Aira Samulin on Suomen karismaattisin nainen ja Sauli Niinistö karismaattisin mies

Ammattimentori Toni Hinkka luovutti kunniakirjan vuoden karismaattisimmalle naiselle Aira Samulinille Hyrsylänmutkassa.

Marja Puisto

NUMMI| Aira Samulin on nyt virallisestikin valtakunnan karismaattisin nainen. Tieto julkistettiin tänään torstaina, mutta Samulinille  palkinto luovutettiin  jo tiistaina Nummella Hyrsylän Mutkassa. Palkinnon luovutti C&O Professional Oy, joka tarjoaa palveluja johtamisen ja tuottamisen parantamiseen. Yritys järjesti kyselyn, jossa kysyttiin Suomen karismaattisinta henkilöä. Vastaajille annettiin kahdeksan vaihtoehtoa karismaattisista ominaisuuksista.

Suomen karismaattisimmaksi henkilöksi osoittautui Sauli Niinistö 168 äänellä. Eniten naisista ääniä sai Samulin. Kyselyyn vastasi 1049 henkilöä, vastanneista 65 prosenttia oli naisia. Yllättävää oli, että peräti 81 prosenttia vastaajista äänesti karismaattisimmaksi henkilöksi miestä.

Niinistön karismaattisimmiksi ominaisuuksiksi osoittautuivat olemus, aitous ja rohkeus. Samulinissa arvostettiin samoja ominaisuuksia sekä läsnäoloa.

Palkinnon luovuttivat johtamisen ammattimentori Toni Hinkka ja kehitystunnustelija Marja-Leena Tikkanen C&O Professional Oy:stä.

– Mitä arvelet, mitkä olivat syyt, että sinut valittiin karismaattisimmaksi naiseksi, Hinkka kysyi Samulinilta.

– Monet nuoret tulevat sanomaan minulle, että voi kun minä olisin tuollainen vanhana, Samulin nauroi.

Hinkka on perehtynyt karisman käsitteeseen tutkimalla ulkomaista kirjallisuutta ja artikkeleita. Hänen asiakkainaan on paljon yritysjohtajia, jotka haluavat kehittyä työssään.

Hinkka vakuuttaa, että karisma on 95-prosenttisesti harjoiteltavissa oleva taito. Usein jo kotikasvatus antaa sysäyksen karismaan.

Samulin ei osannut vastata, onko hän mielestään ollut karismaattinen jo nuorena.

– Totuimme julkisuuteen nuorena. Olimme luterilainen, viipurilainen, kaupunkilaisperhe. Opimme miten käyttäytyä. Mutta muistan, miten tanssipartnerini sanoi, että hän vie, mutta minä aina myyn tanssimme. No, voitin minä myös mannekiinikuningattaren tittelin. Ehkä se on karismaa, että minut on kyllä aina huomattu.

Samulin arveli karisman kulkevan osittain geeneissä. Samulin uskoi setänsä Sten Suvion nyrkkeilyn olympiakullan olevan osittain karisman ansiota.

– Saksalainen Murach oli ennakkosuosikki. Stepa kertoi, että Deutschlandhallen oli kuin papupata kannustajien huudoista. Stepa tarkkaili vastustajaansa ensimmäisen erän, Murach uskoi olevansa parempi. Stepan katseessa oli aina jotakin, joka puri. Hitler poistui paikalta kesken ottelun. Stepa sanoi, että olisi pitänyt tyrmätä Hitler niin maailmanhistoria olisi muuttunut. Karisma on myös älyä ja huumorintajua. Mutta sitä mieltä olen, että karismaa ei löydy milloinkaan oman navan ympäriltä, Samulin totesi.

Marja Puisto