Paikalliset

Rempseää menoa vanhusten hyväksi

Hyvä paikka. Marjatta Pekkarinen (oik.) eli tuttavallisesti Lilli asuu Lohjan vanhusten palvelukeskuksen Helmi-kodissa ja viihtyy hyvin. Eilen hän esitteli sisäpihan kukkaloistoa Marja-Liisa Karjalaiselle ja Arttu Lipsoselle.

Heli Nurmi

LOHJA | Äkkiseltään televisio-ohjelma Diilistä tuttujen miesten tempaukset ovat aika hervottomia: puvut päällä pestään yritysten ikkunoita keskellä Tamperetta tai heilutaan hulluissa asennoissa seinäkalenterin kannessa.

– Mehän ollaan vähän hulluja jokainen, myöntää yrittäjä Arttu Lipsonen Sataprossaa-yhdistyksestä.

– Tekemisessä täytyy olla iloa, hauskuutta ja hyvää meininkiä.

Taustalla on kuitenkin vakava ajatus: viime vuonna perustettu yhdistys kerää tempauksillaan varoja hyväntekeväisyyteen. Arttu Lipsosen rinnalla ilakoivat Sampo Kaulanen ja Jouni Talvinen.

Sataprossaa-yhdistyksen peruskivi laskettiin Diiliä tehtäessä hotellihuoneessa.

– Haluttiin tehdä jotain hyvää, järkevää ja merkityksellistä, Arttu Lipsonen sanoo.

Kuultiin vanhuksilta hyviä stooreja ja saatiin vinkkejä hyvään elämään.

Hyväntekeväisyyden kohteeksi tulivat vanhukset mm. siksi, että nimenomaan vanhustenhoitoon ei juurikaan lahjoiteta varoja. Mutta on Arttu Lipsosella tiiviimpikin yhteys aiheeseen: hänen oma mummunsa on yli 80-vuotias. Airi-mummu on yksi niistä vanhuksista, joita on kuvattu yhdistyksen teettämään mummukalenteriin.

Mies kiersi mukana, kun vanhuksia kuvattiin kalenteriin.

– Kuultiin hyviä stooreja ja saatiin vinkkejä hyvään elämään, hän sanoo.

Kalentereiden myynti tuotti 12 635 euroa, ja rahat on lahjoitettu puoliksi vanhustenhoidolle Tampereella ja Lohjan sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueella (Lost). Lost-alue pääsi mukaan sattuman kautta.

– Keskustelimme Tampereen vanhustenhoidon henkilökunnan kanssa ja kyselimme, kenelle lahjoituksen voisi antaa Uudellamaalla, Arttu Lipsonen kertoo.

Esiin nousi Lohjan kotihoidon hoivapalvelupäällikön Benita Öbergin nimi. Yhteydenotto poiki eilisen lahjoitustilaisuuden, jossa Arttu Lipsonen luovutti summan vanhusten asumis- ja laitospalveluiden hoivapalvelupäällikölle Marja-Liisa Karjalaiselle Lohjalla.

Toiminnallaan Sataprossaa haluaa edistää apua tarvitsevien ihmisryhmien hyvinvointia ja samalla saada ihmiset iloisin mielin ajattelemaan antamista ja vastuuta.

– Ajatuksena todella hienoa, Marja-Liisa Karjalainen kiittää.

– Yhdistys tuo myönteistä julkisuuskuvaa vanhustyölle. Lahjoitus oli meille todella iloinen yllätys.

Tampereella lahjoitus käytetään mm. kesätyöntekijöiden palkkaukseen ja vanhusten virkistykseen. Lostissa kesätyöntekijät on ehditty palkata, mutta rahoilla vanhustenhoidon yksiköt voivat järjestää esimerkiksi opastettuja retkiä tai kutsua taiteilijoita esiintymään.

– Lahjoitus jaetaan käytettäväksi tasapuolisesti Lost-kunnissa, Marja-Liisa Karjalainen kertoo.

Lohjan vanhusten palvelukeskuksen Helmi-kodin asukas Marjatta ”Lilli” Pekkarinen ei osaa äkkiseltään toivoa retkikohdetta. Lohjalaisen Ahti Lammen esiintymistä hän katsoisi mielellään.

– Hänen musiikkinsa voisi olla meille vanhoille sopivaa.

Sataprossaa-yhdistyksen tempaukset jatkuvat. Parhaillaan miehet virittelevät Metallican keikkaa Ylläkselle 2013. Jos keikka järjestyy, kaikki tulot menevät taas hyväntekeväisyyteen.

Lahjoittajat pysyvät hyväntekeväisyyden imussa senkin jälkeen, kun ovat lahjoituksensa antaneet: Facebookissa voi seurata, mihin rahat on käytetty.

p Lisätietoa www.sataprossaa.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat