Karjalohjalle uusi taiteilijaresidenssi Aspan entisille maille

Vilniemessä on nykyisin Aspan ateljeeksi kutsuttu saunamökki, jota vuokrataan taiteilijoille, kuvassa Tatu Vuorio. Rantakalliion hakatut kivet saattavat olla Wettenhovi-Aspan tekemät.

Heli Kurimo

Karjalohjan Vilniemeen, omalaatuisen kuvataiteilija Sigurd Wettenhovi-Aspan (1870–1946 aikoinaan omistamalle tontille rakennetaan uusi taiteilijaresidenssi, ”erämaa-ateljee”. Tavoitteena on puurakenteinen ja ekologinen ateljee, joka tarjoaa taiteilijalle mahdollisuuden sekä työskentelyyn että virkistykseen, kertoo Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton ( SKJL) hallituksen puheenjohtaja Minna Kangasmaa.

Liitto on käynnistänyt suunnittelukilpailun yhdessä Aalto-yliopiston ja Lohjan kaupungin kanssa.

Aalto-yliopiston kaksi arkkitehtiopiskelijaa, Tuuli Kanerva ja Sarita Poptani kilpailevat keskenään ateljeen suunnittelusta. Se on molemmille opintojen lopputyö. Lisäksi Katri Tikkanen tekee diplomityönsä maisema-arkkitehtuuriin.

Ateljeen rakentaminen on ollut vuosia SKJL:n suunnitelmissa, kertoo Vilniemi-toimikunnan puheenjohtaja Ritva Harle.

Ongelmana on ollut raha. Muutama vuosi sitten liitto myi Vilniemestä ison tontin, jonka tuotolla oli tarkoitus rahoittaa ateljeen rakentaminen. Myyntivaroista muodostettiin rahasto, mutta rahoituksesta puuttuu yhä ” puoli milliä” Harle sanoo.

–  SKJL täyttää ensi vuonna 80 vuotta. Jokainen voi antaa synttärirahaa, hän sanoo.

Hyrsylän entinen koulu on myyty helsinkiläiselle yrittäjälle, arkkitehti Pedro Aibéolle 180 000 eurolla. Lohja sai kiinteistöstä neljä tarjousta, joista Alibéon tarjous oli korkein.

Alibéo aikoo remontoida kiinteistöön asuntoja, mutta aikoo pitää ainakin osan talosta avoimesti kaikkien käytettävissä.

– En halua olla vain tekemässä taloon asuntoja helsinkiläisille, jotka eristäytyvät muista. Toivottavasti kaikki kiinnostuneet ottavat minuun yhteyttä.

Aibéo on saanut hiljattain päätökseen vanhan talon kunnostuksen Portugalissa ja suunnittelee parhaillaan paviljonkia Suvilahteen.

Hyrsylän vanhaan koulurakennukseen Aibéo aikoo tehdä mahdollisimman vähän muutoksia. Lattiassa olevasta muovista hän aikoo hankkiutua eroon. Taloon tarvitaan myös paremmat saniteettitilat ja lämmitysjärjestelmä.

Yhteistiloihin on suunnitteilla musiikki- ja monitoimitila sekä yhteisöllinen ruokailutila.

– Ehkä perustamme myös musiikkikoulun. Järjestämme myös luentoja ja akateemisia tilaisuuksia.

Aibéo on koulutukseltaan arkkitehti ja rakennusinsinööri. Hän on opiskellut Portugalissa ja Saksassa sekä työskennellyt eri puolilla maailmaa.

Yhden mökkiläisen valitus melusta johti siihen, että Matti Vuorisen ja hänen sisarensa on haettava Lohjan ympäristönsuojelusta maastoliikennelain mukaista lupaa enduron harjoittamiseen.

Sisarusten omistamalla maa-alueella Leppäkorvessa on ajettu enduroa 1960-luvulta lähtien, jolloin Vantaan moottorikerho löysi paikan. Kymmenen vuotta sitten vantaalaisten ajaminen loppui, mutta sen jälkeen alueella on ajanut enduroa harrastava kaveriporukka.

Vuorisen mukaan lähimpänä aluetta asuva mökkiläinen on tyytyväinen enduroharrastajiin, sillä nämä valvovat samalla aluetta.

Vireillä oleva maastoliikennelain mukainen lupahakemus on ensimmäinen laatuaan Lohjalla, kertoo ympäristöpäällikkö Risto Murto.

Käyttäjän erja.hinkkanen@media.fi kuva
Erja Hinkkanen