Länsi-Uusimaa Ilta

Voimisteluohjaaja Mona Porrassalmi: ”Ennen kärrynpyörää pudotaan monta kertaa pyllylleen.”

Mona Porrassalmi palkittiin Lohjan Naisvoimistelijoiden Vuoden ohjaaja -kunniamaininnalla seuran kevätnäytöksessä. Porrassalmi ohjaa tällä hetkellä 6-8-vuotiaiden telinevoimistelua ja 6-8- vuotiaiden lastenvoimistelua.

Annukka Vakkuri

Pukkihyppelyä, kärrynpyöriä ja renkaissa roikkumista. Kesällä kaksi pyöreää vuosikymmentä mittariinsa saava Lohjan Naisvoimistelijoiden palkittu ohjaaja Mona Porrassalmi muistaa lapsuudestaan liikunnan ilon.

– Ymmärrän kuinka tärkeää mielekäs harrastus on lapselle. Itselläni on vieläkin ystävyyssuhteita, jotka on solmittu lapsena voimistelun parissa.

Porrassalmea muistettiin seuran kevätnäytöksessä Vuoden ohjaaja -kunniamaininnalla.

– Tunnustus tuli minulle ihan puskista, en ollut yhtään odottanut koko asiaa. Yllätyksen varmasti näki kasvoiltani. Ehkä siksi, että olen aina ohjannut vain, koska se on kivaa ja itselleni myös palkitsevaa.

Kaksi vuotta Lohjan Naisvoimistelijoissa ohjannut Porrassalmi haluaa muistuttaa apuohjaajien merkityksestä.

– Kun on esimerkiksi 18 tytön voimisteluryhmä, ei ohjaamisesta tulisi yksin mitään. Apuohjaajat ovat todella tärkeitä koko ryhmän toiminnan kannalta.

– Lähetänkin kiitokset ja terveiset kanssani mukavien ja turvallisten voimistelutuntien tekemiseen osallistuville Tessa Lehdelle ja Oona Peltoselle.

Harrasteryhmiä ohjaava Porrassalmi kiteyttää voimistelun olennaisimmat asiat.

– Liikunnan ilo ja riemu, tärkeintä on pitää hauskaa. Turvallisuus on tietysti asia, johon pitää kiinnittää huomiota joka tunnilla. Kun on paljon lapsia ja roikutaan ja hypitään, on tärkeää, että lapset jaksavat kuunnella ja keskittyä ohjeisiin.

– Pieniä kolahduksia sattuu silloin tällöin, mutta jumpasta lähdetään yleensä aina kotiin posket punaisina ja mieli iloisena.

Luokanopettajakoulutukseen syksyksi Jyväskylään hakenut nainen yhdistää voimisteluohjaajana kaksi itselleen tärkeää seikkaa.

– Liikunta ja lasten ohjaaminen. Voimisteluryhmissä lapset oppivat teknisesti tietysti paljon, mutta ennen kaikkea myös tärkeitä ryhmässä toimimisen ja tunne-elämän taitoja.

Kun uusia asioita opetellaan, tulee luonnollisesti sitä ennen läpi käytäväksi myös liuta pettymyksiä.

– Oppiakseen jotain on ensin epäonnistuttava, ja sitäkin opetellaan. Ennen kärrynpyörää pudotaan monta kertaa pyllylleen, Porrassalmi sanoo hymyillen.

Voimisteluryhmissä vallitsee hyvä yhteishenki.

– On ollut ilo huomata, kuinka lapset kannustavat ja tsemppaavat toisiaan ihan luonnostaankin. Kilpailuhenkeä ryhmän kesken ei mielestäni ole, vaan on ihanaa katsoa miten hyvällä fiiliksellä lapset touhuavat ja tekevät.

– Melua ja hikeä syntyy, ja niin pitääkin. Tunneilla kyllä oma pää kääntyy, kun koko ajan kuulee, että Mona katso tänne ja sinne, katso mitä juuri opin! Porrassalmi kertoo nauraen.

Nuori nainen löysi itse liikunnan pariin alle kouluikäisenä.

– Taisin olla viisi- tai kuusivuotias, kun menin kavereiden mukana voimistelutunneille. En itse ole harrastanut voimistelua enää vuosiin, mutta ilo liikuntaa kohtaan syttyi silloin, kertoo sittemmin Tanssistudio Funkalla yli 10 vuotta jazz- ja nykytanssia harrastanut Porrassalmi.

– Kun on ollut Teijan (Seppälä) ohjattavana, on rohkeutta ollut pakko tarttua jonkin verran mukaan omillekin ohjaustunneille. Ohjaamisessa on parasta, kun saa olla osana sitä asiaa, joka on lapselle itselleen tärkeää.

Mona Porrassalmi

Syntynyt Lohjalla 14.6.1997.

Lohjan Naisvoimistelijat ry:n voimisteluohjaaja, palkittiin tänä vuonna Vuoden ohjaajana.

Ohjaa 6-8-vuotiaiden telinevoimistelua ja 6-9 -vuotiaiden lasten voimistelua.

Asuu Lohjalla Vappulassa. Perheeseen kuuluvat äiti, isä ja sisko sekä kaksi koiraa, Fido ja Bianca.

Kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2016 Lohjan Yhteislyseon lukiosta.

Hakenut luokanopettajakoulutukseen Jyväskylään ja Ouluun.

Harrastaa ryhmäliikuntaa, kuntosalia, luonnossa liikkumista ja koirien kanssa lenkkeilyä.sestaan.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Länsi-Uusimaa Ilta

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat