Paikalliset

Lohjan kaupungin itsenäisyysjuhlassa muisteltiin nykyisyyden juuria ja oltiin sopivasti onnellisia

Lohjan kaupungin perinteistä itsenäisyyspäivän juhlaa vietettiin Laurentius-salissa. Maamme-laulu laulettiin juhlassa yhteislauluna Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston sinfoniaorkesterin säestyksellä.

Annukka Vakkuri

LOHJA | Lohjan kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa nautittiin keskiviikkona Laurentius-salissa niin juhlavasta musiikista, puheista kuin tunnelmastakin.

Kaupungin juhlan tervehdyssanat lausui kaupunkisisältöjaoston varapuheenjohtaja Mika Sevón, jonka jälkeen tunnelmaa vei eteenpäin huilisti Anni Valonen ja pianisti Leena Hytti-Haavisto Sibeliuksen Nocturnolla.

Juhlapuheen piti kaupunkivaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Joona Räsänen (sd.).

Räsänen iloitsi itsenäisyyden juhlavuoden yhteisestä suunnittelusta ja yhdessä toteutetusta projektista.

Hän toi myös esiin edesmenneen isoisänsä kohtalon.

– Isäni isä olisi Suomen tavoin täyttänyt tänä vuonna 100 vuotta. Hän syntyi aikoinaan yksinhuoltajaäidin perheeseen ja äiti menehtyi isoisäni ollessa vain nelivuotias. Tämän seurauksena hän joutui huutolaispojaksi, jonka arki oli koettelemuksia täynnä.

– Isoisä palveli talvi- ja jatkosodassa, joka jätti jälkensä häneen kuten kaikkiin sodan kokeneisiin miehiin ja naisiin iästä ja taustasta riippumatta.

Räsänen muistutti myös puheessaan veteraaniperinteestä ”Kaveria ei jätetä”-hengestä.

– Sodissa kokonainen sukupolvi oppi sen, miten tärkeää on, että kaverista pidetään huolta myös niinä kaikkein vaikeimpina aikoina. Tämän hengen eteenpäin siirtäminen uusille sukupolville on erittäin tärkeää jatkossakin.

– Yhdessä-teema ei saa jäädä vain juhlavuoteen, vaan kansan eheyttä tulee vaalia myös seuraavan sadan vuoden aikana, että yhteiskuntamme säilyy hyvinvoivana ja kukoistavana jatkossakin.

Harjun yläkoulun lauluryhmä Kaisla Kaunisto, Janna Valkoniemi, Laura Heikura ja Anna Heikintalo ja Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston soitinyhtye johdattelivat juhlijat nuorekkaalla otteellaan nykyhetkeen tulkitsemalla laulaja Robinin kappaleen Onnellinen.

Lohjalainen Kaisa Utter vieraili juhlassa lastensa Herbert, 7, Amelie, 5 ja Adrian 1, Utterin kanssa.

– Katsoin mitä sopivaa ohjelmaa Lohjalla olisi lapsiperheelle tarjolla tänään. Toinen vaihtoehto olisi ollut Virkkalassa lasten pikkujoulut, mutta päädyimme nyt tänne, perheen äiti sanoi viitaten Teatteri Tralan Lasten Omat Pikkujoulut-juhlaan.

– Ehdimme muutaman kappaleen konsertista kuulla, mutta sitten peput alkoivat pyöriä penkissä siihen malliin, että päätimme lähteä kotiin leipomaan pipareita ja juomaan glögiä, Utter sanoi hymyillen.

Itsenäisyysjuhlan konserttiosuuden järjesti Lohjan kaupunginorkesteri ja Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston sinfoniaorkesteri, johtajana Tuomas Törmi, Finlandia-Laulajat ja Mieskuoro Lohjan Miehet.

 

Juttua muokattu 8.12. klo 8.36 Korjattu Mika Sevónin nimi ja titteli oikein.

Kulttuuri- ja nuorisopalkinto

Lohjan kaupungin vetovoimalautakunnan kaupunkisisältöjaosto jakaa vuosittain Lohjan kulttuuripalkinnon (1500 euroa).

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta jakaa Lohjan nuorisopalkinnon (500 euroa).

Kulttuuripalkinto jaetaan ensisijaisesti Lohjan kaupungissa asuvalle ja/tai toimivalle taiteilijalle, ansioituneelle harrastajalle tai kaupunkia monipuolisesti kulttuurin alalla tunnetuksi tekevälle tai tehneelle henkilölle.

Vuosittain myönnettävän nuorisotyöpalkinnon tarkoituksena on kannustaa ja kiittää palkinnon saajaa siitä myönteisestä ja ansiokkaasta työstä, jota palkinnon saaja on tehnyt lohjalaisen nuorisotyön hyväksi.

Lohjan kulttuuripalkinto ja nuorisopalkinto luovutetaan Lohjan Itsenäisyysjuhlan yhteydessä.

Lisää aiheesta: 

Lohjan kaikilla 484 sankarihaudalla järjestettiin kunniavartio itsenäisyyspäivänä – Lohjan seurakunta julkaisi tapahtumasta upean videon7.12.2017 13.04
Risto Piekka Sammatin itsenäisyyspäivän juhlassa: "Perusasiat eli koulutus, innovaatiot ja ketteryys ovat edelleen menestymisen avainsanoja." 7.12.2017 16.39
Nummen itsenäisyyspäiväjuhlassa nuoren puheenvuoron pitänyt Nuutti Ruotsalainen: ”Suomi on maailman paras paikka elää”7.12.2017 16.34
Lohjan Maanpuolustusnaiset ry:n ja Lohjan Reserviupseerikerho ry:n itsenäisyysjuhlat vietettiin Marskin hengessä: "Olen ylpeä, että olen saanut olla mukana puolustamassa Suomea."7.12.2017 11.44
Video: Itsenäisyyspäivä käynnistyi seppeleenlaskulla Hietaniemen hautausmaalla6.12.2017 12.02
Satavuotiasta juhlittiin komeasti – Anttilan koulua onnisti. Se sai itsenäisyysjuhlaansa kolme sotaveteraania. 6.12.2017 06.00
22-vuotias Jarno Mustonen seisoo itsenäisyyspäivänä Pyhän Laurin hautausmaalla sankarihaudassa lepäävän lohjalaisen autonkuljettajan, 22-vuotiaana kuolleen Oiva Untamo Bomin haudan kohdalla. "Nuoren miehen kohtalo tuntuu todella surulliselta."5.12.2017 21.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat