"On todella mukavaa, että inkoolaiset ja raaseporilaiset juhlivat nyt yhdessä"

Karjaalaiset Tiina Kautio ja Toni Ruokolainen tulivat itsenäisyysjuhlaan kuuden kuukauden ikäisen Lilja Ruokolaisen kanssa.

Kai Jauhiainen

Degerbyläisten "Sjutton så självständigt"-revyyn päätöslaulussa oli vauhtia ja riemua.

Kai Jauhiainen

Hurja Piruetti toi estradille Koski-osuuden teoksesta "Veden väki".

Kai Jauhiainen

Inkoon ja Raaseporin yhteinen itsenäisyysjuhla päättyi yhdessä seisaaltaan laulettuun Maamme-lauluun.

Kai Jauhiainen

Juhlapuhujana Inkoossa oli kirjailija Kjell Westö.

Kai Jauhiainen

INKOO | Inkoon ja Raaseporin yhteinen itsenäisyysjuhla houkutteli keskiviikkona yhteensä noin tuhat ihmistä Inkoon Aktia Areenalle ja enempää ei sisään juuri olisi mahtunutkaan.

– Tulimme tänne juhlavuoden takia. Ohjelma on mukavan monipuolinen, kiittelivät karjaalaiset Tiina Kautio ja Toni Ruokolainen. Vaunuissa juhlahumua seurasi silmät pyöreinä vain kuuden kuukauden ikäinen Lilja Ruokolainen. Vaunuja oltiin koristeltu päivän teemaan sopivasti pienillä Suomen lipuilla.

Inkoolaiset Patricia ja Kaj-Erik Wessman olivat tulleet juhlaan inkoolaisen ystävänsä Ulrika Haajasen kanssa.

– Itsenäisyydessä tärkeitä ovat turvallisuus, kiitollisuus ja onnellisuus, pohti Patricia Wessman.

– On todella mukavaa että inkoolaiset ja raaseporilaiset juhlivat nyt yhdessä, lisäsi Ulrika Haajanen.

Juhlassa olivat kunniavieraina Raaseporin ja Inkoon sotaveteraanit.

– Me nuoremmat emme pysty ymmärtämään mitä he ovat aikoinaan joutuneet kokemaan, totesi tervehdyssanoissaan Inkoon kunnanjohtaja Jarl Boström.

Raaseporin kaupunginjohtaja Ragnar Lundqvist muistutti, että Yhdessä-teemasta huolimatta yksinäisyys on Suomessa iso ongelma.

– Miksi me emme jo tänään voisi soittaa tuntemallemme yksinäiselle ihmiselle, vinkkasi Lundqvist.

Juhlapuheen Inkoossa piti kirjailija KjellWestö. Hän kertoi, että esitellessään erästä kirjaansa Espanjassa sikäläisiä toimittajia kiinnosti ainoastaan se miten Suomi oli pystynyt eheytymään kansakunnaksi vuoden 1918 sisällissodan jälkeen. Ensi vuonna sisällissodasta tulee kuluneeksi sata vuotta ja Westö peräänkuulutti yhteishenkeä myös sen muisteluun.

– Meidän on muistettava ja kunnioitettava niitä kymmeniätuhansia, jotka menettivät henkensä vuonna 1918. Olkaamme vahvoja ja tehkäämme sekin yhdessä, sekoittamatta siihen omia poliittisia mielipiteitämme ja intohimojamme. Muistakaamme ja kunnioittakaamme kaikkia heitä, punaisia ja valkoisia, jotka menettivät henkensä siinä kaaoksessa, josta itsenäinen Suomi sai alkunsa, vetosi Westö.

Inkoon itsenäisyysjuhlan ohjelma oli vahvaa ja monipuolista. Kirjo ulottui Cilla Törnblom-Backmanin johtamista läntisen Uudenmaan pelimanneista ja tanhuajista aina Energy Dance Centerin vauhdikkaisiin diskotansseihin asti. Dragsvikin perinnesoittokunnalla oli vahva rooli ohjelman loppuosassa ja HeikkiOrama lauloi komeasti soittokunnan solistina.

Monipuolinen, lämminhenkinen juhla päättyi yhdessä seisaaltaan laulettuun Maamme-lauluun ja kahvitarjoiluun.

Käyttäjän kai.jauhiainen@media.fi kuva

Kai Jauhiainen