Lohjan Meriturvassa harjoiteltiin varustamojen valmiutta pelastaa vammaisia matkustajia ­– Video: Opaskoira Masi laskee isäntänsä kanssa evakuointiliukumäkeä lautalle

Harjoituksessa matkustajat ja henkilökunta pelastautuivat evakuointiliukumäkeä pitkin pelastuslautalle. Matkustajat vedettiin liukumäkeä pitkin myöhemmin takaisin ’’laivaan’’.

Heli Kurimo

-Tosi mielenkiintoinen, jännä ja hieno kokemus, Marko Kauppila luonnehti päivän antia. Opaskoira Masin Kauppila veikkasi nukkuvan hyvin illalla kotona.

Heli Kurimo

Opaskoira Masi makasi tiukasti isäntänsä Marko Kauppilan sylissä, kun parivaljakkoa laskettiin evakuoitumisliukumäkeä pitkin pelastuslauttaan.

Heli Kurimo

LOHJA|Yli kymmenhenkinen joukko vammaisia on laivamatkalla, mukana myös kaksi koiraa. Matka sujuu joutuisasti ja rennosti, mutta pian alkaa tapahtua. Laiva joutuu kovaan merenkäyntiin, ja kaikki matkustajat on evakuoitava. Matkustajat autetaan evakuointiliukumäkeä pitkin pelastuslautalle.

Tilanne voisi olla tosi. Nyt ollaan kuitenkin harjoituksissa Lohjan Meriturvassa. Mukana on suomalaisvarustamojen henkilökuntaa sekä toistakymmentä ’’matkustajaa’’, joista jokaisella on jokin vamma. Osa liikkuu pyörätuolilla, osa on kuulo- ja näkövammaisia, osalla on mukana avustajakoira.

Harjoituksen takana on Mutual Trust -projekti, jonka tavoitteena on parantaa vammaisten, pelastusviranomaisen ja varustamojen välistä yhteistyötä. Tarkoituksena on parantaa varustamoiden valmiutta kohdata ja pelastaa vammaisia matkustajia sekä saada vammaiset paremmin valmistautumaan erilaisia hätätilanteita varten.

Finlands Svenska Handikappförbundin hallinnoima ja Veikkauksen rahoittama projekti alkoi viime vuonna. Projekti on kolmivuotinen.

– Toivon, että projekti saisi jatkoa, tarvetta tällaisille harjoituksille on, sanoo projektikoordinaattori Daniel Saarinen.

Mutual Trust piti tammikuussa harjoituksen Helsingin pelastuslaitoksen kanssa, kesäkuussa edessä on harjoitus rajavartiolaitoksen meripelastuslaitoksen kanssa. Ensimmäinen vammaisten ja varustamojen yhteisharjoitus pidettiin Meriturvassa huhtikuun lopulla.

– Edelliskerralta tuli oikein hyvää palautetta. Varustamoihmiset pääsevät oikeiden ihmisten kanssa harjoittelemaan. Tällainen harjoitus on myös selvästi vähentänyt ennakkoluuloja, Saarinen kertoo.

Opaskoiransa kanssa harjoituksissa ollut näkövammainen Marko Kauppila viihtyi Meriturvassa. Masi-koirakin oli kuin kotonaan hälinässä ja isossa ihmisjoukossa.

– Tosi mielenkiintoinen, jännä ja hieno kokemus tämä on itselle ja tietysti koirallekin, Kauppila kertoo.

– Tällaisia asioita joutuu miettimään paljon ihan omassa päässä, kun maailmassa ja elämässä sattuu ja tapahtuu kaikkea.

Kauppila kertoi saaneensa päivästä paljon.

– Uutta ajateltavaa tuli paljon. Tietenkin tämä on vielä neutraali harjoitus, kun puuttuu kaikki se paniikki ja todellisuus, ja vielä se, että oikeasti voi olla viidestä kymmeneen metriä aaltoa. Mutta tosi hieno kokemus tämä on ollut. Tietysti nyt yritän sitten itse viedä muille meikäläisille sanaa ja juttua eteenpäin.

Helsingissä asuva Kauppila liikkuu Masin kanssa paljon kaupungilla. Meriturvassa Masi oli poissa omista tutuista rutiineistaan.

– Odotin, että Masi olisi stressannut enemmänkin täällä. Tällaiset yhteisharjoitukset ovat tosi tärkeitä: mukana on molemminpuolinen luotto, koiran luotto isäntään ja isännän luotto koiraan.

Viking Amorellalla työskentelevä Anders Nordling oli harjoituksissa auttajan roolissa.

– Harjoittelemme laivalla vähintään kerran kuukaudessa, meillä on lähinnä tavallisia evakuointiharjoituksia. Tällaisia koulutuksia ei ole aikaisemmin ollut. Erittäin tarpeellinen harjoitus, tästä saa hyvää oppia omaan työhön, Nordling kertoo.

Käyttäjän maijaliisa.valkonen@media.fi kuva
Maijaliisa Valkonen