Puheenaihe

Jasper Pääkkönen jyrähti jälleen: "Ennätyskalan tappajaa ei saa palkita!"

Jasper Pääkkönen

Mete Sasioglu / Arkisto

Sosiaalisessa mediassa toimiva Hauenkalastajat-ryhmä kehottaa adressissaan Erä-lehteä muuttamaan kalastuskilpailunsa sääntöjä kestävämpään suuntaan.

Adressi on viikon aikana kerännyt lähes 1 200 nimeä, ja sen ovat allekirjoittaneet muun muassa tunnetut vastuullisen kalastuksen puolestapuhujat näyttelijä Jasper Pääkkönen ja juontaja Mikko "Peltsi" Peltola

Vetoomus on lyhyessä ajassa kerännyt somen kalastusfoorumeilla tuhatkunta nimeä. Hanke kielii Pääkkösen mukaan vahvasta kalastuskulttuurin murroksesta Suomessa.

– Nykyaikainen virkistyskalastaja ei enää koe, että ennätyskalan tappaminen on palkitsemisen arvoinen asia. Tämä johtuu siitä tiedosta, että juuri isoimmat yksilöt ovat kalakannan elinvoimaisuuden kannalta kaikista arvokkaimpia, Pääkkönen muistuttaa.

– Kyllä suomalaisten kalastusmedioiden on ennemmin tai myöhemmin reagoitava tähän murrokseen, ja samalla kannettava oma kortensa kekoon, kun kalakantoja vahvistetaan.

Useissa eurooppalaisissa petokalojen kalastuskilpailuissa on siirrytty noudattamaan sitä käytäntöä, että pyydystetyt kalat vapautetaan mittaamisen ja kuvaamisen jälkeen hyväkuntoisina takaisin vesistöön.

Etenkin suurten emokalojen vapauttaminen on välttämätöntä, mikäli kalakannat halutaan säilyttää tuottavina. Suurten kalojen saalistaminen heikentää tutkitusti kalakantojen uusiutumiskykyä, koska isot emokalat tuottavat eniten poikasia. Isojen emokalojen poikasista tulee myös varmuudella aikanaan isoja.

Hauenkalastajat-ryhmän mukaan kalastuksen harrastajien tulisikin valikoida ruokakalat maltillisesti välikoon kaloista.

– Valitettava totuus on se, että tiettyjen kalalajien suuriin yksilöihin kohdistuu kohtuuttoman suuri pyyntipaine. Erinäiset ympäristösyyt ovat heikentäneet kalakantoja ja samalla kalastuksen harrastajamäärät ovat mittavasti kasvaneet, muistuttaa puolestaan Mikko "Peltsi" Peltola.

Peltolan mukaan kalastuskulttuurin on muututtava kestävämpään suuntaan. Emokaloja tai erityisen kookkaita yksilöitä ei pidä saalistaa, sillä niiden tehtävä suvunjatkajina on ihmisravintoa tärkeämpi.

– Siksi kilpailut siitä kuka tappaa suurimman kalan pitäisi lopettaa kokonaan ja suorittaa isomusten dokumentointi kestävästi. Saaliit pitäisi vapauttaa, Peltola vaatii.

Suomessa tähän kalastuksen epäkohtaan on alettu kiinnittää huomiota vasta viime vuosina. Edelleen kalastuskilpailuissa vaaditaan usein sitä, että kalat on otettu saaliiksi ja punnittu esimerkiksi kaupassa.

– Kalat voidaan koon todentamiseksi valokuvata esimerkiksi mittanauhan kanssa, ja kilpailujen paremmuus voidaan ratkaista pituuteen perustuen ilman niin sanottua virallista punnitusta, ehdottaa adressin allekirjoittanut Itä-Suomen Yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitoksen apulaisprofessori Anssi Vainikka.

Vainikan mukaan kilpailut, joissa kannustetaan emokaloina tärkeiden kalojen pyyntiin, vievät kalastuskulttuuria väärään suuntaan. Vainikan mielestä ne olisi syytä jättää menneisyyteen.

Vuonna 2013 Facebookissa perustettuun Hauenkalastajat-ryhmään kuuluu yli 8 000 jäsentä. Ryhmän tarkoituksena on edistää vastuullisen kalastuskulttuurin kehittymistä Suomessa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat