Lohjan kaikilla 484 sankarihaudalla järjestettiin kunniavartio itsenäisyyspäivänä – Lohjan seurakunta julkaisi tapahtumasta upean videon

Lohjan kaupungin ja Lohjan seurakunnan yhteisen seppeleen sankarihaudalle laski Paul Packalén. Vartiossa Timo Nordberg.

Annukka Vakkuri

Itsenäisyyspäivän kunniavartiot sankarihaudoilla olivat vaikuttava näky. Ruusua haudoille laskemassa Markku Oila (oik.), Magnus Törrönen ja Kalle Mäkinen.

Annukka Vakkuri

LOHJA | Suomen satavuotiasta itsenäisyyttä kunnioitettiin eri puolilla maassamme sankarihautojen kunniavartioilla itsenäisyyspäivänä.

Lohjan ja seurakunnan alueella on yhteensä 484 sankarihautaa, joille kaikille järjestettiin keskiviikkona 6. joulukuuta vartio.

Haku kunniavartiostoon oli avoin kaikille ja haudalle pyrittiin järjestämään mahdollisimman saman ikäinen henkilö kuin sankarivainaja oli kaatuessaan.

Eräs vartiossa seissyt oli lohjalainen Juuso Olli, 26. Ollille vartio oli erityisen merkityksellinen, sillä hän vartioi oman äidinsä Minna Ollin vaarin Lauri Lindqvistin hautaa.

– Vaari menehtyi 8.7.1944, viisi päivää vajaa kolmikymppisenä. Hänen jäänteensä löydettiin vuonna 2008 ja syyskuussa vuonna 2011 Lauri Lindqvist kunniahaudattiin Lohjalle, Minna Olli kertoi.

Juuso Ollille tehtävä oli kunniakas.

– Kunniavartiossa mukana oleminen on minulle todella tärkeää, reserviupseerikoulun kasvatti ja tiedustelukoulutukseen Karjalan prikaatissa erikoistunut Olli sanoi.

- Armeijassa hitsautui hyvin porukan kanssa yhteen ja yhdessä sitä jaksoi rankankin ajan. Olin intissä 362 päivää, josta ainakin 150 vuorokautta metsässä, Juuso Olli muisteli.

Lohjalainen Markku Oila, 41, laski ruusun 36-vuotiaana sodassa kuolleen Reino Grundströmin haudalle.

– Luin kunniavartiosta facebookista ja ilmoittauduin heti mukaan. On kunnia päästä mukaan kunnioittamaan sankarivainajia, Haminan ja Dragsvikin varuskunnassa armeijan aikanaan käynyt reserviupseeri Oila sanoi.

– Sankarivainaja Grundströmiltä jäi yksi lapsi. Hyvin nuorena hän joutui lähtemään täältä.

– Lähtisin rintamalle tarpeen vaatiessa. Kyllä tätä maata kannattaa puolustaa. Pienenä kansana on noustu vaikeista paikoista ja hankittu paljon osaamista, Oila pohti itsenäisyyden merkitystä.

Lohjalainen Magnus Törrönen, 40, vartioi vuotta nuorempana, 39-vuotiaana kuolleen Hugo Saarisen hautaa.

– Saarinen oli sotilasarvoltaan korpraali, hän oli naimisissa ja häneltä jäi kaksi lasta. Onhan se kallein hinta, minkä voi joutua maksamaan.

Kalle Mäkinen, 37, laski ruusun puolestaan 34-vuotiaana kaatuneen Oiva Laineen haudalle.

– Vanhemmat patisti vartioon, mutta toki pidän tätä itsekin tärkeänä tehtävänä, Mäkinen tunnusti hymyillen.

Myös Törrönen ja Mäkinen Oilan tavoin olisivat valmiita puolustamaan isänmaataan tarpeen vaatiessa.

– Totta kai lähdettäisiin mukaan auttamaan.

Sankarihaudalla puheen pitänyt seurakuntapastori Paula Miettinen muistutti myös nykyhetken tärkeydestä:

– Muistetaan osoittaa kiinnostusta toistemme tarinoihin ja kunnioittaa niitä. Hiljaisuuden kunnioitus on myös tärkeää.

Lohjan seurakunta julkaisi itsenäisyyspäivän kunniavartiosta ja sankarihaudoista upean videon:

Written by:

Annukka Vakkuri

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Lohjan kaupungin itsenäisyysjuhlassa muisteltiin nykyisyyden juuria ja oltiin sopivasti onnellisiaRisto Piekka Sammatin itsenäisyyspäivän juhlassa: "Perusasiat eli koulutus, innovaatiot ja ketteryys ovat edelleen menestymisen avainsanoja." Nummen itsenäisyyspäiväjuhlassa nuoren puheenvuoron pitänyt Nuutti Ruotsalainen: ”Suomi on maailman paras paikka elää”Lohjan Maanpuolustusnaiset ry:n ja Lohjan Reserviupseerikerho ry:n itsenäisyysjuhlat vietettiin Marskin hengessä: "Olen ylpeä, että olen saanut olla mukana puolustamassa Suomea."Video: Itsenäisyyspäivä käynnistyi seppeleenlaskulla Hietaniemen hautausmaallaVideo: Itsenäisyyspäivä käynnistyi seppeleenlaskulla Hietaniemen hautausmaallaSatavuotiasta juhlittiin komeasti – Anttilan koulua onnisti. Se sai itsenäisyysjuhlaansa kolme sotaveteraania. 22-vuotias Jarno Mustonen seisoo itsenäisyyspäivänä Pyhän Laurin hautausmaalla sankarihaudassa lepäävän lohjalaisen autonkuljettajan, 22-vuotiaana kuolleen Oiva Untamo Bomin haudan kohdalla. "Nuoren miehen kohtalo tuntuu todella surulliselta."Suomi 100 keräsi ennätysmäärät katsojia TV:n ääreen – Linnan puvuille 107 000 tykkäystäPresidentti Niinistöltä harvinainen ylipäällikön päiväkäsky: "Suomi on paras maa suomalaisille ja puolustamisen arvoinen tänään ja huomenna""On todella mukavaa, että inkoolaiset ja raaseporilaiset juhlivat nyt yhdessä"