Paikalliset

Lohjan kadut siisteiksi hiekoitushiekasta vappuun mennessä

Hiekka poistetaan ensin pääkaduilta, viimeisinä puhdistetaan asuntokadut.

Vettä kuluu katujen lakaisuhommissa. René Andersson täyttää harjakoneen vesisäiliötä Rantakentän vesipisteellä.

Heli Kurimo

Lohja | Tiemestari Timo Saloranta Lohjan kaupungilta toteaa, että katuja on päästy tänä keväänä siivoamaan hiekoitushiekasta melko tavanomaiseen aikaan. Työt käynnistyivät maaliskuun 15. päivänä.

– Viime vuonna puhdistaminen aloitettiin jo maaliskuun alussa, mutta silloin oli poikkeuksellisen lauhaa säätä keväällä.

Saloranta arvelee katujen puhdistuvan hiekasta huhtikuun aikana. Ehdoton tavoite on saada kadut siivottua viimeistään vappuun mennessä.

Tiemestari on kuitenkin toiveikas sen suhteen, että puhdistustyöt tulevat valmiiksi jo huhtikuun viimeisten viikkojen kuluessa.

– Hiekoitushiekkaa ei ole nyt hirveästi kaduilla. Tämä on vähän keskimääräistä helpompi vuosi.

Tällä viikolla hiekkaa kerätään Salorannan mukaan jokseenkin kaikissa Lohjan kaupunginosissa. Työt etenevät pääkaduilta kohti pienempiä katuja. Viimeisinä siistitään asuntokatuja.

– Kevyen liikenteen väylät on pääsääntöisesti jo harjattu pääsuunnilta. Katujen ja kevyen liikenteen väylien pesuja ei ole vielä aloitettu. Pesuja on edessä ensi viikolla.

Saloranta lisää, että ely-keskuksen hoidossa olevien väylien siistimistilanteesta hänellä ei ole tietoja.

Katuja puhdistetaan pääosin päivisin. Lohjan keskustassa työtä joudutaan tekemään jonkin verran yöaikaan vilkkaasti liikennöidyillä alueilla kuten Suurlohjankadulla.

– Todennäköisesti Suurlohjankatua puhdistetaan ensi viikolla. Työtä varten pysäköintipaikat joudutaan tyhjentämään. Pysäköintiä ohjataan siirtokehotuksilla.

Salorannan mukaan kaduilta poistettua hiekkaa ei käytetä uudestaan hiekoitukseen, mutta sitä voidaan käyttää pengerten täyttämiseen.

Katujen puhdistus sujuu parhaiten pilvipoudalla. Kova vesisade hankaloittaa urakkaa, sillä märkänä kadun pinta liettyy. Myös pakkanen voi hidastaa hiekan poistoa.

Pienestäkin pakkasesta on haittaa, sillä katu täytyy kastella hiekkaa poistettaessa. Pakkasella vesisumu voi jäätyä tien pintaan. Pakkaskelillä ongelmana voi olla myös se, että katu on valmiiksi jäässä.

Kaikissa Lohjan kaupungin ja sopimusurakoitsijoiden käyttämissä lakaisukoneissa on kasteluominaisuus. Saloranta myöntää, että paikallisesti harjaus voi lisätä jonkin verran katupölyä, vaikka katua kastellaan harjauksen yhteydessä.

– Katupöly aiheuttaa silmien kirvelyä. Jos on herkkä, pöly voi käydä henkeenkin. Harjakoneen lähellä kannattaa mennä tuulen yläpuolelle.

Lakaisukoneiden kuljettajat ovat koneen hytissä suojassa pölyltä, koska hytin ilma on suodatettua.

Eniten katu pölyää kuivalla ja auringonpaisteisella säällä. Saloranta kertoo, että joskus alueita kastellaan etukäteen ennen harjausta, jos keli on kovin kuiva.

Hiekka voidaan koneellisen lakaisun lisäksi poistaa käsivoimin. Saloranta mainitsee, että Lohjalla monet huoltoyhtiöt tekevät poiston koneellisesti.

Haittaako kaduilla oleva hiekoitushiekka ja katupöly sinua kevätaikaan?

Kyllä
71% (5 ääntä)
Ei
29% (2 ääntä)
Ääniä yhteensä: 7

Katujen siistiminen hiekasta Lohjalla

Hiekan ja sepelin poistaminen kaduilta alkoi maaliskuun puolivälissä. Työ jatkuu arviolta huhtikuun lopulle.

Katujen puhdistamisessa on mukana kahdeksan harjakonetta, joista kolme on kaupungin omia ja loput urakoitsijoiden.

Puhdistaminen aloitetaan hiekan harjaamisella. Hiekka poistetaan kaduilta keräävillä koneilla. Harjausta seuraa katujen peseminen.

Pesut alkavat todennäköisesti ensi viikolla. Tarvittaessa sama katuosuus pestään useamman kerran.

Harjaus voi lisätä paikallisesti katupölyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat