viime kesänä olin ulkoilemassa. Mukavahan se olisi, jos pääsisin useammin, hän sanoo.

Kultakartanon hoitajilla aikaa asukkaiden ulosvientiin on vähän. Tämän vuoksi ulkopuolelta tuleva apu sekä kesätyöntekijät ja työllistettävät ovat kullanarvoisia.

– Vapaaehtoiset, jotka käyvät asukkaan kanssa kävelyllä, tai vain keskustelevat, ovat lämpimästi tervetulleita, sanoo ylihoitaja Hannele Patjas.

Veli Ryhänen Lohjan seudun ladusta on yhdessä yhdistyksen avantojaoksen kanssa pohtinut, miten voisi auttaa ikäihmisten ulkoilemisessa. Nyt hän haastaakin vapaaehtoisia mukaan auttamaan.

– Liikkumisen katkeamista en toivo kenellekään. Siinä käy niin, että jos liikkuminen katkeaa, niin sitten ei pian liikutakaan, miettii Ryhänen.

– Lohjalla on eri yhdistyksissä pienimuotoista toimintaa ikäihmisten ulkoilun tukemiseksi. Tarkoitus on nyt keskittää ja yhdistää tätä toimintaa, hän sanoo.

Hän toivoo, että eri yhdistykset ja yksityishenkilöt innostuisivat mukaan.

– Jos saisimme kokoon mahdollisimman suuren vapaaehtoisista koostuvan ryhmän, vastuu jakaantuisi monelle ja usea saisi apua, miettii Ryhänen.

Toiminta olisi tarkoitus järjestää yhteistyössä kaupungin kanssa. Ryhänen onkin tiedustellut, kuinka paljon Lohjalla on vanhuksia, jotka kaipaisivat apua ulkoiluun. Asiaa selvitetään parhaillaan. Tämän jälkeen voidaan yhdistää avun antajat ja avun tarvitsijat. Ryhmä lähtisi yhteisesti sovittuna päivänä vanhainkotiin tai palvelutaloon kävelylle asukkaitten kanssa, esimerkiksi kerran viikossa. Kultakartanossa idea vapaaehtoisista auttajista otetaan ilolla vastaan. Paitsi ulkoilla, tärkeää on myös kohdata ikäihmisiä ja vaikka vaan tulla juttelemaan heidän kanssaan.

– On tosi suuri lahja, jos syntyy tällainen säännöllinen vapaaehtoisten kävijöitten ryhmä, sanoo Patjas.

Ryhänen toivookin nyt, että mahdollisimman moni heräisi tulemaan mukaan. Esimerkiksi työelämästä pois jääneille tämä olisi mahdollisuus tehdä hyvää.

– Tässä ei ole montaa vuotta, kun itsekin olemme samassa tilanteessa ja toivomme, että silloin olisi jo tällainen porukka olemassa, hän naurahtaa.

Ikäihmisten ulkoilurinki

Tarkoituksena on keskittää Lohjalla tahot, jotka auttavat iäkkäitä ulkoilemaan.

Mukaan voivat tulla sekä yhdistykset että yksityiset.

Toiminta tapahtuu vapaaehtoistyönä.

Kunnalla on menossa selvitys, kuinka paljon apua tarvitsevia on.

Avustajien ja avun tarvitsijoitten määrän kartoituksen jälkeen sovitaan yhteiset päivät käydä auttamassa.

Mukaantulo on mahdollisuus myös avun antajalle toimia yhteiseksi hyväksi.

Toiminta voisi laajentua jatkossa myös lähipitäjiin.

Lisätietoa saa Veli Ryhäseltä: [email protected] tai 044 0382500, Ikääntyneiden palveluiden ylihoitaja Hannele Patjakselta: [email protected], 044-3691121 tai Kultakartanon osastonhoitaja Tiina Rinkelolta [email protected], 044-3695203.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Poni kävi kylässä vanhainkodissa27.11.2015 10.00
Vapaaehtoiset voisivat vaikka tuoda palvelutaloon pop up -kahvilan6.10.2015 10.00
Tuttuja vuosien takaa – rollaattorimarssi huipentui yhteiseen torikahvitteluun11.9.2015 10.00
Ulkoilutuspalveluita käyttää kuukausittain yli 100 vanhusta5.7.2014 08.00
Rollaattorimarssi on reserviläisten kädenojennus ikäihmisille5.9.2014 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat