Paikalliset

Janne Käpylehto sahasi Kirmusjärven jäälle jääkarusellin – katso kansainvälistä kiinnostusta herättänyt video

Janne Käpylehdon tekemä jääkaruselli on kiinnostanut ulkomaistakin mediaa.

Janne Käpylehto

SAMMATTI | Tietokirjailija ja energia-asiantuntija Janne Käpylehto kulutti loppiaisena tunteja sahaamalla Kirmusjärven jäätä moottorisahalla.

Lopputuloksena oli mökkirannassa pyörivä jääkaruselli. Käpylehto kutsui ystäviään ja tuttaviaan pitämään hauskaa, kuvasi kaiken kuvauskopterilla ja sai aikaan vaikuttavan videon Youtubeen.

– Jääkaruselliprojektin piti olla pieni kokeilu, mutta paikan päällä innostuimme tekemään hieman reilumman kokoisen. Pienestä videosta tuli aivan mahtava. Sitä on katsottu tuhansia kertoja. Videosta johtuen on tullut erittäin mielenkiintoisia yhteydenottoja seuraavan, isomman jääkarusellin rakennuspaikasta, kertoo Käpylehto, jonka kanssa jääkarusellia teki tyttöystävä, arkkitehti Maria Klemetz.

Ensimmäinen jääkaruselli pyöri bensakäyttöisellä perämoottorilla, joka kulutti huvittelun aikana muutaman litran polttoainetta. Seuraavan version pyörittäjäksi Käpylehto ja Maria Klemetz suunnittelevat sähköperämoottoria, joka saa energiansa lautan päälle rakennettavasta aurinkovoimalasta.

Seuraavasta versiosta tulee Käpylehdon mukaan halkaisijaltaan 50-metrinen ja sen päälle aurinkovoimalan lisäksi tehdään baaritiski, esiintymislava sekä sauna.

– Hevosmiesten tietotoimistosta saamani tiedon mukaan seuraava, valtavan kokoinen versio kiinnostaa rajusti kansainvälistä mediaa, sanoo Käpylehto.

Hänellä on hauskojen teknisten ratkaisujen kehittämisestä pitkä kokemus. Hänen käsialaansa olivat muun muassa Faces-festivaalin kuntopyörät, joita polkemalla kävijät saattoivat tuottaa tapahtumalle energiaa.

– Pidemmän ajan tavoitteeni on, että energiasta pitää tehdä hauskaa. Ihmisten täytyy olla siinä mukana, jotta he osaavat tehdä oikeanlaisia valintoja, kun käyttävät energiaa ja hankkivat sähkölaitteita, sekä vaatia poliitikoilta enemmän ja nopeammin, kun mennään kohti kestävää energiajärjestelmää.

Tämä ajatus oli takana jääkaruselliprojektissakin. Käpylehto teki videon alun perinkin kansainvälistä levitystä varten.

– Ideana oli se, että suomalaiset osaavat pitää hauskaa myös talvella, vaikka on kylmä.

Kirmusjärven jäällä kellunut karuselli oli Käpylehdon mukaan noin 20 tonnin painoinen, joten sen irrottaminen muusta jäästä oli operaatio itsessään.

– Sahasin sen edellisenä iltana kerran ympäri. Tämä oli vähän hölmö virhe, koska kun pakkasta oli 20 astetta, kerran sahaaminen ei auttanut ollenkaan seuraavana päivänä. Jouduin sahaamaan sen vielä kaksi kertaa uudelleen. Siinä piti käyttää apuna lapiota ja kirvestä.

Käpylehto kertoo saaneensa idean jääkaruselliin nettivideoilta, mutta muiden videoiden karusellit olivat huomattavasti pienempiä.

Jääkaruselli jäi hetken huviksi: kun perämoottori poistettiin, lautta jäätyi 15 asteen pakkasessa nopeasti uudelleen.

Katso video:

 

Lisää aiheesta: 

Faces panee yleisön polkemaan sähköä20.7.2016 10.45
Aurinkoenergiaa Fiskarsiin 24.3.2016 02.00
Laittaisinko aurinkopaneelit katolle?18.9.2015 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat