Paikalliset

Lohjalta luontolahja 100-vuotiaalle Suomelle – Liessaareesta ja seitsemästä Paloniemen saaresta yli 30 hehtaaria luonnonsuojelualueiksi

Liessaaren keskiosaan ja seitsemään Paloniemen saareen perustetaan luonnonsuojelualueet profiloimaan osaltaan Lohjaa järvikaupunkina.

Lohjan ympäristöpäällikkö Risto Murron mukaan Liessaaresta löytyy kalkkikallioiden ja pähkinäpensaslehdon lisäksi arvokas tervaleppälehto. Syksyisenä päivänä luonto näyttäytyy huikeana.

Teemu Vestovuo

LOHJA | Lohja osallistuu valtakunnalliseen Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaan ja hakee ely-keskukselta luonnonsuojelualueen perustamista Liessaareen ja seitsemään Paloniemen saaren osaan.

Liessaaressa luonnonsuojelualue on 16,2 hehtaaria ja Paloniemen saarien osalta 15,4 hehtaaria.

Paloniemessä suojeltavia osia sijaitsee Mustasaaren, Onkisen, Kaurasaaren, Kaurasaaren itäpuolen lintuluodon, Muutettavansaaren, Sitoon, Hevossaaren ja OIlisaaren alueilla.

Ympäristöpäällikkö Risto Murto muistuttaa, että perustettavat suojelualueet ovat jo kaavoissa luonnonsuojelualueita.

– Mutta ei alueita osata arvostaa, jos niistä on pelkät kaavamerkinnät. Nyt kun luonnonsuojelualueet virallisesti perustetaan, niitä voidaan brändätä ja saada tänne lisää asukkaita.

– Mielestämme valitut alueet parhaiten profiloivat Lohjaa järvikaupunkina. Kaikille alueille jää tilaa perusvirkistykselle ja niihin voidaan rakentaa palveluja, jotka tukevat virkistys- ja luontoarvoja.

Murto muistuttaa, että nykyisin kunnat kilpailevat kansallispuistojen saamisesta, koska ne ovat niille matkailullisia valttikortteja.

– Siksi myös jokainen luonnonsuojelualue lisää Lohjan luonnon brändiä. Meillä on jotakin niin arvokasta ja ainutlaatuista, että se hyväksytään luonnonsuojelualueeksi.

– Kun Lohjan kärkihankkeissa on asuntomessut, meidän on osattava markkinoida myös, että kävelymatkan päässä on valtakunnallisesti arvokkaita luontokohteita.

Risto Murto painottaa, että luonnonsuojelualue ei ole museo, johon ei saisi mennä. Kysymys ei ole edes Karkalin luonnonpuiston tapaisesta alueesta, jossa liikkumisessa on rajoituksia.

– Luonnonsuojelualue on paikka, jossa on luontoarvoja, kauneutta ja erikoisuuksia, joita halutaan kokea. Siellä on esimerkiksi vapaa sienestys- ja marjastusoikeus.

Nyt luonnonsuojelualueiksi haettavilla alueilla on uhanalaisia lajeja, erityissuojeltavia lajeja ja ainutlaatuisia kalkkikallioita.

Liessaaressa suojelualueena on saaren keskialue, jossa on mm. kalkkikallioalue, tervaleppälehto ja pähkinäpensaslehto. Paloniemen saaria yhdistävät kalkkikalliot ja niiden monimuotoinen eliölajisto.

– Mutta esimerkiksi Liessaaressa tämä ei vaikuta mökkiasutuksen asemaan, Murto painottaa.

Kaupunginhallitus on tehnyt luonnonsuojelualueiden perustamisesta esityksen valtuustolle, joka päättää hakemuksen jättämisestä ely-keskukselle.

Luontolahjani satavuotiaalle

Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi ympäristöministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö avasivat vuoden 2017 alussa Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjan.

Kampanjassa maanomistajia kannustetaan perustamaan suojelualueita mailleen. Kampanjan tavoitteena on 5400 hehtaarin suojelu, josta kuntien osuus 1 800 hehtaaria.

Suojelu tapahtuu vapaaehtoisesti ja ilman korvausta perustamalla luonnonsuojelulain mukainen yksityinen luonnonsuojelualue. Alueen on täytettävä luonnonsuojelulain edellytykset.

Kampanja on kertaluonteinen ja toteutetaan vuoden 2017 aikana. Lohjalla asiasta on tehty myös vihreiden valtuustoaloite.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat