Lohjan kahdeksan laudaturin abit puhuivat fysiikasta välitunneilla

Timo Syvälahti ja Otso Nieminen kuulivat kirjoitusten tulokset heti aamulla.

Heli Kurimo

Lohjan Yhteislyseon lukion abiturientit Timo Syvälahti ja Otso Nieminen juhlivat kahdeksaa laudaturia.

Lohja | Lohjan Yhteislyseon lukiosta saatiin kevään ylioppilaskirjoituksista kaksi huippusuoritusta, kun abiturientit Timo Syvälahti ja Otso Nieminen kirjoittivat molemmat kahdeksan laudaturia.

Koko Suomessa kahdeksan laudaturia kirjoittaneita abiturientteja oli vain kuusi.

Tunnelma oli korkealla, kun koulun rehtori Panu Ruoste ilmoitti tuloksista heti aamulla.

– Se oli mielenkiintoinen tilanne. Rehtorin soittaessa ajattelin, että nyt taisi tulla aika hyvät tulokset. Se oli mahtava fiilis, Syvälahti kertoo.

Molemmat ovat valmistautuneet ylioppilaskirjoituksiin koko lukion ajan ja opiskelleet huolella jo kurssien aikana. Kirjoituksiin lukeminen oli vanhan kertaamista.

– Ei ollut paineita tai stressiä siitä, että pitäisi lukea ihan älyttömän paljon. Kirjoituksiin valmistautuminen on ollut pitkällinen prosessi ja nyt korjataan työn hedelmät, Syvälahti sanoo.

Nieminen oli tehnyt lukusuunnitelman ja aloittanut kertaamisen jo joululoman jälkeen.

– Jaoin tasaisesti joka päivälle yhtä paljon lukemista ja laskemista aina kirjoituksiin asti, Nieminen sanoo.

Syvälahti ja Nieminen tekivät pohjatyötä kirjoituksia varten myös välitunneilla.

He puhuivat matematiikasta, fysiikasta ja muista aineista tuntien välissä. He kävivät läpi ja selvittivät tunneilla käsiteltyjä asioita ja tehtäviä.

– Siinä oppii hyvin, kun keskustellaan jostakin tehtävästä. Kun ei ole itsellä enää tunnilla ollutta tehtäväpaperia, asian käsittelee omassa päässään. Se parantaa hahmotuskykyä ja ymmärrystä asiasta. Se on ollut olennainen osa oppimista, Syvälahti sanoo.

Syvälahti ja Nieminen ovat ystäviä ja kulkevat aika lailla samaa polkua.

He ovat käyneet samoja kursseja ja tähtäävät molemmat Helsingin lääketieteelliseen tiedekuntaan.

Molemmat kävivät lääketieteellisen pääsykokeissa päivää ennen kuin saivat kahdeksan ällän tulokset. Tulevaisuuden suunnitelmat eivät kuitenkaan ole kiveen kirjoitetut.

– Lähden armeijaan heinäkuussa ja sen jälkeen mahdollisesti lääketieteelliseen. Jos mieli muuttuu, niin on mahdollista lähteä jonnekin muualle, Syvälahti sanoo.

Syvälahti kirjoitti yhteensä yhdeksän ainetta.

Äidinkieli, pitkä englanti, pitkä matematiikka, fysiikka, kemia, biologia, psykologia ja uskonto olivat kaikki laudaturin suorituksia. Keskipitkästä ruotsista tuli eximia.

Nieminen oli jakanut suorituksensa kolmeen kirjoituskertaan ja hän osasi jo odottaa hyviä tuloksia.

– Viime keväältä ja syksyltä oli jo pohjalla viisi laudaturia. Äidinkieli oli ainoa aine, missä jouduin jännittämään. Kaikista pisteistä on hyötyä pääsykokeissa, Nieminen kertoo.

Hän kirjoitti äidinkielen, pitkän englannin, pitkän matematiikan, fysiikan, biologian, kemian, keskipitkän ruotsin ja lyhyen saksan.

Lohjan Yhteislyseon lukion rehtorin Panu Ruosteen mielestä Niemisen ja Syvälahden ylioppilaskirjoitusten tulos on loistava. Hän ei kuitenkaan ole tuloksesta yllättynyt, sillä molemmista on näkynyt halu ja into oppia.

– He ovat tehneet ison työn. Meidän lukion tehtävä on mahdollistaa oppiminen ja tekeminen. Tämän jälkeen se on opiskelijoista itsestään kiinni, Ruoste sanoo.

Ruosteen mukaan ison koulun hyöty on laaja kurssitarjonta.

Savilahden ja Niemisen tulos yltää Lohjan Yhteislyseon lukion ennätyslukemiin, mutta ei ole ainoa laatuaan.

Lukiosta on kirjoitettu kerran aikaisemminkin kahdeksan laudaturia, kun Olli Dufva kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2011.

Lohjan Yhteislyseon lukiosta valmistuu tänä vuonna 167 ylioppilasta. Tuoreet ylioppilaat painavat valkolakin päähänsä lauantaina 3.6.

Vilma Häti