Paikallisurheilu

Keho olisi toiminut, mutta mieli ei - keskeytys Noora Honkalalle oikea päätös 246 kilometrin Spartathlonissa

Valmentaja Seppo Leinonen lohduttaa pettynyttä Noora Honkalaa keskeytyksen jälkeen. Hänen isänsä Jarkko Partanen (alhaalla) ei ole myöskään juhlatuulella.

Sami Vaskola

KREIKKA | Lohjalaisen ultrajuoksijan Noora Honkalan, 25, iso tavoite 246 kilometrin mittaisessa Spartathlonissa sai karun lopun perjantaina. Honkala tavoitteli naisten kisassa kärkipään sijoja ja 30 tunnin alitusta, mutta seinä tuli vastaan 123 kilometrin kohdalla ja hän joutui keskeyttämään.

Sellaista ei lohjalaiselle ole sattunut seitsemän vuotta kestäneen ultrajuoksu-uran aikana.

– Kyllä se yllätti, että keho olisi toiminut, mutta mieli ei antanut jatkaa, kertoi sunnuntaina pettymyksestään jo palautunut Honkala.

– Lähtökohdat kisan olivat erilaiset kuin ennen. Pelkkä läpijuoksu ei ollut tavoitteena.

Honkala aloittikin neljännen Spartathloninsa reippaasti ja oli maratonin mittaisen etapin kohdalla naisten kisan kolmantena ajalla 3.37.

– Sää oli oikein hyvä, ja se teki juoksusta helppoa.

Matka sujui hyvin vielä 80 kilometrin kohdalle, mutta sitten juokseminen alkoi painaa.

Haluan nauttia juoksemisesta, en puurtaa väkisin.

– Takareisiä ja lonkan koukistajia alkoi kiristää. En pystynyt enää pitämään haluamaani vauhtia yllä, ja siitä se oikeastaan alkoi.

– 93 kilometriin asti pohdin, että pystynkö enää henkisesti jatkamaan, kun ei ollut enää paloa juoksemiseen. Seuraavat 30 kilometriä tein sovintoa itseni kanssa ja tein päätöksen keskeytyksestä valmentajani Seppo Leinosen ja huoltajien, isän Jarkko Partasen sekä puolisoni Sami Vaskolan kanssa.

– Ultrajuoksija pystyy aina juoksemaan 50 kilometriä pelkällä tahdonvoimalla, mutta en olisi millään pystynyt enää toiseen 123 kilometriin ja vuoren ylitykseen, vaikka fysiikkaa olisi riittänyt.

Honkala oli kauden pääkilpailussaan 24 tunnin MM-kisassa yhdeksäs kolme kuukautta aiemmin ja teki Suomen ennätyksen 234 kilometriä.

– Puristin MM-kisaan kaikkeni. En ollut palautunut siitä vielä henkisesti. Minulla ei ollut todellista nälkää juoksemiseen.

– Tämä on minulle rakas laji ja haluan tehdä sitä niin, että nautin juoksemisesta enkä väkisin puristamalla.

Tänä vuonna Honkalalla on ollut vain kolme kisaa, Kreikassa keväällä voittoisa 107 kilometriä, MM-kisa ja Spartathlon.

– Nyt on aika suunnata ajatukset eteenpäin. Kaikki on ihan hyvin. En ole rikkonut itseäni. Spartathlonin epäonnistuminen oli totta kai pettymys, mutta keskeytys oli oikea päätös.

– Saatan juosta vielä joulukuussa Italiassa 59 kilometrin harjoituskilpailun. Ensi vuonna ovat Kroatiassa 100 kilometrin MM-kisat, jotka ovat niin lähellä Spartathlonia, että en sinne pääse.

– Nopeuskestävyyttä on saatava lisää treenaamalla. Kahden vuoden päästä ovat 24 tunnin MM-kilpailut, kertoi Honkala, jonka tavoitteena on silloin maailmanmestaruus.

Spartathlonin 391 startanneesta juoksijasta maaliin selvisi 265. Voittaja oli Liettuan Aleksandr Sorokin ajalla 22 tuntia ja neljä minuuttia.

Suomalaisia oli mukana 11, joista maaliin selvisi kuusi juoksijaa. Paras suomalainen oli kokonaisilpailussa 99:nneksi ja naisissa 19:nneksi sijoittunut perholainen Teija Honkonen.

Aiheesta muualla: 

Kovaan rääkkiin elämänsä kunnossa – Noora Honkalan tavoitteena 246 kilometrin Spartathlonilla 30 tunnin alitus

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat