Ennakkotiedot Lohjan Yhteislyseon lukion kuntotutkimuksesta "huolestuttavia" – 700 oppilaan koulua uhkaa jopa sulkeminen, väistötiloja etsitään jo

Sisäilmaongelmista kärsineessä Lohjan Yhteislyseon lukiossa on 2000-luvulla ollut runsaat 700 oppilasta, ja vuosittain sieltä valmistuu keskimäärin 200 ylioppilasta.

Teemu Vestovuo

Kuntotututkimuksen tuloksista huolestuttavia ennakkotietoja, väistövaihtoehtoja tutkitaan jo.

LOHJA | Lohjan Yhteislyseon lukion kiinteistöstä tehdyn laajan kuntotutkimuksen tuloksista saadut ennakkotiedot eivät lupaa hyvää.

– Tutkimukset ovat vielä kesken, mutta meillä on jo käytössä keskeisiä tutkimustietoja. Ei näytä hyvältä, ja tilanne on huolestuttava, Lohjan sisäilmatyöryhmää johtava kehittämisjohtaja Eero Soinio kiteyttää.

Kiinteistössä otetaan vielä lisänäytteitä, ja lisäksi tehdään laaja selvitys ilmanvaihdon koneiston toiminnasta ja korjausmahdollisuuksista.

– Loppuraportti valmistuu tammikuun alussa, ja siitä tiedotetaan heti henkilökunnalle ja opiskelijoille sekä heidän huoltajilleen.

Lohja varautuu jo siihen, että päätöksentekoelimet tekevät tammikuussa isoja ratkaisuja.

Valmistelussa on vaihtoehtoja lukio-opetuksen siirtämisestä väistötiloihin joko kokonaan tai osittain.

– Pahin skenaario on, että koulu joudutaan sulkemaan.

– Kun kuntotutkimusten loppuraportti julkistetaan tammikuussa, kaupunki ryhtyy viipymättä sen edellyttämiin toimenpiteisiin.

Soinion mukaan kaupungin ympäristöterveydenhuollon kanssa on keskusteltu koulun tilanteesta ja siitä, voivatko oppilaat käydä siellä ainakin toistaiseksi koulua.

– Sen verran voin sanoa, että koulussa voidaan olla eikä siellä toki mitään hengenvaaraa ole. Ympäristöterveysviranomainenhan asettaisi rakennuksen muuten käyttökieltoon.

Myös siihen on Soinion mielestä mahdotonta vastata, ovatko henkilökunnan ja opiskelijoiden oireilut lisääntyneet.

– Täytyy muistaa, että siellä on tehty remonttia koko vuosi. Ja kun tehdään remonttia, tulee oireilua muun muassa rakennuspölyn lisääntymisen vuoksi.

Lukion kohdalla haasteellisuutta lisää se, että kysymys on valtavasta koulukiinteistöstä ja suuresta oppilasmäärästä.

– Ja ennakkotietojen mukaan lisäksi kyse on isoista ongelmista.

Väistö ei tapahdu äkkiä

Eero Soinion mukaan kaupungissa on jo tehty alustavia suunnitelmia siltä varalta, että pahimmat pelot toteutuvat.

– Vaihtoehtoina ovat, että koulu siirtyy osittain tai kokonaan väistötiloihin tai että osia koulusta koteloidaan pois käytöstä remontoitavaksi. Ja kaikkein radikaalein vaihtoehto on koko koulusta luopuminen.

Eero Soinio painottaa, että ison oppilasmäärän väistötiloihin siirtäminen ei tapahdu lyhyessä ajassa.

– Se ei toteudu parissa viikossa, vaan vie kuukausia.

Kehittämisjohtaja Soinio muistuttaa, että esimerkiksi Mäntynummen yläkoulun niin sanotun alatalon ongelmien varmistuttua vei kymmenen kuukautta ennen kuin väistötilat olivat valmiina.

– Vaikka varmasti ei hidasteltu yhtään. Väistötiloja ei hankita sormia napsauttamalla ja samalla on selvitettävä, onko muita kaupungin rakennuksia ehkä käytettävissä väistöön.

Lyhytaikaista helpotusta suunnitteluun voi tuoda se, että abiturientit jättävät koulun jo helmikuussa. Sen jälkeen pienempi oppilasmäärä voi olla tilapäisesti helpommin liikuteltavissa koulun sisällä.

– Tämäkin on selvitettävä asia.

Eero Soinio ei halua vielä avata, minkälaisia vakavia ongelmia lukiosta on paljastunut. Hän kuitenkin muistuttaa, että lukiokiinteistössä on tehty vuosien varrella useita mittavia remontteja, ja viimeksi tänä vuonna on tehty korjauksia.

– Lohjan kaupungissa on tehty jo jokin aika sitten johtopäätös, että remontit eivät lukion kohdalla tuota tulosta. Siksi on tehty tämä laaja tutkimus tänä syksynä, ja tämän perusteella päättäjien on tehtävä kokonaisvaltainen päätös jatkosta.

Ervin luomus

Lohjan Yhteislyseon lukio sijaitsee Pohjolanmäellä ja sen on suunnitellut arkkitehti Aarne Ervi.

Funkistyylinen 1954 valmistunut koulurakennus oli valmistuessaan Pohjoismaiden suurin oppikoulurakennus.

Koulu saneerattiin 1988. Sisäilmaongelmien vuoksi koulua korjattiin jo vuosina 2008–2009. Samalla sitä uudistettiin kasvavien oppilasmäärien ja uuden teknologian vaatimuksiin. Tennariin saatiin tilat liikunnalle ja yo-kirjoituksille.

Vuosina 2013–2014 tehtiin sisäilmaongelmien vuoksi suuri julkisivu- sekä kattoremontti.

Oppilasmäärä runsaat 700.

Written by:

Jukka Nurmilaakso

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Lohjan Yhteislyseon lukiosta laaja kuntotutkimus – Ojamon koulu saatetaan lähivuosina purkaaLohjalla puolen tusinaa koulua remontin kourissa – Yhteislyseon lukiosta löytyy yhä uusia ongelmakohtiaLohjan Yhteislyseon lukiosta valmistui lauantaina 178 ylioppilasta. Heistä 11 suoritti samaan aikaan toisen asteen ammatillisen tutkinnon.