Paikalliset

Vesihiiden sihinää luontopolulla – Nuoret Turkista ja Saksasta tutustuivat Lohjan luontoon

Erasmus+ -projektin nuoret ihastelivat Karnaisten korven luontoa.

Karnaisten korven puhdas luonto ihastutti Erasmus+ -projektissa mukana olevia nuoria. Kuvassa lehtori Katariina Mikkonen, sekä oppilaat Nazra Sahingöz Turkista, Vanessa Höppner Saksasta ja Taija Nerg Lohjalta.

Heli Kurimo

LOHJA |– Vesihiisi sihisi hississä, ihmettelivät opiskelijat suomen kielen kiemuroita kävellessään luontopolkua Kisakallion maastossa. Suomen luonto ja kieli herätti ihastusta ja ihmetystä Erasmus+ -projektin kautta Suomeen tulleissa saksalaisissa ja turkkilaisissa nuorissa. Vierailun teemana oli vesi.

– Tämä on ollut hieno kokemus. Olen saanut uusia kansainvälisiä ystäviä, ja on ollut innostavaa tutustua suomalaiseen luontoon ja kulttuuriin, kertoo Nazra Sahingöz.

– Täällä on paljon vähemmän ihmisiä, kaunis luonto ja rauhallista, hän jatkaa.

Sahingön opiskelee Turkissa Ankarassa Mehemet Özcan Torvnoglvin koulussa. Toinen Mäntynummen yhtenäiskoulun ystävyyskouluista on Saksan Berlinissä oleva Hermann von Helmholtzin koulu.

– Erityisesti jäi mieleen hiekkaranta ja sen kauniit kivet Hangossa. Otin muutaman muistoksi, kertoo Vanessa Höppner Berliinistä.

Ulkomaalaiset opiskelijat ja opettajat vierailevat Lohjalla viikon ajan. He tutustuvat muun muassa luontokohteisiin, MetsäWoodin tehtaaseen, Tytyrin kaivosmuseoon ja Lohjanjärveen. Projektin teemana on ”Water - the source of our lives”. Opiskelijat keräävät viikon aikana myös vesinäytteitä, jotka viedään tänään Länsi-Uudenmaan Vesi ja Ympäristö ry:lle tutkittavaksi.

– Vesiteema on muutenkin osa tämän syksyn opetusta, kertoo Mäntynummen yhtenäiskoulun saksan ja ruotsin lehtori Katariina Mikkonen.

Mäntynummen koulun yläasteikäiset oppilaat saivat projektin kautta kansainvälisiä ystäviä.

– Meillä asuu kaksi vaihto-oppilasta, toinen minun, toinen veljeni kaverina. On ollut avartavaa kuulla, miten he ajattelevat asioista, kuten, että peruslenkkini koiran kanssa on erikoinen, kun asumme niin lähellä luontoa, sanoo Mäntynummen yhtenäiskoulua käyvä Taija Nerg.

Hän arvelee, että Suomen luonto saattaa olla myös hieman jännittävä kokemus suuressa kaupungissa asuneelle.

– Ainakin on ihmetelty, että peurat saattavat tulla pihalle asti, ja kysytty karhuista.

Nerg kertoo, että vierailu on tukenut myös hänen kieliopintojaan.

– Olen ajatellut jo aiemminkin vaihto-oppilaaksi lähtöä, mutta pärjääminen vieraalla kielellä on mietityttänyt. Tässä on huomannut, että pärjää ja olen saanut varmuutta vieraisiin kieliin, hän kertoo.

Mäntynummen yhtenäiskoulun oppilaita mukana projektissa oli 12 ja opettajia kolme. Saksasta ja Turkista oppilaita saapui 12 ja opettajia viisi. Erasmus+ -yhteistyötä on tehty Mäntynummella kaksi vuotta. Koulusta on aikaisemmin tehty vierailu Berlinissä sijaitsevaan ystävyyskouluun.

Erasmus+

Erasmus+ -ohjelma on Euroopan unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma, jonka tavoite on koulutuksen ja nuorisotyön kehittäminen ja kansainvälinen yhteistyö.

Ohjelmassa ovat mukana EU-maat, Norja, Islanti, Liechtenstein, Turkki ja Makedonia. Joihinkin toimintoihin osallistuvat myös muut maat.

Ohjelman rahoitusta voivat hakea organisaatiot, esimerkiksi oppilaitokset, järjestöt ja kuntien nuorisotoimet.

Lähde: www.cimo.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat