Lohjan kaupungin itsenäisyysjuhlassa muisteltiin nykyisyyden juuria ja oltiin sopivasti onnellisia

Lohjan kaupungin perinteistä itsenäisyyspäivän juhlaa vietettiin Laurentius-salissa. Maamme-laulu laulettiin juhlassa yhteislauluna Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston sinfoniaorkesterin säestyksellä.

Annukka Vakkuri

Harjun yläkoulun lauluryhmä Kaisla Kaunisto, Janna Valkoniemi, Laura Heikura ja Anna Heikintalo tulkitsivat Robinin ”Onnellinen” Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston soitinyhtyeen säestämänä.

Annukka Vakkuri

LOHJA | Lohjan kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa nautittiin keskiviikkona Laurentius-salissa niin juhlavasta musiikista, puheista kuin tunnelmastakin.

Kaupungin juhlan tervehdyssanat lausui kaupunkisisältöjaoston varapuheenjohtaja Mika Sevón, jonka jälkeen tunnelmaa vei eteenpäin huilisti Anni Valonen ja pianisti Leena Hytti-Haavisto Sibeliuksen Nocturnolla.

Juhlapuheen piti kaupunkivaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Joona Räsänen (sd.).

Räsänen iloitsi itsenäisyyden juhlavuoden yhteisestä suunnittelusta ja yhdessä toteutetusta projektista.

Hän toi myös esiin edesmenneen isoisänsä kohtalon.

– Isäni isä olisi Suomen tavoin täyttänyt tänä vuonna 100 vuotta. Hän syntyi aikoinaan yksinhuoltajaäidin perheeseen ja äiti menehtyi isoisäni ollessa vain nelivuotias. Tämän seurauksena hän joutui huutolaispojaksi, jonka arki oli koettelemuksia täynnä.

– Isoisä palveli talvi- ja jatkosodassa, joka jätti jälkensä häneen kuten kaikkiin sodan kokeneisiin miehiin ja naisiin iästä ja taustasta riippumatta.

Räsänen muistutti myös puheessaan veteraaniperinteestä ”Kaveria ei jätetä”-hengestä.

– Sodissa kokonainen sukupolvi oppi sen, miten tärkeää on, että kaverista pidetään huolta myös niinä kaikkein vaikeimpina aikoina. Tämän hengen eteenpäin siirtäminen uusille sukupolville on erittäin tärkeää jatkossakin.

– Yhdessä-teema ei saa jäädä vain juhlavuoteen, vaan kansan eheyttä tulee vaalia myös seuraavan sadan vuoden aikana, että yhteiskuntamme säilyy hyvinvoivana ja kukoistavana jatkossakin.

Harjun yläkoulun lauluryhmä Kaisla Kaunisto, Janna Valkoniemi, Laura Heikura ja Anna Heikintalo ja Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston soitinyhtye johdattelivat juhlijat nuorekkaalla otteellaan nykyhetkeen tulkitsemalla laulaja Robinin kappaleen Onnellinen.

Lohjalainen Kaisa Utter vieraili juhlassa lastensa Herbert, 7, Amelie, 5 ja Adrian 1, Utterin kanssa.

– Katsoin mitä sopivaa ohjelmaa Lohjalla olisi lapsiperheelle tarjolla tänään. Toinen vaihtoehto olisi ollut Virkkalassa lasten pikkujoulut, mutta päädyimme nyt tänne, perheen äiti sanoi viitaten Teatteri Tralan Lasten Omat Pikkujoulut-juhlaan.

– Ehdimme muutaman kappaleen konsertista kuulla, mutta sitten peput alkoivat pyöriä penkissä siihen malliin, että päätimme lähteä kotiin leipomaan pipareita ja juomaan glögiä, Utter sanoi hymyillen.

Itsenäisyysjuhlan konserttiosuuden järjesti Lohjan kaupunginorkesteri ja Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston sinfoniaorkesteri, johtajana Tuomas Törmi, Finlandia-Laulajat ja Mieskuoro Lohjan Miehet.

 

Juttua muokattu 8.12. klo 8.36 Korjattu Mika Sevónin nimi ja titteli oikein.

Käyttäjän annukka.vakkuri@gmail.com kuva

Annukka Vakkuri