Lohjan Maanpuolustusnaiset ry:n ja Lohjan Reserviupseerikerho ry:n itsenäisyysjuhlat vietettiin Marskin hengessä: "Olen ylpeä, että olen saanut olla mukana puolustamassa Suomea."

Lohjan Maanpuolustusnaiset ry:n ja Lohjan Reserviupseerikerho ry:n Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa vietettiin tiistaina Åsvallassa. Alkumaljoja juomassa Suomen puolustusvoimissa 30-vuotisen uran tehnyt Juhani Hannuksela, pöydän toisella puolella Tuula Hannuksela.

Annukka Vakkuri

Irja Saari palkittiin pronssisella ansiomitalilla tekemänsä vapaaehtoisen maanpuolustustyön hyväksi. Mitalin ojensi Tuula Hannuksela Lohjan Maanpuolustusnaisista.

Annukka Vakkuri

Tanssistudio Funkan balettiteos "Siivet, joilla lentää" oli herkkää katsottavaa. Solisteina Lumi Kavasto ja Olivia Juvonen. Koreografia Tiina Lietzén.

Annukka Vakkuri

LOHJA | Lohjan Maanpuolustusnaiset ry ja Lohjan Reserviupseerikerho ry järjestivät tiistai-iltana juhlat satavuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi. Åsvallassa vietettyihin pitoihin osallistui lähes sata kutsuvierasta.

Osallistujien joukossa oli vapaaehtoisena rintamalla 16-vuotiaana lähettinä palvellut Kaj Österman.

– Isä oli vääpelinä ja kun olin marissut, että tahdon myös mukaan, pääsin työskentelemään rintamalle lähettinä. Suomalaisjoukkojen päähyökkäys Laatokan Karjalaan ja Aunukseen alkoi heinäkuussa 1941. Olin mukana ensi hetkistä lähtien ja sehän oli vain jännää, en silloin osannut pelätä.

– Mannerheimin päiväkäsky annettiin syyskuussa 1941. Kaikkien alle 18-vuotiaiden piti poistua rintamalta, joten ehdin palvella vain noin kahden kuukauden ajan. Sain olla mukana valtavassa alkuhyökkäyksessä, se oli elämys, sanoo syntyperäinen lohjalainen 91-vuotias Österman.

Kutsuvieraiden joukkoon kuului sotaveteraanien leskiä ja lottana työskennelleitä. Lohjalainen Saara Huotari toimi lottana kahden vuoden ajan.

– Olin 17-vuotias, kun työskentelin Iisalmen pataljoonan ilmavalvonnassa. Meidän lottien tehtävä oli muun muassa kuunnella vihollisen koneita, mistä suunnasta ja milloin ne tulivat.

– Olen ylpeä, että olen saanut olla mukana omalta osaltani puolustamassa silloin Suomea.

Lohjan Maanpuolustusnaiset ry muisti pronssisella ansiomitalilla juhlassa 81-vuotiasta Irja Saarta hänen tekemästään vapaaehtoistyöstä maanpuolustuksen hyväksi.

– Olen tästä hyvin otettu. Muistan, kun lähdimme äidin kanssa sotaa pakoon Karjalasta. Olin silloin kolme ja matkustin äidin pyörän tarakalla, oli pakkasta ja juna-asemalle matkaa noin 10 kilometriä.

Lohjan Maanpuolustusnaisten toiminnassa 10 vuoden ajan mukana ollut Liisa Partanen iloitsi juhlasta.

– Toimin aiemmin Kuopiossa Rissalan Sotilaskotiyhdistyksessä ja heti muutettuamme Lohjalle noin 10 vuotta sitten aloin etsiä vastaavaa toimintaa Lohjalta. Koska Lohjalla ei ole sotilaskotia, löysin onneksi Lohjan Maanpuolustusnaisten yhdistyksen ja pääsin toimintaan mukaan.

– Olen viihtynyt tänään juhlassa erittäin hyvin, ihana tunnelma ja tuttuja ihmisiä. Itsenäisyys on vapautta elää omanlaista elämää; vapaus matkustaa ja tavata ihmisiä heidän taustoistaan riippumatta. Suomen koululaitos on itsenäisyyden helmi.

Juhlapuheen pitivät kaupunginjohtaja Mika Sivula ja Lohjan seurakunnan kirkkoherra Juhani Korte.

Written by:

Annukka Vakkuri

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Lohjan kaupungin itsenäisyysjuhlassa muisteltiin nykyisyyden juuria ja oltiin sopivasti onnellisiaRisto Piekka Sammatin itsenäisyyspäivän juhlassa: "Perusasiat eli koulutus, innovaatiot ja ketteryys ovat edelleen menestymisen avainsanoja." Nummen itsenäisyyspäiväjuhlassa nuoren puheenvuoron pitänyt Nuutti Ruotsalainen: ”Suomi on maailman paras paikka elää”Lohjan kaikilla 484 sankarihaudalla järjestettiin kunniavartio itsenäisyyspäivänä – Lohjan seurakunta julkaisi tapahtumasta upean videonVideo: Itsenäisyyspäivä käynnistyi seppeleenlaskulla Hietaniemen hautausmaallaSatavuotiasta juhlittiin komeasti – Anttilan koulua onnisti. Se sai itsenäisyysjuhlaansa kolme sotaveteraania. 22-vuotias Jarno Mustonen seisoo itsenäisyyspäivänä Pyhän Laurin hautausmaalla sankarihaudassa lepäävän lohjalaisen autonkuljettajan, 22-vuotiaana kuolleen Oiva Untamo Bomin haudan kohdalla. "Nuoren miehen kohtalo tuntuu todella surulliselta."Presidentti Niinistöltä harvinainen ylipäällikön päiväkäsky: "Suomi on paras maa suomalaisille ja puolustamisen arvoinen tänään ja huomenna"Suomi 100 keräsi ennätysmäärät katsojia TV:n ääreen – Linnan puvuille 107 000 tykkäystä"On todella mukavaa, että inkoolaiset ja raaseporilaiset juhlivat nyt yhdessä"