Länsi-Uusimaa Ilta

Uutisia kyliltä: Pusulaan Lohjan kolmas omatoimikirjasto

Kirjastonjohtaja Mirka Riento (oik.) järjesteli remontin yhteydessä hyllyjä niin, että muodostui pieni olohuone. Keskellä kirjastotoimenjohtaja Maritta Turunen (kes.) ja vasemmalla isännöitsijä Esa Säntti.

Erja Hinkkanen

PUSULA| Pusulan kirjasto on nyt avoinna viikossa 72 tuntia, joista 52 tuntia omatoimisesti. Henkilökuntaa kirjastossa on neljänä päivänä: maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin.

– Alussa täällä päivystää joku myös keskiviikkoisin, Pusulan ja Saukkolan kirjastonjohtaja Mirka Riento sanoo.

Pusulan kirjasto on Lohjan kolmas omatoimikirjasto, kaksi muuta ovat Mäntynummen ja Karjalohjan kirjastot.

Omatoimikirjaston vuoksi kiinteistössä tehtiin remontti, jonka yhteydessä asennettiin järjestelmän tarvitsema atk-verkko, valvontakamerat ja automaattiovet. Lisäksi uusittiin ikkunat, ulkoportaiden kaiteet ja maalattiin sokkeli.

– Ikkunoista veti niin paljon, että talvella lämpötila saattoi pudota 10–15 asteeseen, Riento kertoo.

Isännöitsijä Esa Säntin mukaan ikkunat olivat tulleet tiensä päähän.

Uutta Pusulassa on myös lainaus- ja palautusautomaatti. Samassayhteydessä henkilökunta järjesteli hyllyjä siten, että ulko-oven läheisyyteen muodostettiin pieni pöytäryhmä. Se sopii kokousten pitämiseen.

Pusulan ja Karjalohja-Sammatin terveysasemien toiminta ulkoistetaan, päätti Lohjan sosiaali- ja terveyslautakunta. Palvelualuejohtaja ja johtava ylilääkäri kertoo, että tavoitteena on saada asia valtuuston päätettäväksi marraskuussa. Kilpailutetun toiminnan olisi tarkoitus alkaa jo vuoden alussa.

– Tällä turvataan palvelun säilyminen alueilla vähintään saman tasoisena kuin nyt.

Terveysasemilla oli aiemmin lääkäreiden ulkoistussopimus, joka loppui huhtikuussa. Tämän jälkeen lääkäreiden saaminen on ollut haasteellista. Vakituisia lääkäreitä ei ole saatu palkattua useista yrityksistä ja keskustan terveysasemaa paremmista työehdoista huolimatta.

Sammatti-Karjalohjan määräaikaisen lääkärin työsopimus päättyy vuoden lopussa. Pusulan terveysasemalla on toiminut huhtikuun alusta lähtien vastavalmistuneita lääkäreitä vuokrapalveluyritysten kautta.

– Yritykset saavat syrjäisemmille terveysasemille omien joustojensa avulla helpommin lääkäreitä, vaikka mekin olemme järjestäneet aika paljon joustoa, Uunimäki sanoo.

Terveysasemien nykyinen henkilökunta siirtyy valitun yrityksen palvelukseen sopimuskauden ajaksi. Heidän työpaikkansa säilyy kunnalla tai maakunnalla sopimuskauden päätyttyä.

Nummen ja Pusulan seniorit ry. on on tehnyt kulttuuriteon kokoamalla tiedot sota-ajan muistomerkeistä yksiin kansiin. A5-kokoisen, 46-sivuisen esitteen on määrä ilmestyä itsenäisyyspäivänä.

Idea esitteestä syntyi kun Senioriliitto ilmoitti antavansa pienen pesämunan Suomi100-juhlavuoden projektiin, kertoo Jorma Kaira. Hän välitti tiedon Olavi Skogille, Olavi Leikolalle ja Juhani Mannerkoskelle.

Esitteen pohjana on Olavi Leikolan muutama vuosi sitten tekemä työ. Hän valokuvasi kaikki Nummella olevat muistomerkit ja laittoi niiden koordinaatit ylös.

Esitteen painatuskulut maksavat noin 2500 euroa, arvioi Seppo Ahola, joka on taittanut esitteen ja ottanut osan valokuvista. Esitteestä on tarkoitus ottaa tuhannen kappaleen painos. Sitä jaetaan ilmaiseksi itsenäisyyspäivän juhlasta lähtien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Länsi-Uusimaa Ilta

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat