Minne mennä

Tutit ja helistimet esiin! Suomen vauvat saavat oman nimikkopäivän

Vauvat voivat viettää ensi viikon perjantaina omaa nimikkopäiväänsä. – Kuvassa espoolaisvauvan mittailua neuvolassa vuonna 2011.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Suomalaiset saavat upouuden nimikkopäivän, kun ensi viikon perjantaina vietetään ensimmäistä valtakunnallista Vauvan päivää. 

Satavuotias Suomi haluaa antaa äänen tuleville sukupolville, vauvoille. Itsenäisen Suomen suurimpia saavutuksia on ollut työ vauvojen hyväksi: maamme on ollut edelläkävijä niin neuvolajärjestelmän kehittämisessä kuin ainutlaatuisen äitiyspakkauksen luomisessa.

Vauvan päivän toteuttaa VauvaSuomi ry yhteistyössä palveluiden, järjestöjen, yritysten, median ja perheiden kanssa. VauvaSuomi on vauvojen etujärjestö, pro vauva-liike, joka edistää vauvan oman äänen vahvistumista perheissä ja yhteiskunnassa.

Järjestön tavoitteena on vauvaystävällisempi Suomi, jossa tunnistetaan ensimmäisten elinvuosien ja varhaisen vuorovaikutuksen tärkeys. VauvaSuomi haluaa vahvistaa yhteisöllisyyttä, tukiverkostoja, sukupolvien kohtaamista sekä tieteen ja arkielämän vuoropuhelua.

Vauvan päivää vietetään ensimmäistä kertaa 29. syyskuuta 2017 ja sen jälkeen joka syyskuun viimeisenä perjantaina.

Vauvan päivänä tuodaan esille niitä perheissä ja yhteiskunnassa olevia mahdollisuuksia ja haasteita, jotka kuuluvat vauvan ja vauvaperheen elämään kodeissa ja satavuotiaassa Suomessa.

Helsingin kaikissa neuvoloissa ja leikkipuistoissa vietetään Vauvan päivää. Aamupäivän aikana on ohjelmaa sekä vauvoille että vanhemmille. Helsingin kaupungin 103-vuotias leikkipuistotoiminta ja neuvolat haastavat koko Suomen neuvolat ja leikkipuistot ja leikkipaikat mukaan.

Kirkkohallitus osallistuu Vauvan päivän viettoon kutsumalla seurakunnat mukaan viettämään Vauvan päivää. Järjestöt kuten Pirpana ry, Martat, Ensi- ja turvakotien liitto, ja Hero ym. toteuttavat Vauvan päivän toimintaa yhteistyössä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sekä tapahtuman suojelija, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila korostavat Vauvanpäivänä yleisen vauvamyönteisyyden, varhaisten vuosien ja turvallisen kiintymyksen merkitystä koko lapsen tulevalle kehitykselle ja yhteiskunnalle.

Valtakunnallisen Vauvan päivän 29.9. iltapäivän tapahtumat keskittyvät Musiikkitaloon ja Kansalaistorille, josta lastenvaunujen kulkue vie vauvojen viestin eduskuntatalon päättäjille kello 12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat